ΥΓΕΙΑ

Πώς δεν θα αρρωστήσει το παιδί αυτό το χειμώνα – Ο παιδίατρος δίνει συμβουλές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Πώς δεν θα αρρωστήσει το παιδί αυτό το χειμώνα – Ο παιδίατρος δίνει συμβουλές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και αποτελεί κοινό φόβο όλων των γονέων η πιθανή διαπορά μικροβίων και λοιμώξεων. Η αγωνία αυτή στρέφει όλο και περισσότερους γονείς στην αναζήτηση των κατάλληλων τρόπων θωράκισης της υγείας και του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών τους. Πολλοί ρίχουν στη «μάχη» αυτής της προσπάθειας τα συμπληρώματα διατροφής.

Είναι, όμως, αυτή η λύση ή υπάρχουν άλλες, πιο απλές και άμεσες παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν στον τρόπο ζωής των παιδιών, ώστε να εξασφαλίσουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα;

Ο Κωνσταντίνος Ι. Νταλούκας, Παιδίατρος και Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, δίνει διευκρινίσεις και συμβουλές για το χτίσιμο μιας ισχυρής άμυνας του οργανισμού των παιδιών ενάντια στην επερχόμενη εποχή των λοιμώξεων.

Δεν είναι λίγες οι φορές που με ρωτάτε «γιατρέ τι να κάνω για να ενισχύσω το ανοσοποιητικό του παιδιού μου ιδίως τώρα που θα ξεκινήσουν τα σχολεία;». Τις περισσότερες φορές εννοείτε τι φάρμακα ή ποια συμπληρώματα διατροφής να δώσετε.

Για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών σας, μη δίνετε άσκοπα διάφορα φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής, με την ελπίδα ότι θα θωρακίσετε το παιδί σας καλύτερα απέναντι στις λοιμώξεις. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι αυτάρκες και πολύ ισχυρό από μόνο του. Έχει κατασκευαστεί για να εκπαιδεύεται όταν έρχεται σε επαφή με διάφορους ξένους παράγοντες που μπήκαν στο σώμα μας, όπως για παράδειγμα διάφορα βακτήρια, ιοί, μύκητες, αλλεργιογόνα κλπ.

Επομένως, κάθε φορά που το μικρό σας αρρωσταίνει, το ανοσποιητικό του σύστημα αναπτύσσει μεγαλύτερη άμυνα για μια επόμενη φορά που θα έρθει σε επαφή με τον βλαπτικό παράγοντα. Η ικανότητα αυτή δεν τελειώνει, όμως, εκεί. Το ανοσοποιητικό σύστημα διαθέτει μνήμη! Για τους περισσότερους από αυτούς τους βλαπτικούς παράγοντες αναπτύσσει μακροχρόνια μνήμη, για μερικούς ακόμα και εφ’ όρου ζωής. Αυτή είναι η μαγεία του σώματός μας.

Επομένως, την επόμενη φορά που το παιδί σας θα αρρωστήσει από μια ίωση, να σκέφτεστε ότι υπάρχει και καλό μαζί με το κακό που προκαλεί η νόσηση. Είναι απαραίτητο τα μικρά παιδιά να νοσήσουν από μια σειρά ιώσεων, προκειμένου το ανοσοποιητικό τους σύστημα να εκπαιδευτεί και να μπορεί να τις αντιμετωπίσει σε μια επόμενη επαφή. Για τα πολύ σοβαρά νοσήματα, που μια πρώτη και όχι μόνο επαφή μαζί τους μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγάλα προβλήματα στην υγεία του παιδιού ή ακόμα και θάνατο, η επιστήμη εδώ και χρόνια έχει κατασκευάσει τα εμβόλια. Τα εμβόλια εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό του παιδιού σας σαν να ήρθε σε επαφή με τον φυσικό βλαπτικό παράγοντα, δίνοντας την ευκαιρία στο ανοσοποιητικό να εκπαιδευτεί, χωρίς το παιδί να κινδυνεύει.

Μπορείτε, ωστόσο, να εφαρμόσετε τις εξής στρατηγικές για να βοηθήσετε το ανοσοποιητικό σύστημα να βρίσκεται σε καλή φόρμα, αφού όλοι οι πιο κάτω παράγοντες είναι σημαντικοί για την καλή λειτουργία του:

✓ Ισορροπημένη διατροφή

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, πλήρη δημητριακά και πρωτεΐνες είναι απαραίτητη για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες C και D, ψευδάργυρο και αντιοξειδωτικά, όπως εσπεριδοειδή, μπρόκολο, καρότα και ξηρούς καρπούς, βοηθούν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού.

✓ Επαρκής ύπνος

Τα παιδιά χρειάζονται αρκετές ώρες ποιοτικού ύπνου για να διατηρήσουν ένα υγιές ανοσοποιητικό. Ο ύπνος βοηθά στη ρύθμιση των ανοσοποιητικών κυττάρων και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.

✓ Σωματική άσκηση

Η τακτική σωματική δραστηριότητα ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Βοηθά επίσης στην εξισορρόπηση των επιπέδων ενέργειας και στη μείωση του άγχους, το οποίο μπορεί να εξασθενίσει την ανοσολογική αντίδραση.

✓ Καλή υγιεινή

Η σωστή υγιεινή, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, η κάλυψη του στόματος όταν βήχουν ή φτερνίζονται και η αποφυγή επαφής με το πρόσωπο, μειώνει τις πιθανότητες μετάδοσης λοιμώξεων.

✓ Εμβολιασμοί

Οι εμβολιασμοί είναι απαραίτητοι για την προστασία των παιδιών από σοβαρές λοιμώξεις. Η ενημέρωση για την κατάσταση εμβολιασμού και η συμμόρφωση με το πρόγραμμα εμβολιασμών είναι κρίσιμη για την πρόληψη λοιμώξεων όπως η γρίπη και άλλες ιογενείς νόσοι.

✓ Διαχείριση άγχους

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα, ακόμη και στα παιδιά. Βοηθήστε τα παιδιά να διαχειριστούν το άγχος τους μέσω παιχνιδιού, χαλαρωτικών δραστηριοτήτων και καλής επικοινωνίας.

✓ Συμπληρώματα βιταμινών

Σε περιπτώσεις που η διατροφή δεν καλύπτει τις ανάγκες του παιδιού, μπορεί να είναι απαραίτητα τα συμπληρώματα, πάντα σε συνεννόηση με τον παιδίατρο.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαχαιρώματα στη Λευκωσία: Η στιγμή που οι τραυματίες ζητούν βοήθεια από υπαλλήλους περιπτέρου - Δείτε βίντεο

• Έτσι προέκυψε το επεισόδιο στο Δημοτικό Συμβούλιο Δρομολαξιάς-Μενεού - Σηκώθηκε από την καρέκλα και πήγε να χτυπήσει Σύμβουλο

• Πήγαν να διαρρήξουν σπίτι και βρέθηκε ο ένας με ακρωτηριασμένο πόδι - Τον μετέφερε ο συνεργός του στο νοσοκομείο

• Επεισοδιακή καταδίωξη στη Λεμεσό: Φορούσαν κουκούλες και μάσκες - Χειροπέδες σε 14χρονο

• Black Friday: Οι παγίδες που εντοπίζονται σε καταστήματα και το «πρόβλημα» των Shein-Temu - Ξεκίνησαν ήδη οι καταγγελίες

• Υποχώρησε ο «Alexandros» αλλά υπάρχει περίπτωση να δούμε χιονόνερο – Τι μας επιφυλάσσει ο καιρός μέχρι το Σαββατοκύριακο



Αύριο στις 11 το πρωί η απόφαση για το Πόθεν Έσχες Γενικού και Βοηθού Εισαγγελέα

Αύριο στις 11 το πρωί η απόφαση για το Πόθεν Έσχες Γενικού και Βοηθού Εισαγγελέα

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο με ανάρτηση του στην πλατφόρμα “Χ” έγραψε πως η απόφαση του σχετικά με την Αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας που σχετίζεται με το Πόθεν Έσχες κρατικών αξιωματούχων θα ανακοινωθεί αύριο 20/11 στις 11 το πρωί.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top