Την ανάγκη όχι μόνο να μην καταργηθεί ο θεσμός του Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ αλλά να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Συντεχνίας «ΙΣΟΤΗΤΑ», κατά την οποία συζητήθηκαν οι εξελίξεις στον τομέα της υγείας και ειδικότερα τα δρώμενα τον τελευταίο καιρό όσον αφορά το Γραφείο του Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ.
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ύστερα από τη συνάντηση, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η ΕΔΕΚ θεωρεί πως τα αιτήματα τα οποία τίθενται από την πλευράς της συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ η οποία «εκπροσωπεί και τους εργαζόμενους σε αυτό τον τομέα είναι πάρα πολύ σημαντικά, είναι θετικά», προσθέτοντας ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ «θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθούν λάθη και στρεβλώσεις τα οποία στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσουν σε ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες και περαιτέρω επιδείνωση της ποιοτικής προσφοράς υγείας που πρέπει να απολαμβάνει σήμερα ο Κύπριος ασθενής».
«Ενόψει του γεγονότος ότι βιώνουμε καθημερινά αύξηση των προβλημάτων όσον αφορά την προσφορά ποιοτικής περίθαλψης στον δημόσιο τομέα αλλά και στον ιδιωτικό τομέα στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, αλλά και κυρίως το γεγονός ότι χρειάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις μια ισχυρή ανεξάρτητη αρχή η οποία να μπορεί να ελέγχει και να επιβλέπει την εφαρμογή της νομοθεσίας προς όφελος της ποιότητας που πρέπει να προσφέρει το σύστημα υγείας στους πολίτες, είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο να μην καταργηθεί ο θεσμός του Επιτρόπου αλλά αντίθετα θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο», πρόσθεσε.
Κληθείς να πει κατά πόσον θα πρέπει να διαφοροποιηθούν τα νομοσχέδια τα οποία αναφέρονται σε κατάργηση του Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «μπορεί να γίνει ο συνήγορος του ασθενή με συγκεκριμένες ευθύνες και αρμοδιότητες που να καλύπτει όχι μόνο τους ασθενείς εντός του ΓεΣΥ αλλά και τους ασθενείς εκτός του ΓεΣΥ», προσθέτοντας ότι «αυτή την στιγμή η εποπτεία ελέγχου του ΓεΣΥ στην ουσία αφορά μόνο την περίπτωση των υπηρεσιών που προσφέρονται εντός του ΓεΣΥ».
«Η ιατρική δεν περιορίζεται μόνο εντός του ΓεΣΥ, είναι και εκτός του ΓεΣΥ», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και πρόσθεσε πως «ο συνήγορος του ασθενή θα πρέπει να καλύπτει το σύνολο των ασθενών - εντός και εκτός ΓεΣΥ – αλλά η εποπτεία της λειτουργίας του ΓεΣΥ θα πρέπει να γίνεται από μια ανεξάρτητη αρχή η οποία να έχει τη δυνατότητα να ασκεί έναν αποτελεσματικό έλεγχο».
Ερωτηθείς κατά πόσον μπορεί ο ΟΑΥ να ασκεί αυτό τον έλεγχο, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «ο ΟΑΥ ενδεχομένως είναι και αυτός εποπτευόμενος από τον Επίτροπο Εποπτείας ΓεΣΥ, όπως και ο ΟΚΥπΥ», προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρχει κάποιος που τους ελέγχει και «αυτή η αρχή πρέπει να είναι ανεξάρτητη».
«Δεν μπορεί να διαλυθεί ή να υποταχθεί και να υπαχθεί σε μια άλλη υπηρεσία ή στο Υπουργείο Υγείας που είναι μέρος της εφαρμογής του ΓεΣΥ και λόγω ΟΚΥπΥ και λόγω ΟΑΥ», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι αυτά τα θέματα είναι «πάρα πολύ σημαντικά και πρέπει να τα ξεκαθαρίσουμε και να λειτουργήσουμε με σωφροσύνη και σύνεση», προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι οι φορείς το «πως θα διασφαλίσουμε την παροχή ποιοτικής περίθαλψης στον Κύπριο ασθενή, να περιορίσουμε τις καταχρήσεις και όλες αυτές τις στρεβλώσεις που καθημερινά βλέπουμε να υπάρχουν και αντί να μειώνονται στην προοπτική του χρόνου, να αυξάνουν».
Εξάλλου, η Διοικητική Σύμβουλος της Συντεχνίας Ευγενία Ευσταθίου είπε στο ΚΥΠΕ ότι συζήτησαν για τις εξελίξεις στον τομέα της υγείας και ειδικότερα για τα δρώμενα τον τελευταίο καιρό όσον αφορά το Γραφείο του Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ.
Ανέφερε ότι από 1η Αυγούστου δεν έχει γίνει διορισμός νέου Επιτρόπου και «αυτή την στιγμή το σύστημα υγείας παραμένει ανεξέλεγκτο και δεν υπάρχει εποπτεία», προσθέτοντας ότι τα Γραφεία του Επιτρόπου «είναι σε λειτουργία και από την στιγμή που δεν υπάρχει Επίτροπος να εκχωρήσει αρμοδιότητες και εξουσίες, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε διαδικασία».
«Έχουμε μια κατάσταση αναγκαστικής αδράνειας», ενώ «τα παράπονα του κόσμου παραμένουν σε εκκρεμότητα χωρίς να μπορούν να ολοκληρωθούν και χωρίς να μπορούμε να αναλάβουμε καινούργια», πρόσθεσε.
Σχολιάζοντας δημοσιεύματα ότι υπάρχει πρόθεση να καταργηθεί το Γραφείο του Επιτρόπου ΓεΣΥ, η κ. Ευσταθίου είπε ότι είναι πολύ σημαντιό «να είναι όλες οι αρμοδιότητες σε ένα φορέα διότι μέσα από την διερεύνηση των παραπόνων αντιμετωπίζουμε και κάποια μοτίβα, συγκεκριμένα, τα οποία μας οδηγούν στην διερεύνηση μεγαλύτερων προβλημάτων του συστήματος υγείας», προσθέτοντας ότι «μας προβληματίζει το πως θα γίνει αυτή η μετάβαση διότι τα δύο σχετικά νομοσχέδια έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση και χωρίς να έχει δοθεί αιτιολογία που να δικαιολογεί την κατάργηση του θεσμού».
ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Επεισοδιακή καταδίωξη στη Λεμεσό: Φορούσαν κουκούλες και μάσκες - Χειροπέδες σε 14χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις