ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δικαιολογείται ο τερματισμός της επιδότησης σε ηλεκτρισμό και του μηδενικού ΦΠΑ σε προϊόντα; - «Δίκοπο μαχαίρι»

Δικαιολογείται ο τερματισμός της επιδότησης σε ηλεκτρισμό και του μηδενικού ΦΠΑ σε προϊόντα; - «Δίκοπο μαχαίρι»

Την έντονη αντίδραση των πολιτών έφερε η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τερματισμό της κλιμακωτής επιδότησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και τη κατάργησης της εφαρμογής του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης χαρακτήρισε «εντελώς αδικαιολόγητη» τον τερματισμό της επιδότησης του ρεύματος ενώ για την κατάργηση του μηδενικού συντελεστή είπε πως πρόκειται για «αναγκαίο κακό».

Πληθωρισμός και αύξηση τιμών

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, ο πληθωρισμός υποχώρησε αισθητά και αναμένεται να σταθεροποιηθεί στο 2%.

Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο σημείο, ο κ. Δρουσιώτης εξήγησε ότι αν και ο πληθωρισμός υποχώρησε αισθητά, οι τιμές αυξήθηκαν.

«Οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται αισθητά. Αναμένεται να σταθεροποιηθεί λέει ο πληθωρισμός στο 2% σύμφωνα αλλά δίνεις την εντύπωση ότι μειώθηκαν και οι τιμές, εφόσον ο πληθωρισμός έχει θετικό πρόσημο σημάνει ότι οι θα αυξάνονται με ρυθμό 2% κάθε μήνα. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές αυξάνονται, για εμένα είναι παραπλανητικό. Η διαφορά είναι ότι αυξάνονται πιο λίγο από προηγουμένως, απορρίπτω την δικαιολογία ότι αυξάνονται πιο λίγο οι τιμές άρα πρέπει να το καταργήσει», πρόσθεσε.

Τιμές καύσιμων και ρεύματος

Αναφορικά με τις τιμές καυσίμων, ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε ότι όντως μειώθηκαν αισθητά, συγκεκριμένα γύρω στα 13 σεντ η βενζίνη, στα 14 σεντ το πετρέλαιο κίνησης και στα 9 σεντ το πετρέλαιο θέρμανσης.

«Αλλά επειδή ο καταναλωτής πήρε μια ανάσα με τα καύσιμα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να του φορτώσουμε το ρεύμα», είπε χαρακτηριστικά.

Για τις τιμές ρεύματος, ο κ. Δρουσιώτης σημείωσε ότι, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η κρατική παρέμβαση στις τιμές ενέργειας για μεγάλα χρονικά διαστήματα δεν προωθεί την εξοικονόμηση ενέργειας και δεν επηρεάζει τόσο την ζήτηση.

«Εγώ δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη όμως. Οι τιμές είναι τόσο ψηλές και με την κατάργηση θα αυξηθεί ακόμα 11 ευρώ τον μήνα. Αν αυξηθεί κατά 11 ευρώ, θα έρθει ο καταναλωτής να εξοικονομήσει περισσότερο; Ο καταναλωτής σήμερα εξοικονομεί έτσι και αλλιώς όσο μπορεί, αφού οι τιμές είναι πολύ ψηλές», επεσήμανε.

Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, τα διάφορα επιδόματα και συντάξεις αναπροσαρμόζονται πλήρως με βάση το ρυθμό αύξησης της ΑΤΑ, καλύπτοντας τις όποιες αυξήσεις των τιμών και οι αυξήσεις των τιμών αναπληρώνονται σε σημαντικό βαθμό μέσω της εφαρμογής της ΑΤΑ στους μισθούς.

Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο σημείο, ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε ότι ΑΤΑ πιάνει λιγότερο από το 50% του πληθυσμού.

«Αν η ΑΤΑ είναι 1,2%, ένα άτομο με 1000 ευρώ μισθό η σύνταξη θα πιάσει 12 ευρώ αύξηση, κάποιος με 3000 μισθό η σύνταξη θα πιάσει 36 ευρώ κτλ.. Για τους χαμηλοσυνταξιούχους που έχουν περισσότερο την ανάγκη είναι ψίχουλα», σημείωσε.

Ποιοι επιβαρύνονται από τον τερματισμό της επιδότησης του ρεύματος

Την ίδια στιγμή, ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε ότι ο τερματισμός της επιδότησης του ρεύματος δεν αγγίζει όσους έχουν φωτοβολταϊκά στα σπίτια τους, με αποτέλεσμα αυτή η κατηγορία ατόμων να μην μπορεί να επηρεαστεί καθόλου.

«Αυτοί που θα επηρεαστούν και θα επιβαρυνθούν, είναι αυτοί οι οποίοι ενοικιάζουν και αυτοί που διαμένουν σε πολυκατοικίες που είναι συνήθως η μικρή και η μεσαία τάξη, τους ανθρώπους που για τεχνικούς λόγους ή άλλους λόγους δεν μπορούν να βάλουν φωτοβολταϊκά», ανέφερε.

Κατάργηση μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα

Όσα αφορά την κατάργηση του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, ο κ. Δρουσιώτης είπε ότι ωφέλησε τους καταναλωτές τους πρώτους 3-6 μήνες, αφού το επόμενο διάστημα το 5% και το 19% ΦΠΑ αφομοιώθηκε από τους διάφορους εισαγωγείς, προμηθευτές και λιανοπώλες.

«Από την 1η Οκτωβρίου, όλες οι τιμές των προϊόντων που υπόκεινται σε μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ θα αυξηθούν κατά 5% ή κατά 19%, άρα θα φορτωθεί και αλλά ο καταναλωτής. Δεν μπορούμε ότι όταν λέμε για δυσκολίες μιας μεγάλης μερίδας του πληθυσμού, να τα βγάλει πέρα για ψηλό επίπεδο των τιμών και είναι ψηλό, κάνεις δεν το αμφισβητεί», πρόσθεσε.

Καταληκτικά, ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε ότι ο τερματισμός της επιδότησης για το ρεύμα σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογείται ενώ η κατάργηση του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ είναι δίκοπο μαχαίρι, τονίζοντας παράλληλα ότι «υπάρχει αδικία σε βάρος μια μερίδα του πληθυσμού».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μονή Αββακούμ: Ενώπιον Κακουργιοδικείου οι δύο εν αργία Αρχιμανδρίτες - Απαντούν στις κατηγορίες

• Απάντηση Μητσοτάκη στον Ερντογάν: «Δεν μπορεί να υπάρξει λύση δύο κρατών» - Ομιλία στη Γενική Συνέλευση ΟΗΕ

• Μέχρι πού θα φτάσει σήμερα η θερμοκρασία – Όσα μας επιφυλάσσει ο καιρός - Δείτε αναλυτικά το «μενού»



Διαφωνίες για την αντικατάσταση Προέδρου της Βουλής - Ποιοι συμφωνούν και ποιος ο «αχθοφόρος»

Διαφωνίες για την αντικατάσταση Προέδρου της Βουλής - Ποιοι συμφωνούν και ποιος ο «αχθοφόρος»

Τα όσα διαδραματίστηκαν το τελευταίο διάστημα μετά την απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου να παύσει τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και το τι ακολούθησε με την προειδοποίηση του βουλευτή του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία ότι θα προχωρούσε σε διορισμό Γενικού Ελεγκτή, ως προεδρεύων της Δημοκρατίας, ανάγκασαν την Πρόεδρο της βουλής Αννίτα Δημητρίου σε νέα πρωτοβουλία. Να καταθέσει εισήγηση ενώπιον των Αρχηγών των κομμάτων σε σύσκεψη αρχηγών η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, η οποία προβλέπει ότι η επιτροπή επιλογής του Σώματος, θα καθορίσει δύο βουλευτές ως αναπληρωτές του εκάστοτε Προέδρου της Βουλής.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top