Όποια και να είναι η απόφαση του Συμβουλίου σε σχέση με το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα για παύση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη από τη θέση του για ανάρμοστη συμπεριφορά, η απόφαση θα είναι τελεσίδικη, σύμφωνα με τον νομικό Αχιλλέα Αιμιλιανίδη.
Κληθείς από το ΚΥΠΕ να εξηγήσει τι θα σημαίνει αν το Συμβούλιο αποφασίσει να παύσει ή όχι τον Γενικό Ελεγκτή από τα καθήκοντά του αύριο Τετάρτη, ο κ. Αιμιλιανίδης ανέλυσε και τα δύο ενδεχόμενα. Διευκρίνισε ότι ουσιαστικά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα έχουμε την οριστική λήξη μιας δημόσιας συζήτησης η οποία διαρκεί εδώ και χρόνια, χωρίς βέβαια, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι θα υπάρξει λήξη και της πολιτικής συζήτησης του θέματος ενώ η απόφαση είναι δεσμευτική και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Όπως είπε, εαν η απόφαση του Συμβουλίου, που αποτελείται από τους δικαστές του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, είναι να παυθεί ο Γενικός Ελεγκτής, τότε αυτό θα σημαίνει ότι το Συμβούλιο θα έχει κρίνει για τους λόγους που θα εξηγούνται στην απόφαση ότι ο Γενικός Ελεγκτής έχει υποπέσει σε ανάρμοστη συμπεριφορά. Τόνισε ότι δεν υπάρχει τρόπος να παυθεί ο Γενικός Ελεγκτής χωρίς εύρημα του Συμβουλίου για ανάρμοστη συμπεριφορά.
«Εάν υπάρξει τέτοιο εύρημα του Συμβουλίου, θα σημαίνει ότι θα έχει δικαιωθεί η επιλογή του Γενικού Εισαγγελέα να προσφύγει στο Συμβούλιο με τον ισχυρισμό ότι ο Γενικός Ελεγκτής υπέπεσε σε ανάρμοστη συμπεριφορά και προφανώς θα συνεπάγεται η έκπτωση του Γενικού Ελεγκτή από το αξίωμά του», είπε.
Προφανώς, συνέχισε, «αυτό με δεδομένη την στήριξη που απολαμβάνει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης κατά την άσκηση των καθηκόντων του από το ευρύ κοινό θα θεωρηθεί, ανεξαρτήτως της νομικής πτυχής, ήττα για το τρόπο με τον οποίο ο Γενικός Ελεγκτής παρεμβαίνει και δεν έχω αμφιβολία ότι θα υπάρξει μεγάλη συζήτηση ανεξαρτήτως όπως είπα των νομικών πτυχών για τις πολιτικές συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης του Συμβουλίου».
Επίσης, είπε, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει μεγάλη αναστάτωση στη Ελεγκτική Υπηρεσία η οποία σήμερα στηρίζει με μερικές εξαιρέσεις, τον τρόπο με τον οποίο ο νυν Γενικός Ελεγκτής ασκεί τα καθήκοντά του. Αναμφίβολα επίσης θα ανοίξει το δρόμο από μια άποψη, για την παρούσα κυβέρνηση να προχωρήσει ενδεχομένως στις συνταγματικές τροποποιήσεις που έχει εξαγγείλει οι οποίες αφορούν τη μεταρρύθμιση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αν ο Γενικός Ελεγκτής είναι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, θα αμφισβητήσει τη συνταγματικότητα οποιασδήποτε μεταρρύθμισης. Αυτό το έχει αναφέρει άλλωστε», συμπλήρωσε ο κ. Αιμιλιανίδης.
Εξάλλου, αν η απόφαση του Συμβουλίου είναι να μην παύσει τον Γενικό Ελεγκτή, «τότε αυτό σημαίνει ότι θα έχει καταλήξει σε εύρημα ότι δεν υπάρχει ανάρμοστη συμπεριφορά. Αυτό σημαίνει ότι δεν παύεται ο Γενικός Ελεγκτής και απορρίπτεται η αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα. Αυτό εκ των πραγμάτων θα είναι μια σημαντική νίκη του Γενικού Ελεγκτή και θα είναι μια ήττα του Γενικού Εισαγγελέα που καταχώρησε την αίτηση», ανέφερε.
Από εκεί και πέρα το μέγεθος αυτής της ήττας θα εξαρτηθεί από το σκεπτικό του Συμβουλίου, διευκρίνισε ο κ. Αιμιλιανίδης, «δηλαδή κατά πόσο το Συμβούλιο θα θεωρήσει ότι ήταν αβάσιμη εντελώς η αίτηση που είχε κάνει ο Γενικός Εισαγγελέας και ουσιαστικά θα «επιβραβεύσει» τον Γενικό Ελεγκτή για τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του, ή που είναι η εναλλακτική, μπορεί το Συμβούλιο να κρίνει ότι υπήρξαν πράξεις του Γενικού Ελεγκτή που εδικαιολογούσαν την υποβολή της αίτησης από πλευράς του Γενικού Εισαγγελέα αλλά ότι αυτές οι ενέργειες του Γενικού Ελεγκτή, τις οποίες δεν επιδοκιμάζει το Συμβούλιο, δεν φτάνουν στο επίπεδο που απαιτείται από το Σύνταγμα για να κριθεί ότι υπάρχει ανάρμοστη συμπεριφορά».
Όποια και να είναι η απόφαση, συμπλήρωσε, είναι δεσμευτική για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν υπάρχει οποιοδήποτε πεδίο διακριτικής ευχέρειας του ΠτΔ εάν δηλαδή η απόφαση είναι ότι παύεται ο Γενικός Ελεγκτής δεν υπάρχει οποιαδήποτε διακριτική ευχέρεια του Προέδρου να μην εφαρμοστεί η απόφαση και το ίδιο ισχύει και το αντίθετο, αν δηλαδή η απόφαση ότι δεν παύεται ο Γενικός Ελεγκτής, σημαίνει ότι ο Ελεγκτής παραμένει στα καθήκοντά του και σημαίνει ότι η δημόσια συζήτηση που διεξάγεται εδώ και χρόνια για το κατά πόσο ο Γενικός Ελεγκτής υπερβαίνει ή όχι τις αρμοδιότητές του θα έχει λήξει με σαφή επικράτηση του Γενικού Ελεγκτή».
Διότι σε μια τέτοια περίπτωση, πρόσθεσε, «θα σημαίνει ότι πολιτικά μπορεί οι κυβερνήσεις να είχαν είτε η νυν είτε η προηγούμενη εκφράσει παράπονα, αλλά ο Γενικός Ελεγκτής ενεργούσε μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του. Αρα μπορεί να είχε πολιτικές διαφωνίες μαζί του η κυβέρνηση, αλλά δεν σημαίνει ότι υπήρχε δικαίωμα υποβολής αίτησης για παύση. Αρα ουσιαστικά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα έχουμε την οριστική λήξη μιας δημόσιας συζήτησης η οποία, αν θέλετε, διαρκεί εδώ και χρόνια, χωρίς βέβαια, χωρίς αυτό να συνεπάγεται, όπως είπα και πριν, ότι θα υπάρξει λήξη και της πολιτικής συζήτησης του θέματος διότι το Συμβούλιο θα δώσει τη νομική απάντηση και όχι την πολιτική».
Τέλος διευκρίνισε ότι η απόφαση είναι τελεσίδικη. Αν ο Γενικός Ελεγκτής παυθεί, θα έχει βέβαια το δικαίωμα να προσφύγει στο ΕΔΑΔ αλλά αυτό δεν θα επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο σε μια τέτοια περίπτωση, την ισχύ της απόφασης που θα συνεπάγεται άμεση παύση του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ώρα μηδέν για Κρατικό Προϋπολογισμό - Πέραν των 80 οι τροπολογίες - Ποιες οι κυριότερες
• Έφτασε η τεχνητή νοημοσύνη στην Δημόσια Υπηρεσία – Τι είναι ο «Ψηφιακός Βοηθός»
• Σοκαριστικό βίντεο: Νεαρός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ κατέρρευσε την ώρα που μιλούσε
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις