ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δέχθηκε αντιπροσωπεία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Δέχθηκε αντιπροσωπεία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε σήμερα, στη Νέα Υόρκη, αντιπροσωπεία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ – Καναδά, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της κ. Κώστα Τσιλφίδη.

Στη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για παραχώρηση τριών υποτροφιών σε φοιτητές του Τμήματος Βυζαντινών και Ελληνικών Σπουδών του Queen’s College, ύψους πέντε χιλιάδων δολαρίων έκαστη.

Οι υποτροφίες παραχωρούνται εις μνήμη των Ευαγόρα Παλληκαρίδη, Νίκου Καπετανίδη και Χάρη Ψωμιάδη.

Μιλώντας στη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η απόφαση που πήραμε στο Υπουργικό Συμβούλιο για θεσμοθέτηση Ημέρας Μνήμης και Τιμής του Ποντιακού Ελληνισμού ήταν μια απόφαση που έπρεπε να έχει ληφθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Οι σχέσεις της Κύπρου με τον Πόντο πάνε πολλά χρόνια πίσω. Την ίδια στιγμή έχουμε μια πολύ ισχυρή κοινότητα Ποντίων στην Κύπρο για την οποία είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι. Έχω κατ΄επανάληψη συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις για τον Ποντιακό Ελληνισμό, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό

Δεν θα ξεχάσω μια εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκα στη Θεσσαλονίκη, όπου η θυσία και ο αγώνας του Νίκου Καπετανίδη ταυτίζεται πλήρως με τη θυσία του δικού μας ήρωα, του Ευαγόρα Παλληκαρίδη του 18χρονου που απαγχονίστηκε από τους Βρετανούς αποικιοκράτες.

Θα επισκεφθώ σύντομα την Ελλάδα ξανά, για να παραστώ σε μια εκδήλωση του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η πρώτη μου επαφή, που άκουσα για όλα αυτά που πέρασαν οι Πόντιοι, ήταν όταν ήρθα στη Νέα Υόρκη, το 1993 για να σπουδάσω. Είχα την ευλογία να γνωρίσω τον Χάρη Ψωμιάδη, ο οποίος ήταν καθηγητής μου», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι «η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για να ενημερώνουμε τα παιδιά μας στα σχολεία μας, με την Ημέρα Μνήμης και Τιμής του Ποντιακού Ελληνισμού, ήταν κάτι που έπρεπε να κάνουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία εδώ και χρόνια. Έστω και αργά έχουμε ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια και πρέπει τα Ελληνόπουλα της Κύπρου να γνωρίζουν την Ιστορία των Ποντίων».

Σημείωσε, επίσης, ότι «είμαστε περήφανοι για την ποντιακή κοινότητα στην Κύπρο που από την πρώτη μέρα που βρέθηκαν στην Κύπρο, κάποιοι για δεύτερη φορά έγιναν πρόσφυγες, εργάζονται σκληρά για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις που έχουν με τις οικογένειες τους και για να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη του Ποντιακού Ελληνισμού και να μην ξεχαστεί ποτέ» μέσα και από εκδηλώσεις που πραγματοποιούν σε Σωματεία και Ιδρύματα στην Κύπρο.

Από την πλευρά του ο κ. Τσιλφίδης είπε ότι «είναι πολύ σημαντικό η Ιστορία μας να αναγνωρίζεται και μεταδίδεται από ανθρώπους σαν και εσάς που τολμούν να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις».

Κατά τη συνάντηση, η Ομοσπονδία επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το "Βραβείο Χάρη Ψωμιάδη", «εις ένδειξη σεβασμού προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και ευγνωμοσύνης για τη συνεχή και άοκνη στήριξη του προς τον Ποντιακό Ελληνισμό, καθώς και τιμής για τις υψηλές υπηρεσίες του προς τον Κυπριακό Ελληνισμό».

Ακολούθως, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης χάρισε στην Ομοσπονδία πλακέτα με ανάγλυφη εικόνα της Κύπρου.

Στη συνάντηση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης και ο Πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά στις ΗΠΑ Δρας Χαράλαμπος Βασιλειάδης.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ανατράπηκε μικρή βάρκα με δύο άτομα - Σε εφαρμογή το «ΝΕΑΡΧΟΣ»

• Καλλίγραμμο μοντέλο έζησε τη φρίκη στα χέρια διεστραμμένου οδοντιάτρου - Τη νάρκωσε και τη βίασε

• Σε κρίσιμη κατάσταση 89χρονος - Παρασύρθηκε απο αυτοκίνητο ενώ διασταύρωνε

• Σοκ στην Αλεξανδρούπολη: Πατέρας κατήγγειλε τον βιασμό του 5χρονου γιου του από συνομηλίκους του

• Απόδραση «κομμωτή»: Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα



Απόδραση βαρυποινίτη: Δεν παραδέχεται ενοχή ο πατέρας του - Υπήρχαν και άλλα συγγενικά πρόσωπα για επίσκεψη

Απόδραση βαρυποινίτη: Δεν παραδέχεται ενοχή ο πατέρας του - Υπήρχαν και άλλα συγγενικά πρόσωπα για επίσκεψη

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου προσήχθησαν ο 68χρονος πατέρας του 42χρονου ισοβίτη και ο 42χρονος μετά από εύλογη υποψία που κατέχει η Αστυνομία, ότι οι δύο ύποπτοι ενέχονται στα υπό διερεύνηση αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος και της παροχής συνδρομής για διαφυγή προσώπου που τελεί υπό νόμιμη κράτηση, ενώ το Δικαστήριο επεφύλαξε να ανακοινώσει την απόφαση του αύριο Σάββατο για την κράτηση ή μη των υπόπτων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top