ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ.Γεωργίας: Ενημέρωσε αιγοπροβατοτρόφους για την πορεία των αιτημάτων τους

Υπ.Γεωργίας: Ενημέρωσε αιγοπροβατοτρόφους για την πορεία των αιτημάτων τους

Σε απολογισμό της πορείας των διαφόρων αιτημάτων των αιγοπροβατοτρόφων όπως είχαν κατατεθεί το προηγούμενο διάστημα προέβη η Υπουργός Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου, σε συνάντηση που είχε το πρωί της Τετάρτης με τα οργανωμένα σύνολα του κλάδου. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο σειράς επαφών με εμπλεκόμενους φορείς για το θέμα του χαλλουμιού και ακολουθεί αυτήν που είχε χθες η Υπουργός με τους αγελαδοτρόφους.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση η Υπουργός υπενθύμισε ότι έγιναν πολλές συναντήσεις με τις ομάδες των αγελαδοτρόφων και αιγοπροβατοτρόφων και σε τεχνοκρατικό επίπεδο, στις οποίες κατατέθηκαν θέσεις και απόψεις γύρω από τα χρηματοδοτικά εργαλεία και σχέδια τα οποία πρέπει να εκδώσει το κράτος για να μπορέσουν να είναι βιώσιμοι.

"Θυμίζω ότι μία από τις βασικές μας αρχές και ένας από τους βασικούς μας στόχους ήταν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην παραγωγή χαλλουμιού να είναι βιώσιμοι μαζί και με τους δύο βασικούς μας στόχους που είναι η διατήρηση φυσικά του χαλλουμιού ως το κύριο αγροδιατροφικό εξαγωγικό μας προϊόν και η διατήρηση του ΠΟΠ που ενισχύει τη δυναμική των εξαγωγών", είπε η Υπουργός.

Ανέφερε ότι τα διάφορα αιτήματα αξιολογούνται από τις τεχνοκρατικές ομάδες και οι συναντήσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο και με τις ομάδες των αιγοπροβατοτρόφων και με τις ομάδες των αγελαδοτρόφων θα συνεχιστούν. Παράλληλα υπενθύμισε ότι έχει ολοκληρωθεί και η σύσταση της Επιτροπής παρακολούθησης για το Χαλλούμι και έχει συσταθεί και εσωτερική συντονιστική επιτροπή μαζί με συναρμόδια τμήματα για παρακολούθηση των ζητημάτων των ελέγχων, των προβλημάτων που έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο και να βρίσκονται πιο άμεσα οι λύσεις.

"'Εχουμε ενισχύσει τους διάφορους ελέγχους, είτε είναι δειγματοληπτικοί, είτε είναι διοικητικοί. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε διάλογο και σε συζήτηση μαζί με την Επίτροπο Νομοθεσίας για την αυστηροποίηση της νομοθεσίας που διέπει το χαλλούμι και μόλις ολοκληρωθεί η εργασία που κάνει μαζί μας και η Επίτροπος, θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες που χρειάζεται έτσι ώστε να πάει σε δημόσια διαβούλευση και ακολούθως για νομοτεχνικό έλεγχο, και στο Υπουργικό συμβούλιο και έπειτα στη Βουλή", ανέφερε.

Η κ. Παναγιώτου είπε ότι είναι σε ισχύ από τις 6 Σεπτεμβρίου τα διατάγματα τα οποία ενημερώνουν τους εμπλεκόμενους στην παραγωγή χαλλουμιού για την καταμέτρηση του αιγοπρόβειου γάλακτος, είτε αυτοί είναι οι τυροκόμοι, είτε αυτοί είναι αιγοπροβατοτρόφοι οι οποίοι θα το παραδίδουν μέσα από τα βυτιοφόρα για να ξεκινήσει πλέον και με αυτόν τον τρόπο η καταμέτρηση του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Παράλληλα είπε ότι είναι ανοιχτό το γνωστό σχέδιο με ενίσχυση 10 εκατομμυρίων ευρώ και είναι στη διάθεσή τους για να μπορέσουν να κάνουν τις αιτήσεις τους και να αξιοποιήσουν τα σχέδια που υπάρχουν για αγροβολταϊκά, ή θερμομητέρες που βοηθούν στην αύξηση της παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος και άλλα που βοηθούν στη μείωση του κόστους παραγωγής και στην αύξηση της παραγωγής του αιγοπρόβειο γάλακτος.

Η Υπουργός ρωτήθηκε αν θεωρεί ότι με αυτά που άκουσαν σήμερα οι αιγοπροβατοτρόφοι απαντώνται τα όποια ερωτήματα είχαν, με δεδομένο ότι είχαν ανακαλέσει και κάποια μέτρα δίνοντας πίστωση χρόνου στην Κυβέρνηση.

Είπε ότι ενημέρωσε τους αιγοπροβατοτρόφους για όλα όσα έχουν εξαγγελθεί και όλα όσα είχαν ζητήσει, είτε αυτά αφορούσαν την αυστηροποίηση της νομοθεσίας, την αυστηροποίηση των ελέγχων, την επιτροπή παρακολούθησης "γι' αυτό και τα ανακοινώνω, γι' αυτό και τα λέω δημοσίως ως απολογισμό το τι έχουμε πράξει μέχρι σήμερα και πώς συνεχίζουμε να οδεύουμε".

"Οι δικοί μας στόχοι είναι ίδιοι και είναι σταθεροί και αυτούς έχουμε ως το πλαίσιο μέσα από το οποίο εργαζόμαστε. Να διατηρήσουμε το χαλλούμι ως το κύριο αγροδιατροφικο εξαγωγικό μας προϊόν, να ενισχύσουμε και να διασφαλίσουμε το ΠΟΠ που ενισχύει τη δυναμική του προϊόντος και τις εξαγωγές και να είναι βιώσιμοι όλοι οι εμπλεκόμενοι" ανέφερε η Υπουργός.

Κατέληξε λέγοντας ότι το κράτος είναι εδώ και στηρίζει έμπρακτα όλους τους εμπλεκόμενους στον κλάδο.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Παύση Οδυσσέα: Σήμερα η απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου - Τα δύο σενάρια

• Έφη Ξάνθου στο «Τ»: Οι προτάσεις που δέχθηκε από κόμματα - Ο λόγος που επέλεξε το Volt

• Αφορά γονείς: Αυτοί έλαβαν εφάπαξ 150 ευρώ - Αναλυτικά όλα τα επιδόματα για τους μαθητές - Οι δικαιούχοι και τα ποσά

• Επιστρέφουν οι βροχές: Πότε και σε ποιες περιοχές αναμένονται - Αναλυτικά η πρόγνωση



Απολύθηκε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης- «Συντονισμένη προσπάθεια φαγώματός μου»

Απολύθηκε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης- «Συντονισμένη προσπάθεια φαγώματός μου»

Την απόφασή του στο αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα για παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη από τη θέση του Γενικού Ελεγκτή ανακοίνωσε σήμερα το Ανώτατο Συμβούλιο. Με ομόφωνη απόφαση παύεται άμεσα ο Γενικός Ελεγκτής από τα καθήκοντά του. Η απόφαση αυτή είναι τελεσίδικη. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top