ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θέμα για την παραγωγή χαλλουμιού στα κατεχόμενα θέτουν οι αγελαδοτρόφοι στην ΕΕ - Τι ζητούν

Θέμα για την παραγωγή χαλλουμιού στα κατεχόμενα θέτουν οι αγελαδοτρόφοι στην ΕΕ - Τι ζητούν

Κρίσιμα ζητήματα γύρω από την παραγωγή χαλλουμιού και τις προϋποθέσεις που επιβάλλει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 591/2021, που κατοχυρώνει το χαλλούμι ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) συζητήθηκαν σε συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγελαδοτρόφων με τον Αναπληρωτή Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας ΕΕ στην Κύπρο Νικόλαο Ίσαρη.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, η παραγωγή χαλλουμιού θα πρέπει να γίνεται με τις ίδιες προδιαγραφές και προϋποθέσεις σε ολόκληρη Κύπρο, ανεξαρτήτως του προορισμού της αγοράς. Ωστόσο, οι αγελαδοτρόφοι επεσήμαναν ότι το τυρί που παράγεται στα κατεχόμενα και φέρει την ονομασία "χαλλούμι" είναι εκτός των προδιαγραφών ΠΟΠ, και ως εκ τούτου, δεν μπορεί να φέρει την επίσημη ονομασία "Χαλλούμι - Hellim".

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η παραγωγή χαλλουμιού μπορεί να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές της Κύπρου, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Ως εκ τούτου, προτάθηκε η εξεύρεση κοινής φόρμουλας για την παραγωγή του προϊόντος και από τις δύο κοινότητες, ενώ ζητήθηκε η συνδρομή της ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, επιδόθηκε υπόμνημα προς τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο καταγράφονται οι θέσεις και οι προτάσεις των αγελαδοτρόφων για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν την παραγωγή και την εμπορία του χαλλουμιού.

Οι αγελαδοτρόφοι αναφέρουν ότι αναμένουν τις τοποθετήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αξιολογηθούν και να ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματά τους. Οι παραγωγοί ζητούν από την ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία την ίση μεταχείριση του τομέα της γαλακτοβιομηχανίας στις ελεύθερες και στις κατεχόμενες περιοχές. Επισημαίνουν ότι οι ίδιες προϋποθέσεις και τα ίδια κριτήρια για την παραγωγή χαλλουμιού θα πρέπει να εφαρμόζονται και στις δύο πλευρές, μέχρι να εξευρεθεί οριστική λύση και να επιτευχθεί η επανένωση του νησιού.

Σήμερα, όπως αναφέρουν, υπάρχει άνιση μεταχείριση μεταξύ των παραγωγών στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές. Ενώ οι παραγωγοί στα κατεχόμενα μπορούν να εμπορεύονται χαλλούμι χωρίς περιορισμούς στη χρήση αιγινού και πρόβειου γάλακτος σε τρίτες χώρες, στους παραγωγούς των ελεύθερων περιοχών επιβάλλεται η αυστηρή τήρηση ποσοστώσεων στο μείγμα γάλακτος και των προδιαγραφών ΠΟΠ, ανεξαρτήτως του προορισμού του προϊόντος. Αυτό, όπως αναφέρουν, αυξάνει το κόστος παραγωγής και δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top