ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Interconnector - Κλείδωσαν τα «γκρίζα» σημεία με την Ελλάδα - Τελικές αποφάσεις από το υπουργικό συμβούλιο

Interconnector - Κλείδωσαν τα «γκρίζα» σημεία με την Ελλάδα - Τελικές αποφάσεις από το υπουργικό συμβούλιο

Καθοριστικής σημασίας κρίνεται η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κατά την οποία αναμένεται να συζητηθούν όλες οι παράμετροι για τον Great Sea Interconnector. Τα τελευταία 24ωρα βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας δρόμου, έτσι ώστε να ληφθεί η τελική απόφαση από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αν στην σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ανάψει το πράσινο φως για την συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης, τότε η συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, θα έχει τυπικό χαρακτήρα, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να συζητηθούν περαιτέρω οι διάφορες πτυχές του έργου.

Σύμφωνα ωστόσο με ελλαδικά ΜΜΕ, φαίνεται να έχει βρεθεί η χρυσή τομή τουλάχιστον σε τρία σημεία:

Να ανακτήσει ο ΑΔΜΗΕ έσοδα ύψους 125 εκ. ευρώ, αντί 200 εκατ. Ευρώ, στη διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου. Ως γνωστό, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το κόστος αυτό, θα το καλύψει από έσοδα ρύπων, ενώ τα υπόλοιπα έσοδα που δικαιούται ο ΑΔΜΗΕ θα κεφαλαιοποιηθούν και θα ανακτηθούν με την εκκίνηση της λειτουργίας της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Η Κυπριακή Δημοκρατία να μπει μέτοχος στην ηλεκτρική διασύνδεση, με μετοχικό κεφάλαιο 100 εκ. ευρώ. Σήμερα μοναδικός μέτοχος είναι ο ΑΔΜΗΕ

Να αυξήσει η Ελλάδα το ποσοστό της γεωπολιτικής εγγύησης για την υλοποίηση του έργου του καλωδίου Ελλάδας- Κύπρου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αναλογία ανάμεσα στις δύο χώρες, θα είναι 50-50 με την Ελλάδα να αυξάνει τη συμμετοχή της, από 37% στ0 50%

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το κόστος του έργου δεν θα υπερβεί το 1,4 δις ευρώ, όπως ήταν η αρχική εκτίμηση.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Helen Mazlou: «Δεν γνώριζα τον Χριστό, τώρα δεν αλλάζω με τίποτα αυτή τη ζωή» - Όσα αναφέρει η 23χρονη TikToker που έγινε μοναχή - Βίντεο

• Αυτές οι λοιμώξεις έκαναν την εμφάνιση τους μετά το «πρώτο κουδούνι» - Πότε ένα παιδί πρέπει να μένει στο σπίτι

• Disney+: Όλα όσα θα δούμε στην πλατφόρμα τον Σεπτέμβριο

• ΟΚΥπΥ: Απαντά για τον γιατρό που λαμβάνει υπερωρίες τριπλάσιες του μισθού του - «Φέρνει εισοδήματα πέραν των 3 εκατομμυρίων»

• Ταυτοποιήθηκε η σορός που εντοπίστηκε στην Αγία Νάπα – Ανήκε σε πρόσωπο που είχε δηλωθεί ελλείπον

• Δανάη Παππά - Λάμπρος Λάζαρης: Ο πραγματικός λόγος που χώρισαν μετά από 6 χρόνια σχέσης



Interconnector: Το Υπουργικό ενέκρινε 25 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος μέχρι το 2029 - Όσα ανέφερε ο Υπ. Ενέργειας – Βίντεο

Interconnector: Το Υπουργικό ενέκρινε 25 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος μέχρι το 2029 - Όσα ανέφερε ο Υπ. Ενέργειας – Βίντεο

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση του Υπουργείου Ενέργειας για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης (GSI), ανακοίνωσε ο αρμόδιος Υπουργός, Γιώργος Παπαναστασίου, το απόγευμα της Τρίτης. Η απόφαση οριστικοποιήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το πρωί.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top