ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάει σε πολιτικό συνέδριο η ΔΗΠΑ - Αξιολογεί τη σχέση της με την Κυβέρνηση

Πάει σε πολιτικό συνέδριο η ΔΗΠΑ - Αξιολογεί τη σχέση της με την Κυβέρνηση

Η Πολιτική Γραμματεία και το Πολιτικό Γραφείο της ΔΗΠΑ συνήλθαν σήμερα για δεύτερη φορά, με αποκλειστικό θέμα την αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων της 9ης Ιουνίου.

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η διενέργεια Πολιτικού Συνεδρίου αλλά και η αξιολόγηση της σχέσης της Παράταξης με την Κυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «με τη σημερινή συνεδρία έχει ολοκληρωθεί η κωδικοποίηση των εξωγενών και ενδογενών παραγόντων που επηρέασαν στο εκλογικό μας αποτέλεσμα (τοπικής αυτοδιοίκησης και ευρωεκλογών) οι οποίοι συνοπτικά είναι οι εξής:

Εξωγενείς παράγοντες:

– Ο διπλός χαρακτήρας των εκλογών περιόρισε τη δυνατότητα να συζητηθούν τα πραγματικά διλήμματα της κάθε εκλογικής αναμέτρησης. Επίσης, καλλιέργησε την εντύπωση πως «κάποιες κάλπες είναι πιο σημαντικές από κάποιες άλλες».

Να σημειωθεί ότι η ΔΗΠΑ Συνεργασία, παρά το γεγονός ότι είναι το πιο νεοσύστατο κοινοβουλευτικό κόμμα, συμμετείχε στις εκλογές της ΤΑ για πρώτη φορά με πλήρη και ολοκληρωμένα ψηφοδέλτια. Οι διαδικασίες και οι συζητήσεις, όμως, αποδείχτηκε πως προκάλεσαν καθυστέρηση στον καταρτισμό του ευρω-ψηφοδελτίου, ενώ ανέδειξαν ταυτόχρονα τις δομικές και οργανωτικές αδυναμίες της Παράταξης στο να ανταποκριθεί και να υποστηρίξει αποτελεσματικά τον διπλό χαρακτήρα των εκλογών.

– Επιπρόσθετα, η γενική απαξίωση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια για το πολιτικό σύστημα, οδήγησε σημαντικό ποσοστό των συμπολιτών μας να κάνει άλλες επιλογές ως ψήφο διαμαρτυρίας ή να απέχει, κάτι που αποδεικνύεται και από τη μειωμένη προσέλευση ψηφοφόρων, ειδικά στην επαρχία Λευκωσίας. Η ΔΗΠΑ – Συνεργασία αναγνωρίζει πως τα παραδοσιακά κόμματα έχουν δώσει πολλές αφορμές στους πολίτες προκειμένου να εμπεδωθεί η άποψη πως αντί να λειτουργούν αποτελεσματικά για την επίλυση των προβλημάτων, επιλέγουν την μικροπολιτική, το λαϊκισμό και τα συνθήματα.

– Τέλος, υπήρξε καταγεγραμμένη σύγχυση σε αρκετούς πολίτες που μας είχαν ψηφίσει στο παρελθόν σε σχέση με το πόσο αποτελεσματικός είναι ο ρόλος και η συμμετοχή της ΔΗΠΑ στην κυβέρνηση.

Ενδογενείς παράγοντες:

– Με ειλικρίνεια και θάρρος, αναγνωρίζουμε πως πέραν των οργανωτικών αδυναμιών και λαθών μας, υπήρξε δυσκολία στην προώθηση των πολιτικών μας θέσεων στην κοινωνία, κυρίως, λόγω της μη επαρκούς αξιοποίησης της τεχνολογίας και των νέων εργαλείων αλλά και της μη αποτελεσματικής αξιοποίησης της παρουσίας των υποψηφίων μας στα παραδοσιακά ΜΜΕ.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, έχουν αποφασιστεί τα ακόλουθα:

1. Έναρξη και διεύρυνση του εσωτερικού διαλόγου
2. Εντατικοποίηση διαλόγου με την κομματική βάση
3. Λήψη συγκεκριμένων μέτρων για αναδόμηση του οργανωτικού και επικοινωνιακού πλάνου.
4. Έναρξη διαλόγου με κοινωνικά σύνολα και άλλους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς του τόπου.
5. Αξιολόγηση της σχέσης της Παράταξης με την κυβέρνηση ως προς την υλοποίηση πολιτικών θέσεων και προτάσεων και καλύτερου συντονισμού και συνεργασίας.
6. Καθορισμό βασικών αξόνων πολιτικής, που θα προωθηθούν προς υλοποίηση με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και στοχεύσεις, ενόψει της συζήτησης του κρατικού Προϋπολογισμού.
7. Διενέργεια Πολιτικού Συνεδρίου, ως απότοκο του διαλόγου με τη βάση της Παράταξης και την κοινωνία των πολιτών.

Πήραμε το μήνυμα και κάνουμε την αυτοκριτική μας.

Μπροστά μας έχουμε το δίλημμα: συνεχίζουμε όπως είμαστε ή ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις της εποχής και συμβαδίζουμε με τις εξελίξεις και την κοινωνία;

Μια ψύχραιμη ανάλυση των αποτελεσμάτων των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και θετικοί για την επόμενη μέρα της Παράταξης. Αυτά τα θετικά αποτελέσματα είναι και ο σπόρος της επόμενης μέρας.

Αναγνωρίζουμε, όμως, πως τίποτε δεν είναι δεδομένο. Χρειάζεται πολλή δουλειά από όλους, προκειμένου να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της εποχής. Οι πολίτες θέλουν αποτελέσματα, αμεσότητα και καθαρές θέσεις. Γι’ αυτό και δηλώνουμε αποφασισμένοι να εργαστούμε προκειμένου να φτάσουμε εκεί που μπορούμε.

Οι πιο πάνω άξονες, θα αποτελέσουν, ουσιαστικά, την ατζέντα συζήτησης του Διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου. Η κορύφωση των εσωκομματικών διεργασιών θα ολοκληρωθεί με τη διενέργεια του Πολιτικού Συνεδρίου, το οποίο θα αποφασίσει για την πολιτική πορεία της Παράταξης.

Σημειώνεται, περαιτέρω, ότι η ΔΗΠΑ θα συνεχίσει να πολιτεύεται με ήθος, σύνεση και υπευθυνότητα έναντι του εθνικού καθήκοντος, μακριά από άγονες αντιπαραθέσεις και ανούσιους ανταγωνισμούς, που μόνο σε αδιέξοδο και απαξίωση μπορούν να οδηγήσουν.

Ο τόπος και οι πολίτες έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρούς κινδύνους και απειλές τόσο στο εθνικό μας πρόβλημα, όσο και σε άλλα κοινωνικο-οικονομικά ζητήματα.
Αυτά τα ζητήματα δεν επιλύονται με απολιτίκ στάσεις και συμπεριφορές. Αναζητούν δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες έχουν και το ανάλογο πολιτικό κόστος.

Έχουμε πάρει το μήνυμα».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέες κάμερες στη Λεμεσό - Πότε ανάβει το φλας

• Κακοκαιρία Atena στην Ελλάδα: Θα επηρεάσει την Κύπρο; Τι μας επιφυλάσσει ο καιρός

• Κλιματιστικά στα σχολεία: «Πάνω απ’ όλα η ασφάλεια» - Πότε αναμένεται να λειτουργήσουν

• Μονή Αββακούμ: Όσα αποφάσισε το Συνοδικό Δικαστήριο - Ζητά επιστημονική γνωμάτευση για μαρτυρικό υλικό

• Σοκαριστικό τροχαίο με ένα νεκρό στα κατεχόμενα: Τα φορτηγά έγιναν «φυσαρμόνικα» - Δείτε φωτογραφίες

• Κοιτάξετε τους λογαριασμούς σας: Καταβάλλονται σήμερα τα 150€ στους δικαιούχους για την νέα σχολική χρονιά



Συναντήθηκε με τον Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ ο ΠτΔ - Όσα συζήτησαν οι δύο ηγέτες

Συναντήθηκε με τον Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ ο ΠτΔ - Όσα συζήτησαν οι δύο ηγέτες

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα, με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχίαν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top