ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αρχηγοί Αστυνομίας: Όλοι όσοι έκατσαν στην καρέκλα – Ποιοι από αυτούς παύθηκαν

Αρχηγοί Αστυνομίας: Όλοι όσοι έκατσαν στην καρέκλα – Ποιοι από αυτούς παύθηκαν

Με αφορμή την παύση του Αρχηγού και Υπαρχηγού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά και το συμβάν με την απόδραση του ισοβίτη Δώρου Θεοφάνους, «κομμωτή», το ThemaOnline έψαξε και σας μεταφέρει τους διατελέσαντες Αρχηγούς Αστυνομίας οι οποίοι είτε παραιτήθηκαν είτε παύθηκαν από τους Προέδρους της Δημοκρατίας ή συνταξιοδοτήθηκαν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι αρχηγοί και υπαρχηγοί του στρατού, της αστυνομίας και της χωροφυλακής της Δημοκρατίας διορίζονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οποίος μπορεί να προχωρήσει και σε παύση τους, στις περιπτώσεις που ο ίδιος κρίνει, για οποιοδήποτε λόγο.

Είθισται, τις θέσεις αυτές να καταλαμβάνουν πρόσωπα που προέρχονται από τις τάξεις της Αστυνομίας και ειδικότερα για τα στελέχη που απαρτίζουν την ηγεσία της Δύναμης, αφού στις πλείστες των περιπτώσεων, τα ηνία του Αρχηγού αναλαμβάνει πρόσωπο που προέχεται από την ηγετική πυραμίδα της Δύναμης.

Η Ιστορία της Κυπριακής Αστυνομίας αρχίζει με την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 1960. Με βάση τις πρόνοιες του Συντάγματος, ιδρύθηκαν στην Κύπρο δύο Σώματα Ασφάλειας. Το Σώμα της Αστυνομίας, που είχε την ευθύνη αστυνόμευσης των αστικών περιοχών, και το Σώμα της Χωροφυλακής, το οποίο ανέλαβε την αστυνόμευση των αγροτικών περιοχών.

Σε ότι αφορά τα προηγούμενα χρόνια, τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν αναφέρονται στην περίοδο της Αγγλοκρατίας, το 1878.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έγινε και η πρώτη προσπάθεια για αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, με τη ψήφιση του πρώτου Νόμου περί Αστυνομίας, το 1879. Οι αλλαγές συνεχίστηκαν μέχρι και το 1955, οπόταν και άρχισε ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ.

Ωστόσο, η σύγχρονη ιστορία της Κυπριακής Αστυνομίας, όπως όλοι τη γνωρίζουμε σήμερα, αρχίζει το 1960, με την ανεξαρτητοποίηση της Κύπρου από τη Μεγάλη Βρετανία.

Από το 1960 η Κυπριακή Αστυνομία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διατήρηση και διαφύλαξη της ειρήνης και της έννομης τάξης και γενικά στην ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι πρώτος Αρχηγός Αστυνομίας ήταν ο Χαράλαμπος Χασάπης που διετέλεσε Αρχηγός από τις 16 Αυγούστου 1960 μέχρι τις 30 Ιουνίου 1971και ακολούθησαν ο Σάββας Αντωνίου (1971-1986), ο Φρίξος Γιάγκου (1986-1991), ο Ανδρέας Ποταμάρης (1991-1996) και ο Πανίκος Χ"Λοίζου (1996-1997).

Αρχικά, με εξαίρεση τον Ανδρέα Αγγελίδη, ο οποίος διορίστηκε από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, στη θέση του Αρχηγού την 1η Ιουλίου 1997, ο οποίος προερχόταν από τη Νομική Υπηρεσία και όχι από τις τάξεις της Αστυνομίας, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τον Γλαύκο Κληρίδη, για το σκάνδαλο διαφθοράς με την παράνομη συναρμολόγηση πολυτελών οχημάτων, με εξαρτήματα κλεμμένα από το εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι όλοι οι υπόλοιποι Αρχηγοί που ακολούθησαν, προέρχονταν από τις τάξεις της Αστυνομίας.

Στη συνέχεια με την αποχώρηση του Ανδρέα Αγγελίδη, Αρχηγός Αστυνομίας διορίστηκε ο Τάσος Παναγιώτου, ο οποίος αφυπηρέτησε τον Ιανουάριου του 2006, ενώ ακολούθησε ο Χαράλαμπος Κουλέντης, ο οποίος επίσης αφυπηρέτησε στις 30 Απριλίου του 2007.

Ο Ιάκωβος Παπακώστας διορίστηκε το 2007 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο και του οποίου η θητεία κράτησε μέχρι τον Μάϊο του 2009, αφού εξαναγκάστηκε σε παραίτηση και σε βάρος του, ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές, που διορίστηκαν για να διερευνήσουν τις συνθήκες κράτησης και απόδρασης του Αλ Καπόνε, υπέδειξαν ποινικά αδικήματα.

Ο Μιχαλάκης Παπαγεωργίου διορίστηκε το 2009 από τον Πρόεδρο Χριστόφια, και παύθηκε το στις 27 Μαρτίου 2014 από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη λόγω των σοβαρών επεισοδίων που εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Λεμεσό στην οποία συμμετείχε ο τότε Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Με επιστολή του προς τον αρχηγό της αστυνομίας ο τότε Πρόεδρος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Επιθυμώ να σας πληροφορήσω ότι μετά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Λεμεσό, αλλά και σωρεία άλλων πράξεων και παραλείψεων που προηγήθηκαν της εκδήλωσης αυτής, με οδήγησαν στην απόφαση για άμεση παύση σας από τη θέση του αρχηγού της αστυνομίας για λόγους δημοσίου συμφέροντος».

Στις 28 Μαρτίου 2014, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προχώρησε στον διορισμό του Ζαχαρία Χρυσοστόμου,ο οποίος τον έπαυσε τον Μάιο του 2019 μετά την υπόθεση του πρώτου κατά συρροή δολοφόνου στην Κύπρο, «Ορέστη», ο οποίος σκότωσε και έθαψε πέντε γυναίκες και δύο παιδιά, καθώς τότε η υπόθεση είχε συγκλονίσει το Παγκύπριο.

Τον Ζαχαρία Χρυσοστόμου, διαδέχθηκε ο Κύπρος Μιχαηλίδης ο οποίος βρισκόταν τότε στη θέση του Υπαρχηγού, ενώ Υπαρχηγός διορίστηκε ο Στέλιος Παπαθεοδώρου, ο οποίος προηγουμένως βρισκόταν στη θέση του Βοηθού Αρχηγού Επιχειρήσεων και ο οποίος τον Ιούνιο του 2020 διαδέχθηκε τον Κύπρο Μιχαηλίδη, ο οποίος αφυπηρέτησε.

Ο Στέλιος Παπαθεοδώρου παύθηκε την περασμένη Κυριακή (29/9) από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη ο οποίος ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφάσισε όπως παύσει τον Αρχηγό και Υπαρχηγό της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου καθώς επίσης έχει δώσει οδηγίες στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως όπως προβεί στις δέουσες ενέργειες για τερματισμό του διορισμού του Αναπληρωτή Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών.

Επιπρόσθετα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αποφάσισε τον διορισμό του κυρίου Θεμιστού Αρναούτη στη θέση του Αρχηγού της Αστυνομίας και του κυρίου Πανίκου Σταύρου στη θέση του Υπαρχηγού Αστυνομίας ενώ όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση, την ίδια ώρα σε συνεννόηση με τον αρμόδιο Υπουργό, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως θα προχωρήσει με σύσταση στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας για διορισμό του κυρίου Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη στην θέση του Αναπληρωτή Διευθυντή Κεντρικών Φυλακών.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• 1η Οκτωβρίου: 64 χρόνια Κυπριακής Ανεξαρτησίας - Τι γιορτάζουμε σήμερα

• Καιρός: Αργία με αυξημένες νεφώσεις και ισχυρούς ανέμους - Όσα περιλαμβάνει το «μενού»

• Στρατιωτική Παρέλαση: Αυτοί οι δρόμοι κλείνουν και επηρεάζονται - Δείτε αναλυτικά

• Ισραήλ: «Περιορισμένη» η χερσαία εισβολή του στον Λίβανο - Μυστήριο για την αντεπίθεση του Ιράν

• Επεισοδιακή καταδίωξη: Προσπάθησε να ξεφύγει σε δρόμους της Λεμεσού και συγκρούστηκε με μοτοσικλετιστή - Έπεσαν πυροβολισμοί

• Ανεξέλεγκτη για τρίτη μέρα η φωτιά στο Ξυλόκαστρο - Νέο μήνυμα από το 112 - Εικόνες που συγκλονίζουν



Κυπριακό: Από την ουσία στη διαδικασία - Το άτυπο δείπνο και η προσπάθεια Γκουτέρες για αποφυγή ναυαγίου

Κυπριακό: Από την ουσία στη διαδικασία - Το άτυπο δείπνο και η προσπάθεια Γκουτέρες για αποφυγή ναυαγίου

64 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κύπρος μέσα από την πορεία της και τους αγώνες της, εδώ και μισό αιώνα καταβάλλει προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού, η οποία σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα είναι βιώσιμη και όχι δίκαιη. Το κυπριακό σήμερα ίσως βρίσκεται στη χειρότερη του φάση, λόγω των απαράδεκτων θέσεων τις οποίες προβάλλει η Άγκυρα και ο εγκάθετός της, στο ψευδοκράτος. Μετά από 64 χρόνια φτάσαμε σήμερα, να προσπαθούμε να αποτρέψουμε τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Κυπριακή Δημοκρατία, που δεν είναι άλλος, από τη διχοτόμηση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top