ΔΙΕΘΝΗ

Νεμπένζια: «Χαστούκι» στα μέλη του ΣΑ η απόφαση Ισραήλ να κηρύξει «ανεπιθύμητο» τον Γκουτέρες

Νεμπένζια: «Χαστούκι» στα μέλη του ΣΑ η απόφαση Ισραήλ να κηρύξει «ανεπιθύμητο» τον Γκουτέρες

Χαστούκι στο πρόσωπο όχι μόνο του ΟΗΕ, αλλά και όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, χαρακτήρισε σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια, την απόφαση της Κυβέρνησης του Ισραήλ να κηρύξει persona non grata τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η σημερινή είδηση για την ανακήρυξη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ σε persona non grata στο Ισραήλ είναι μια ανήκουστη και υψίστου βαθμού άξεστη απόφαση. Είναι ένα χαστούκι στο πρόσωπο όχι μόνο του ΟΗΕ, αλλά και όλων μας. Καλούμε τα μέλη του Συμβουλίου [Ασφαλείας] και τα μέλη του ΟΗΕ να αντιδράσουν σε αυτό το εξωφρενικό βήμα», δήλωσε σύμφωνα με το ΤΑΣΣ ο Νεμπένζια στη σχετική συνεδρίαση του ΣΑ για την κατάσταση στη Μ. Ανατολή.

«Είναι κυριαρχικό δικαίωμα μιας χώρας να κηρύσσει persona non grata. Αλλά αυτό δεν θα βοηθήσει την υπόθεση της ειρήνης», σχολίασε στο δίκτυο RTVI η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, συμπληρώνοντας ότι «αν κάποιος φταίει για την τρέχουσα κατάσταση και την αδυναμία του ΟΗΕ να υψώσει τη φωνή του, είναι η Ουάσιγκτον, η οποία έχει μπλοκάρει περισσότερα από ένα σχέδια ψηφίσματος του ΣΑ του ΟΗΕ και για άλλη μια φορά διέκοψε τις διπλωματικές προσπάθειες με τις χοντροκομμένες ενέργειες της».

Την εκτίμηση ότι το Ισραήλ διακηρύσσει κατά τον τρόπο αυτό ότι «δεν επιτρέπει κανένα ρόλο για τον ΟΗΕ», έκανε με δήλωσή του ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σημειώνοντας ότι η κατάσταση «είναι εξαιρετικά τεταμένη στην περιοχή», γι’ αυτό και η Μόσχα καλεί «τους πάντες σε αυτοσυγκράτηση». Ερωτηθείς για τις συζητήσεις σχετικά με τη μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του ΟΗΕ, ο Ρώσος εκπρόσωπος σημείωσε ότι «η διαδικασία μεταρρύθμισης του ΟΗΕ απαιτεί ειδική συναίνεση, η οποία είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί αυτή τη στιγμή σε οξυμένα ζητήματα».

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών κήρυξε τον Αντόνιο Γκουτέρες persona non grata στο Ισραήλ, κατηγορώντας τον ότι δεν έχει μέχρι σήμερα καταδικάσει «τις σφαγές και τα σεξουαλικά εγκλήματα που διέπραξαν οι δολοφόνοι της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου», αλλά ούτε και τη χθεσινή πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ορατή στην Κύπρο η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με τους πυραύλους – Ποιος ο λόγος – Όσα ανέφερε ο ΚΕ

• Θα γράψουν βιβλίο οι τρεις καθαιρεμένοι ιερείς: Αυτός είναι ο τίτλος - Θα χτίσουν και μοναστήρι

• Συγκλονιστικό βίντεο: 4χρονος εκλιπαρεί τον πατέρα του «μπορείς να μου δώσεις ψωμί;» λίγο πριν πεθάνει από ασιτία

• Στο Μακάρειο το εξάχρονο αγοράκι: Παρασύρθηκε από όχημα - Η κατάσταση της υγείας του

• Απογειώθηκαν τρία αεροσκάφη Typhoon από το Ακρωτήρι- Συμμετείχαν στην επιχείρηση στο Ισραήλ

• Υπόθεση Αββακούμ: Ξεσπούν οι μοναχοί εναντίον Ησαΐα - «Άδικη απόφαση να μας καρατομήσει εν ψυχρώ» - Βίντεο



ΠτΔ: Ταξίδι σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες - Κοινή συνάντηση με Γκουτέρες και Τατάρ

ΠτΔ: Ταξίδι σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες - Κοινή συνάντηση με Γκουτέρες και Τατάρ

Γεμάτο πρόγραμμα για τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος εν μέσω μιας Μεσανατολικής κρίσης , συνεχίζει την προσπάθεια για λύση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top