ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης συντονίζονται ενόψει της Νέας Υόρκης

Κυπριακό: Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης συντονίζονται ενόψει της Νέας Υόρκης

Στην Ελληνική πρωτεύουσα μεταβαίνει σήμερα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα είναι το κυπριακό, ενόψει της μετάβασης και των δύο στη Νέα Υόρκη, για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Όπως ανακοινώθηκε, στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναμένεται να έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Η συνάντηση κλείδωσε για τις 23 Σεπτεμβρίου.

Οι προσδοκίες για τριμερή συνάντηση είναι πολύ χαμηλές τουλάχιστον για τον Σεπτέμβριο, ωστόσο δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί αργότερα. Ο ΓΓ των ΗΕ ο οποίος θα έχει χωριστές συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Τατάρ αναμένεται να βολιδοσκοπήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο ανάλογα με την ανταπόκριση που θα έχει κυρίως από τον κατοχικό ηγέτη. Ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε ότι για να μπορέσει να επιτευχθεί μία δίκαιη, ισότιμη και βιώσιμη λύσης στο κυπριακό και για να μπορέσουν να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών, θα πρέπει να γίνει αποδεκτή «η ίση κυριαρχία» των Τουρκοκυπρίων.

Την ίδια ώρα, φουντώνουν οι πληροφορίες γύρω από μία τετραμερή συνάντηση για το κυπριακό, με τη συμμετοχή της Ελλάδας, Τουρκίας και των δύο πλευρών στην Κύπρο, κάτι που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αναμένεται να επιχειρήσει τουρκική πλευρά, στη Νέα Υόρκη. Η Άγκυρα επιδιώκει μέσω αυτής της σύνθεσης, την αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση της Πρεσβείας της Κίνας στη Λευκωσία, με την ευκαιρία της 75ης επετείου της ανακήρυξης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, αναφερόμενος στο κυπριακό, είπε ότι η επανένωση της Κύπρου και του λαού της, διασφαλίζοντας την ίδια ώρα ότι η Κύπρος παραμένει δύναμη σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή, αποτελεί την κύρια του προτεραιότητα από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του ως Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Είμαι πεπεισμένος ότι ο τερματισμός της διαίρεσης και η επανένωση της νήσου θα είναι επωφελής όχι μόνο για την ασφάλεια και την πρόοδο της Κύπρου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εξέφρασε, εξάλλου, ειλικρινή εκτίμηση για τη διαχρονική στάση αρχών και τη στήριξη της Κίνας στο Κυπριακό, επισημαίνοντας πως η προσήλωση της Κίνας στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας υπήρξε ακλόνητη, όπως αποδεικνύεται από τη σαφή και πολύτιμη στήριξη της μέσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ.

Στέφανος Στεφάνου: Το ΑΚΕΛ αναλαμβάνει δράσεις για κυπριακό

Μια σειρά από επαφές εκτός Κύπρου αναμένεται να έχει το επόμενο διάστημα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου αρχής γενομένης με τη μετάβασή του στη Νέα Υόρκη, προσκεκλημένος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς η οποία διεξάγει τη σύνοδο του προεδρείου της, με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Στη σύνοδο συμμετέχει και το ρεπουμπλικανικό τουρκικό κόμμα, που είναι μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ θα είναι ομιλητής σε πάνελ για το κυπριακό και με αφορμή την παρουσία του στη Νέα Υόρκη θα έχει συναντήσεις με παράγοντες του ΟΗΕ και της αμερικανικής διοίκησης.

Εξάλλου, στις 4 και 5 Οκτωβρίου το ΑΚΕΛ διοργανώνει Συνέδριο για το κυπριακό με τίτλο «50 χρόνια κυπριακό, ώρα μηδέν» στο οποίο προσκλήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το συνέδριο έχει τρεις ενότητες, με προσκεκλημένους μεταξύ άλλων τον πρώην Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, πολιτικού, διακεκριμένους επιστήμονες, ακαδημαϊκούς και διεθνολόγους από τις δύο κοινότητες.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Παύση Οδυσσέα: Σήμερα η απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου - Τα δύο σενάρια

• Έφη Ξάνθου στο «Τ»: Οι προτάσεις που δέχθηκε από κόμματα - Ο λόγος που επέλεξε το Volt

• Αφορά γονείς: Αυτοί έλαβαν εφάπαξ 150 ευρώ - Αναλυτικά όλα τα επιδόματα για τους μαθητές - Οι δικαιούχοι και τα ποσά

• Επιστρέφουν οι βροχές: Πότε και σε ποιες περιοχές αναμένονται - Αναλυτικά η πρόγνωση



LIVE: H ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ - Η απόφαση για το μέλλον του Γεν. Ελεγκτή - Συνεχής ροή

LIVE: H ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ - Η απόφαση για το μέλλον του Γεν. Ελεγκτή - Συνεχής ροή

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοινώνει σήμερα την απόφασή του σχετικά με την δικαστική διαμάχη Γενικού Εισαγγελέα και Γενικού Ελεγκτή. Η σημερινή απόφαση του Ανωτάτου, όποια και να είναι αυτή, θα είναι τελεσίδικη, σύμφωνα και με τις χθεσινές δηλώσεις του νομικού Αχιλλέα Αιμιλιανίδη. Το ThemaOnline βρίσκεται στο σημείο και σας μεταφέρει ζωντανά όλες οι εξελίξεις:

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top