ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Οργή Ερντογάν για τους νοσταλγούς του Κεμάλ ενώ η κοινωνία «βράζει» για τη μικρή Ναρίν και την οικονομία

Τουρκία: Οργή Ερντογάν για τους νοσταλγούς του Κεμάλ ενώ η κοινωνία «βράζει» για τη μικρή Ναρίν και την οικονομία

Στη δίνη του πολιτικού τυφώνα που ξεκίνησε το περιστατικό με τον διπλό όρκο των αξιωματικών, συνεχίζει να βρίσκεται η Τουρκία. Για το περιστατικό, κατά το οποίο οι νέοι ανθυπολοχαγοί, μετά την ορκωμοσία τους υπό την παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν, μετέβησαν σε άλλο χώρο και, υψώνοντας τα ξίφη τους φώναξαν «είμαστε οι στρατιώτες του Μουσταφά Κεμάλ», έχει προκαλέσει «τριγμούς» στην κυβέρνηση.

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται η παραίτηση του υπουργού Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ. Άλλωστε ο Ερντογάν έχει κάνει ξεκάθαρη την οργή του μιλώντας για «υβριστές που εμφανίστηκαν και τράβηξαν τα ξίφη τους.

Σε ποιον τραβάτε αυτά τα ξίφη; Αυτοί οι λίγοι ανίδεοι άνθρωποι εκεί θα εκκαθαριστούν, αν θέλει ο Θεός». Όμως το ζήτημα έχει λάβει μεγαλύτερες πολιτικές διαστάσεις -καθώς ο σημερινός όρκος είναι αυτός που αντικατέστησε τον προηγούμενο, με τις πολλές αναφορές στον Κεμάλ και το εκκοσμικευμένο κράτος- με τα κόμματα CHP, MHP και άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης να τάσσονται υπέρ των περίπου 400 από τους 960 αξιωματικούς που πήραν τον διπλό όρκο και κατηγορώντας το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ για αλλαγή του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους. Το ΑΚΡ, ωστόσο, εξαπολύει επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τα για «στροφή στον αυταρχισμό» και απόπειρα να επιστρέψει ο στρατός με ενεργό ρόλο στην πολιτική ζωή.

Την ίδια ώρα, η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ από την υπόθεση της δολοφονίας της οκτάχρονης Ναρίν Γκιουράν, στο Ντιγιάρμπακιρ που εντοπίστηκε την Κυριακή, 19 ημέρες μετά την εξαφάνισή της, νεκρή μέσα σε σάκο, που ήταν θαμμένος δίπλα σε ποτάμι και σκεπασμένος με κλαδιά . Μετά από τις συλλήψεις 24 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και τα μέλη της οικογένειάς της, οι αρχές τώρα ανοίγουν και τον φάκελο του θανάτου της αδερφής της Ναρίν, Τουλίν, το 2019- με τους γονείς της τότε να μιλούν για πέσιμο από τις σκάλες και τη νεκροψία να μη γίνεται ποτέ.

Με την κοινή γνώμη να «βράζει» στην Τουρκία, η οποία μετρά περισσότερες από 300 δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών φέτος, ο Ταγίπ Ερντογάν αναγκάστηκε να παρέμβει, υποσχόμενος ότι «θα παρακολουθώ προσωπικά τη δικαστική διαδικασία για να εγγυηθώ ότι αυτοί που μας πήραν την Ναρίν θα έχουν την αυστηρότερη τιμωρία που τους αξίζει». Η δολοφονία της Ναρίν σε μια χώρα που συχνά επικρίνεται για τον τρόπο με τον οποίο υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών, έρχεται να τονίσει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα, σε μια περίοδο που είναι πολύ πρόσφατος ο θάνατος του, γνωστού για τους αγώνες του απέναντι στις αδικίες εις βάρος των γυναικών και το πατριαρχικό σύστημα, Τούρκου ζωγράφου και θεατρικού συγγραφέα, Μεμέτ Γκιουλεριούζ (σε ηλικία 86 ετών, στις αρχές Σεπτεμβρίου, στο Παρίσι).

Για τον Τούρκο πρόεδρο, το να προστεθεί στα πολλά προβλήματα του κράτους η οργή για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών στη χώρα, με την αφορμή της δολοφονίας της Ναρίν, είναι πολύ. Κι αυτό γιατί έχει να παρουσιάσει το μικρό καλάθι που αποκόμισε από την ιστορική επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου στην Τουρκία (μιας και ο Σίσι φάνηκε να κάνει σαφές πως δεν έχει την πρόθεση να προκαλέσει οποιοδήποτε ρήγμα στις σχέσεις της Αιγύπτου με την Ελλάδα), αλλά και τις προβλέψεις για τη συνεχιζόμενη σκληρή καθημερινότητα του μέσου Τούρκου.

Με τον πληθωρισμό να τρέχει με σοκαριστικούς ρυθμούς, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Τσεβντέτ Γιλμάζ, στο νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την οικονομία που παρουσίασε, προβλέπει μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στο 3,5% φέτος αντί για 4% στο προηγούμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αλλά αυξάνει την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους σε 41,5% από 33% προηγουμένως. Με το ποσοστό ανεργίας στο τέλος του έτους να προβλέπεται στο 9,3% και τη μέση ετήσια συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας για το δολάριο ΗΠΑ να προβλέπεται σε 33,2 λίρες το 2024 και 42 λίρες το 2025, ο Ερντογάν ψάχνει το «φάρμακο» για μια οικονομία που ασθμαίνει.

Κατά τα αντιπολιτευόμενα Μέσα Ενημέρωσης, το «φάρμακο», δηλαδή η οικονομική πολιτική που ακολουθεί, έχει ακριβώς τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Το Halk Tv, για παράδειγμα, παρομοιάζει την οικονομική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης με έναν γιατρό που, για να ρίξει τον πυρετό του ασθενή, τον σκοτώνει. Αυτό που κόβει την ανάσα του μέσου Τούρκου, πάντως, είναι η ακρίβεια. Το κόστος για την υγειονομική περίθαλψη στα νοσοκομεία αυξήθηκε κατά 78% και, αυτό είναι από μια από τις μικρότερες ανατιμήσεις.

Πέρα από τα προϊόντα, αφόρητο είναι και το κόστος στέγασης, με τα ενοίκια να έχουν αυξηθεί κατά 121%, ενώ και με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι Τούρκοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τρελά κόστη, αφού τα πανεπιστημιακά δίδακτρα αυξήθηκαν κατά 227%, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κατά 91% και στην προσχολική εκπαίδευση κατά 87%.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ενδεχόμενη διασπάθιση δημόσιου χρήματος στο ΡΙΚ - Πίνακας αξίας 4 χιλιάδων δώρο σε Υπουργό - Τι διερευνά η Επ. Ελέγχου

• Πτώση στις τιμές πετρελαίου μετά τη δήλωση Τραμπ ότι θα ζητήσει από ΟΠΕΚ να μειώσει τις τιμές

• Κίνδυνος για φωτιά - Αποσύρεται επικίνδυνος αυτόματος διακόπτης διαρροής από την κυπριακή αγορά - Δείτε φωτογραφία

• Ο όρος «φιλία» - Αυτοί είναι οι τρεις τύποι φιλίας που εξασφαλίζουν ειλικρινείς σχέσεις

• Γέφυρα Καλαβασού: Ενδεχόμενο πρόβλημα κυκλοφοριακής συμφόρησης - Ανοιγοκλείνουν οι λωρίδες

• Έρχεται το S25 Edge - H Samsung ετοιμάζεται να «χτυπήσει» την Apple με το νέο της έξτρα λεπτό smartphone



Λετυμπιώτης: Μόνο στις συνομιλίες μπορεί να δημιουργηθεί θετικό κλίμα

Λετυμπιώτης: Μόνο στις συνομιλίες μπορεί να δημιουργηθεί θετικό κλίμα

Δεν είναι μέσα από τις όποιες δημόσιες συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών που μπορεί να δημιουργηθεί εκείνο το θετικό κλίμα που επιδιώκουμε, παρά στο τραπέζι του διαλόγου με ειλικρινή πολιτική βούληση, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top