ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παύση Οδυσσέα: Σήμερα η απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου - Τα δύο σενάρια

Παύση Οδυσσέα: Σήμερα η απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου - Τα δύο σενάρια

Την απόφασή του στο αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα για παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη από τη θέση του Γενικού Ελεγκτή ανακοινώνει σήμερα 18 Σεπτεμβρίου στις 9:30 το πρωί το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Τα δύο σενάρια

Δύο είναι οι αποφάσεις που μπορεί να λάβει το Ανώτατο, έγκριση ή απόρριψη του αιτήματος για απόλυση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Στην περίπτωση της έγκρισης, τότε η απόφαση τίθεται σε εφαρμογή άμεσα και είναι τελεσίδικη. Στη συνέχεια παραπέμπεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπογραφή. Είναι στη διάθεση του Προέδρου το πότε θα υπογράψει την υπόθεση και πότε θα διορίσει κάποιον άλλο στη θέση του. Μέχρι και τον διορισμό νέου Γενικού Ελεγκτή, καθήκοντα προϊσταμένου θα ασκεί ο Βοηθός Γενικός Ελεγκτής, Κυριάκος Κυριάκου.

Στην αντίθετη περίπτωση, αυτής της απόρριψης του αιτήματος, τότε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης συνεχίζει κανονικά στη θέση του και «business as usual» στην Ελεγκτική.

Το ιστορικό της υπόθεσης

O Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, κατέθεσε στις 26 Απριλίου στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο αίτημα για εξέταση καταγγελίας για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Καταχωρήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου γύρω στις 11 το πρωί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου η ένσταση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, κατά της αίτησης του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, για παύση του πρώτου.

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, ως Συμβούλιο, απέρριψε την Τετάρτη 05 Ιουνίου ομόφωνα την προδικαστική ένσταση, που είχε υποβάλει ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, για το θέμα της μη νομιμοποίησης του Γενικού Εισαγγελέα στην καταχώρηση της αίτησης για απόλυσή του, για ανάρμοστη συμπεριφορά. Το Συμβούλιο έκρινε ότι νομιμοποιείται ο Γενικός Εισαγγελέας, να καταχωρεί αίτηση για παύση ενός κρατικού αξιωματούχου, ανεξαρτήτως αν αυτός διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Την Τετάρτη, 12 Ιουνίου, στις 9:30 το πρωί άρχισε η δικαστική διαδικασία για την παύση του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, μετά από την ομόφωνη απόρριψη της προδικαστικής του ένστασης, από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας, τόσο ο Γενικός Εισαγγελέας, όσο και ο Γενικός Ελεγκτής υπέβαλαν γραπτώς τις καταθέσεις τους για εξοικονόμηση χρόνου και επίσπευση της διαδικασίας, με την κατάθεση του Γενικού Ελεγκτή να αποτελείται από 171 σελίδες και να συνοδεύεται από 52 τεκμήρια.

Μάλιστα, υπήρξε και ένσταση της πλευράς του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη αναφορικά με ζητήματα που αφορούν στη μαρτυρία του Γενικού Ελεγκτή.

Κατέθεσε και εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού INTOSAI για την Ανεξαρτησία των Ελεγκτικών Υπηρεσιών, Freddy Yves Ndjemba. Η κατάθεση επικεντρώθηκε σε ζητήματα ανεξαρτησίας των ελεγκτικών ιδρυμάτων και συμμόρφωσης του συνόλου του προσωπικού τους με τους κανόνες ηθικής και δεοντολογίας του οργανισμού.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έφη Ξάνθου στο «Τ»: Οι προτάσεις που δέχθηκε από κόμματα - Ο λόγος που επέλεξε το Volt

• Αφορά γονείς: Αυτοί έλαβαν εφάπαξ 150 ευρώ - Αναλυτικά όλα τα επιδόματα για τους μαθητές - Οι δικαιούχοι και τα ποσά

• Επιστρέφουν οι βροχές: Πότε και σε ποιες περιοχές αναμένονται - Αναλυτικά η πρόγνωση



LIVE: H ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ- Η απόφαση για το μέλλον του Γεν. Ελεγκτή - Συνεχής ροή

LIVE: H ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ- Η απόφαση για το μέλλον του Γεν. Ελεγκτή - Συνεχής ροή

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοινώνει σήμερα την απόφασή του σχετικά με την δικαστική διαμάχη Γενικού Εισαγγελέα και Γενικού Ελεγκτή. Η σημερινή απόφαση του Ανωτάτου, όποια και να είναι αυτή, θα είναι τελεσίδικη, σύμφωνα και με τις χθεσινές δηλώσεις του νομικού Αχιλλέα Αιμιλιανίδη. Όλες οι εξελίξεις:

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top