Ίσως ξυπνάς κάθε πρωί και νιώθεις όλο και πιο πεσμένος. Φαίνεται πάντα σαν να μην υπάρχουν αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα.
Δεν ολοκληρώνετε ούτε εκείνο το ένα task υψηλής προτεραιότητας που θα χρειαζόταν μόνο μερικές ώρες αν είχατε επικεντρωθεί εκεί. Παρόλα αυτά, περνάτε όλη την ημέρα στον υπολογιστή, αφήνοντας ακόμα και τους φίλους σας στην άκρη.
Τώρα θα δούμε 6 συνήθειες που «αθόρυβα» μας κάνουν δυστυχισμένους στη ζωή, σύμφωνα με την ψυχολογία. Πόσες από αυτές έχετε;
Τσεκάρεις συνεχώς το τηλέφωνό σου
Τα τηλέφωνά μας είναι πάντα μαζί μας… έτοιμα να μας αποσπάσουν την προσοχή για να ξεφύγουμε από τον στόχο μας.
Οι συνεχείς ειδοποιήσεις και η παρόρμηση να ελέγχουμε τα τηλέφωνά μας, διαταράσσουν την εστίασή μας, εξαντλώντας τον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση μιας εργασίας. Τότε νιώθουμε δυσαρεστημένοι που παραδοθήκαμε στην απόσπαση της προσοχής και δεν κάναμε αυτό που έπρεπε.
Το ντοκιμαντέρ Social Dilemma θα μας έκανε να πιστέψουμε ότι τα τηλέφωνά μας και οι εφαρμογές μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε αυτά, κλέβουν το μυαλό μας. Αλλά οι άνθρωποι δεν είναι ρομπότ καλωδιωμένα να υπακούουν σε κάθε εντολή. Έχουμε τη δύναμη να ελέγχουμε που δίνουμε την προσοχή μας.
Όταν νιώσετε στον πειρασμό να κρυφοκοιτάξετε το τηλέφωνό σας, κλείστε τα μάτια σας και πάρτε μια ανάσα για να ξεφύγετε από την επιθυμία σας. Πείτε στον εαυτό σας ότι μπορείτε να ελέγξετε το τηλέφωνό σας σε 10 λεπτά, αν εξακολουθείτε να το θέλετε.
Αναβλητικότητα
Το να αναβάλλουμε τα πράγματα μέχρι ”την τελευταία στιγμή” αυξάνει το άγχος και μας κάνει να είμαστε δυσαρεστημένοι με τον εαυτό μας. Ωστόσο, οι άνθρωποι αναβάλλουν επειδή δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν την ταλαιπωρία που συνδέεται με την εκτέλεση του έργου.
Ξανά και ξανά, ακούμε ανθρώπους να αυτοχαρακτηρίζονται ως απελπιστικοί «αναβλητικοί». Αλλά η αναβλητικότητα δεν είναι εγγενές ανθρώπινο χαρακτηριστικό. Είναι ένα πρόβλημα ρύθμισης συναισθημάτων. Η συντριπτική πλειοψηφία από εμάς μπορούμε να μάθουμε να ρυθμίζουμε καλύτερα τα συναισθήματά μας.
Θυμήσου και το άρθρο: Τέσσερα γρήγορα τρικ για να «σκοτώσεις» την αναβλητικότητα.
Συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους
Όλοι έχουμε βιώσει φθόνο και ανεπάρκεια συγκρίνοντας τον εαυτό μας με άλλους. Νιώθουμε συχνά ζήλια όταν παρακολουθούμε στιγμιότυπα από τις ζωές άλλων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μπορεί επίσης να μας κάνει να αγωνιζόμαστε για πράγματα που θέλουν οι άλλοι, όπως φανταχτερά αντικείμενα. Αυτό το είδος κινήτρων είναι εξωγενές – βασίζεται σε παράγοντες έξω από εμάς – και δεν είναι πάντα το καλύτερο κίνητρο. Η κατανάλωση μας κάνει να νιώθουμε καλά για λίγο, αλλά αυτό το συναίσθημα πάντα ξεθωριάζει. Τα εξωτερικά κίνητρα μπορεί ακόμη και να μας επηρεάσουν να επιδιώξουμε δουλειές ή στόχους που στην πραγματικότητα δεν θέλουμε.
Τοξικοί άνθρωποι
Οι σχέσεις της ζωής μας, ειδικά οι στενές, είναι ο ισχυρότερος παράγοντας ευτυχίας ή δυστυχίας. Όσο και αν γυμνάζεστε, όσο και αν ταξιδεύετε και αν αγαπάτε τα χόμπι σας, όσα χρήματα και αν βγάζετε, αν κάνετε παρέα με τοξικά άτομα δεν θα νιώσετε ποτέ ευτυχισμένοι. Τίποτα δεν μπορεί να επανορθώσει τη συναισθηματική ζημιά των κακών σχέσεων.
Οι τοξικές σχέσεις προκαλούν χρόνιο άγχος και πυροδοτούν την παραγωγή κορτιζόνης που επιδρά αρνητικά τόσο στη σωματική, όσο και την ψυχική υγεία του ανθρώπου. Αν θέλετε να είστε ευτυχισμένοι, απομακρυνθείτε από τοξικούς ανθρώπους και φροντίστε να είστε κοντά σε ανθρώπους που σας στηρίζουν και σας σέβονται.
Ανησυχείς υπερβολικά
Όλοι οι άνθρωποι αγχώνονται και όλοι διώκονται από τους φόβους τους. Όταν όμως η ανησυχία καταλαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό της ημέρας και των σκέψεών μας, είναι αδύνατον να νιώσουμε ικανοποίηση.
Η ανησυχία είναι ένας μηχανισμός προστασίας του ανθρώπου αλλά σε υπερβολικό βαθμό οδηγεί σε διαταραχές και εμποδίζει την παραγωγικότητα και την καλή διάθεση. Επίσης, καθώς το άγχος είναι και σωματικό πρόβλημα, δεν πρέπει να παραβλέπετε την αξία του καλού ύπνου, της καλής διατροφής και της σωματικής άσκησης. Μην αφήνετε το άγχος να απομυζά τη χαρά σας, ξεχνώντας τα όσα όμορφα μπορείτε να χαρείτε.
Δεν βάζεις όρια
Η αποτυχία να θέτεις όρια στην εργασία, στους φίλους και στην οικογένεια, μπορεί να οδηγήσει σε burnout και εξάντληση της ενέργειας, της δημιουργικότητας και των κινήτρων.
Σκεφτείτε τη ζωή σας σε τρεις τομείς: εσάς, τη δουλειά σας και τις σχέσεις σας. Μέσα σε κάθε τομέα ζωής βρίσκονται οι αξίες ή τα χαρακτηριστικά του ατόμου που θέλουμε να είμαστε. Θυμήσου και το άρθρο: Έξι απλές τακτικές για να σέβονται οι άλλοι τα όρια που βάζεις.
ΠΗΓΗ: Itspossible.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έσπασαν παράθυρα και έβαλαν φωτιά σε αίθουσα - Νέοι βανδαλισμοί σε Γυμνάσιο στη Λευκωσία
• Αναβλητικότητα: Τι σημαίνει και με ποιους τρόπους μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε
• Αρχίζει να «ντύνεται» στα λευκά το Τρόοδος – Έπεσαν οι πρώτες νιφάδες –Δείτε βίντεο
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
• Ο Έλον Μασκ ψηφίζει Φειδία... για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις