Με την ανεξέταστη του μάρτυρα Άλκη Πιερίδη, λειτουργού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, από τον δικηγόρο υπεράσπισης της Τράπεζας Κύπρου, Πόλυ Πολυβίου, συνεχίστηκε σήμερα στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας η δίκη για την υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου ως νομικού προσώπου, και άλλων πέντε πρώην διευθυντικών στελεχών της.
Η αντεξέταση του κ. Πολυβίου επικεντρώθηκε σε ερωτήσεις και στοιχεία που θα μπορούσαν να καταδείξουν την έλλειψη αμεροληψίας εκ μέρους του κ. Πιερίδη.
Μεταξύ των άλλων ο κ. Πολυβίου διερωτήθηκε γιατί ο κ. Πιερίδης δεν έδωσε κατάθεση στην Αστυνομία ή δεν είναι μέσα στα έγγραφα που κατέθεσε στο δικαστήριο η συνάντηση του τότε Διευθύνοντως Σύμβουλου της Τράπεζας Κύπρου Γιάννη Κυπρή μαζί με τον νομικό σύμβουλο Πόλυ Πολυβίου με την Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου και η καταγγελία στην οποία προέβη κατά των Θεόδωρου Αριστοδήμου και Αντρέα Ηλιάδη. Για την συνάντηση ενημέρωσε τον κ. Πιερίδη η κα. Καλογήρου, και όπως ο κ. Πιερίδης είχε αναφέρει αποτέλεσε το έναυσμα για την έρευνα που έκανε και κατέληξε με επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα για διερεύνηση του ποινικού αδικήματος της χειραγώγησης της αγοράς. Ο κ. Πιερίδης απάντησε πως η δική του ενασχόληση είναι διοικητική και όχι ποινική και ότι σχετικές αναφορές μπορούσε να συνάγει και από τις δηλώσεις των κ. Ηλιάδη και Αριστοδήμου.
Ο κ. Πολυβίου ρώτησε επίσης τον κ. Πιερίδη αν έχει προσωπική κόντρα με την Τράπεζα Κύπρου ή με τον νομικό της εκπρόσωπο Πόλυ Πολυβίου. Ο κ. Πιερίδης απάντησε αρνητικά, ωστόσο ανέφερε ότι στις 7/3/2013 ο κ. Πολυβίου έστειλε επιστολή προς τον ίδιο και άλλους δύο ερευνώντες λειτουργούς της Επιτροπής αναφέροντάς τους ότι αυτό που κάνουν «δεν είναι έρευνα αλλά καταδίωξη» και την κοινοποιούσε στην Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στον Γενικό Εισαγγελέα και στην Επίτροπο Διοικήσεως. Ανέφερε επίσης, ότι την επιστολή εκείνη διαδέχθηκαν αρκετές επιστολές μεταξύ Τράπεζας Κύπρου και Κεφαλαιαγοράς και τότε υπήρχε μια τριβή μεταξύ Τράπεζας Κύπρου και Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όσον αφορά τη συμπεριφορά των ερευνώντων λειτουργών ωστόσο ο ίδιος δεν ασχολήθηκε με αυτές. Ο κ. Πολυβίου των ρώτησε «με καταγγείλατε;» και ο κ. Πιερίδης είπε ότι τότε «είπαμε στην κα. Καλογήρου ότι η συμπεριφορά Πολυβίου είναι ανεπίτρεπτη».
Ακόμα ο κ. Πολυβίου ρώτησε τον κ. Πιερίδη κατά πόσο είχε υποβάλει αίτηση για εργοδότησή του από την CISCO την θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου και δεν προσλήφθηκε και γιατί δεν το υπέβαλε αυτό στο δικαστήριο. Ο κ. Πιερίδης ανέφερε ότι αυτό έγινε 15 χρόνια πριν, ότι δεν υπέβαλε αίτηση, αλλά τον κάλεσαν για να συζητήσουν και στο τέλος τον ενημέρωσαν ότι αποφάσισαν να μην γίνει καμιά πρόσληψη και δεν θεώρησε ότι έπρεπε να το αναφέρει στο δικαστήριο.
Στην άποψη του κ. Πιερίδη ότι αποτελεί χειραγώγηση της αγοράς η μη ανακοίνωση από την Τράπεζα Κύπρου στις 15/6/2012 κεφαλαιακού ελλείμματος ύψους €400 εκ, αλλά η ανακοίνωση ελλείμματος €200 εκ., ο κ. Πολυβίου αντέταξε ότι στις 15/6 το Δ.Σ. της Τράπεζας ανακοίνωσε την απόφασή του να μην παγοποιήσει τα αξιόγραφα και να μην καταβάλει τους τόκους. Ο κ. Πολυβίου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ανακοίνωση αυτή για τα αξιόγραφα «δεν συνάδει με την εικόνα ενός συμβουλίου που είχε συνωμοτήσει» για να αποκρύψει την πραγματική εικόνα από την αγορά. Ο κ. Πιερίδης απάντησε ότι η Τρ. Κύπρου είχε τότε έλλειμμά κεφαλαίων και προφανώς το πάγωμα των αξιογράφων και η ανακοίνωσή του, της επεβλήθη από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί την απόφαση για την ανακοίνωση που αφορά το κεφαλαιακό κενό. Ο κ. Πολυβίου αντέταξε ότι κάτι τέτοιο αποτελεί δική του υπόθεση και δεν καταγράφεται κάπου. Ο κ. Πιερίδης ανέφερε ότι αυτή είναι μια βάσιμη υπόθεση με βάση της γνώσεις του.
Ο κ. Πολυβίου αναφέρθηκε σε επιστολές σύμφωνα με τις οποίες πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις 15/6 είχε γίνει πολλή δουλειά για το θέμα των ασφαλιστικών εταιρειών το κονδύλι για τις οποίες δεν περιλήφθηκε στα στοιχεία της τράπεζας μέχρι 14/6. Ο κ. Πιερίδης ανέφερε ότι δεν υπήρχε στις 14/6 τίποτα το ανακοινώσιμο ή υπολογίσιμο για αυτό και δεν το έλαβε υπόψη. Ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι ο εμπειρογνώμονας έπρεπε να θέσει τις σχετικές επιστολές υπόψη στο δικαστήριο για να δώσει την πλήρη εικόνα.
Ο κ. Πολυβίου αναφέρθηκε επίσης στην ανώμαλη κατάσταση που επικρατούσε στην οικονομία μεταξύ 2011 και 2012 αναφέροντας ότι στην προκειμένη περίπτωση εγείρονται δύσκολα ερωτήματα για τα Δ.Σ. των τραπεζών. Αναφέρθηκε στην δυσκολία της απόφασης για την αξία των ελληνικών ομολόγων μετά την απόφαση για το κούρεμά τους. Ο κ. Πιερίδης ανέφερε ότι μετά τις 20/4/2012 το έγγραφο της Ernst&Young ξεκαθάρισε στην τράπεζα όλα τα θέματα και εξέφρασε την άποψη ότι από εκείνη την ημερομηνία και μετά το θέμα ήταν εύκολο. Ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι παρά την διαφορά που υπήρχε στον υπολογισμό της απομείωσης μεταξύ του ελεγκτικού οίκου και της Τράπεζας Κύπρου στο τέλος η Ernst&Young έδωσε clean audit report θεωρώντας λογική την διαφορά.
Ο κ. Πιερίδης αναφέρθηκε περαιτέρω και σε άλλα έγγραφα στα οποία θεώρησε ότι ο κ. Πιερίδης θα έπρεπε να αναφερθεί ενώπιον του δικαστηρίου και δεν το έπραξε
Η αντεξέταση του κ. Πιερίδη θα συνεχιστεί την Παρασκευή 16, Οκτωβρίου, επίσης στις 0900.
Πέραν της Τράπεζας Κύπρου ως νομικό πρόσωπο, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμης, Ανδρέας Ηλιάδης Γιάννης Κυπρή και Γιάννης Πεχλιβανίδης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024
• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις