ΥΓΕΙΑ

Δώστε τέλος στις ημικρανίες: Νέο φάρμακο σταματά τον πόνο πριν αρχίσει

Δώστε τέλος στις ημικρανίες: Νέο φάρμακο σταματά τον πόνο πριν αρχίσει

Αν είστε από αυτούς που γνωρίζουν τη σφοδρότητα μιας ημικρανίας, τότε σίγουρα έχετε ονειρευτεί μια λύση που να σταματά τον πόνο πριν καν αρχίσει.

Η αναμονή της ημικρανίας μπορεί να είναι εξίσου βασανιστική με την ίδια την επίθεσή της. Μία νέα καινοτόμος φαρμακευτική αγωγή υπόσχεται να αλλάξει τα δεδομένα στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε αυτήν την ενοχλητική κατάσταση. Η νέα έρευνα, υπό την καθοδήγηση του Δρ. Richard B. Lipton από το Albert Einstein College of Medicine, που δημοσιεύθηκε στο Neurology, δείχνει ότι η δραστική ουσία ubrogepant μπορεί να αναχαιτίσει τις ημικρανίες προτού καν φτάσουν στο στάδιο του επώδυνου πονοκεφάλου.

Αλλά πώς λειτουργεί αυτή η θεραπεία; Όλα ξεκινούν από την περίοδο προ της ημικρανίας όπου τα πρώτα σημάδια εμφανίζονται, όπως η κούραση, η αυχενική δυσφορία ή η ευαισθησία στο φως. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εάν η συγκεκριμένη δραστική ουσία ληφθεί κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, μπορεί να αποτρέψει την εξέλιξη της ημικρανίας, προλαμβάνοντας έτσι τον έντονο πονοκέφαλο και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα.

Σύμφωνα με τον Δρ. Richard B. Lipton, επικεφαλής της μελέτης και καθηγητή στο Albert Einstein College of Medicine, «Η εν λόγω δραστική ουσία δεν περιορίζεται απλά στην ανακούφιση του πόνου, αλλά επενεργεί προληπτικά, προσφέροντας μια νέα προοπτική στην αντιμετώπιση των ημικρανιών». Η μελέτη έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που χρησιμοποίησαν το ubrogepant κατά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, είχαν σημαντικά καλύτερη λειτουργικότητα σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι όσοι έλαβαν τη νέα ουσία ανέφεραν ότι μπορούσαν να συνεχίσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες μέσα σε μόλις 2 ώρες από τη λήψη του φαρμάκου, ενώ παρατήρησαν λιγότερους περιορισμούς στις δραστηριότητές τους σε διάστημα 24 ωρών. Αυτό υποδηλώνει ότι η πρόωρη παρέμβαση μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο στην προληπτική φροντίδα για τις ημικρανίες.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι ασθενείς σε θέση να αναγνωρίσουν αξιόπιστα τα πρώτα σημάδια μιας επερχόμενης ημικρανίας. Η μελέτη εστίασε σε άτομα που μπορούσαν να προβλέψουν με αξιοπιστία τη διαχείριση των ημικρανιών τους βασισμένα στα πρόδρομα συμπτώματα τουλάχιστον το 75% της ώρας. Η ικανότητα αυτή απαιτεί εξάσκηση και ευαισθητοποίηση, αλλά για όσους μπορούν να την εντοπίσουν, η νέα θεραπεία φαίνεται να προσφέρει πολύτιμη ανακούφιση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, αν και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την πλήρη κατανόηση της μακροπρόθεσμης αποτελεσματικότητας και ασφάλειας της προληπτικής χρήσης της νέας ουσίας. Παρά τις δυσκολίες, η δυνατότητα προληπτικής θεραπείας των ημικρανιών μπορεί να αποτελέσει επαναστατική αλλαγή για πολλούς ανθρώπους, προσφέροντας την ευκαιρία για μια ζωή με λιγότερο πόνο και μεγαλύτερη ποιότητα. Με αυτή τη νέα φαρμακευτική πρόταση, οι ελπίδες για μια ζωή χωρίς τις ενοχλήσεις των ημικρανιών φαίνεται να γίνονται πραγματικότητα.

ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέες κάμερες στη Λεμεσό - Πότε ανάβει το φλας

• Κακοκαιρία Atena στην Ελλάδα: Θα επηρεάσει την Κύπρο; Τι μας επιφυλάσσει ο καιρός

• Κλιματιστικά στα σχολεία: «Πάνω απ’ όλα η ασφάλεια» - Πότε αναμένεται να λειτουργήσουν

• Μονή Αββακούμ: Όσα αποφάσισε το Συνοδικό Δικαστήριο - Ζητά επιστημονική γνωμάτευση για μαρτυρικό υλικό

• Σοκαριστικό τροχαίο με ένα νεκρό στα κατεχόμενα: Τα φορτηγά έγιναν «φυσαρμόνικα» - Δείτε φωτογραφίες

• Κοιτάξετε τους λογαριασμούς σας: Καταβάλλονται σήμερα τα 150€ στους δικαιούχους για την νέα σχολική χρονιά



Συναντήθηκε με τον Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ ο ΠτΔ - Όσα συζήτησαν οι δύο ηγέτες

Συναντήθηκε με τον Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ ο ΠτΔ - Όσα συζήτησαν οι δύο ηγέτες

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα, με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχίαν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top