Τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο και σημαντικός ναυτιλιακός παράγοντας ανέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Renmin του Πεκίνου, του οποίου αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτορας.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία των μελών της κυπριακής αντιπροσωπείας που συνοδεύουν τον Πρόεδρο στο ταξίδι του και Αρχών του Πανεπιστημίου.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε συνάντηση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δρα Chen Yulu, και αφού πρώτα ξεναγήθηκε στους χώρους της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η αναγόρευση του σε Επίτιμο Διδάκτορα αποτελεί σημείο αναφοράς στις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Κίνας καθώς και στις σχέσεις των δύο λαών.
“Εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες, αλλά και ευχαριστίες εκ μέρους της κυπριακής αντιπροσωπείας και της πατρίδας μου. Θεωρώ πως (η αναγόρευση) είναι έκφραση των φιλικών αισθημάτων της κινεζικής κοινωνίας και της Κυβέρνησης της χώρας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία”, είπε ο Πρόεδρος.
Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της ξενάγησης του διαπίστωσε το αξιοθαύμαστο έργο που επιτελεί το Πανεπιστήμιο και σημείωσε ότι φαίνεται ότι ο προσανατολισμός μιας μεγάλης χώρας που έχει ιστορία πολιτισμού, είναι να δίδεται έμφαση στους νέους και σε τομείς οι οποίοι, στη βάση σύγχρονων δεδομένων, δίνουν έμφαση στην κατεύθυνση που η χώρα ακολουθεί.
Ο Πρύτανης ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο Renmin βρίσκεται στα τρία καλύτερα της χώρας και ιδιαίτερα, μεταξύ άλλων, σε ό,τι αφορά το Τμήμα Νομικών, Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών καθώς και το τμήμα ΜΜΕ. Πρόσθεσε ότι η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας εκεί θα προσελκύσει φοιτητές από την Κίνα στην Κύπρο.
Στο Πανεπιστήμιο, ανέφερε, φοιτούν συνολικά 25 χιλιάδες φοιτητές και η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου θεωρείται η καλύτερη στη χώρα.
Μιλώντας κατά την τελετή αναγόρευσής του, ο ΠτΔ σημείωσε ότι η πρωτοβουλία του Προέδρου της Κίνας για την Οδό του Μεταξιού μπορεί να δώσει το κίνητρο για εξάλειψη της παρούσας οικονομικής στασιμότητας, να προσελκύσει επενδύσεις, να καταπολεμήσει την ανεργία, να βοηθήσει στις προσπάθειες για εξάλειψη της φτώχειας και να αντιμετωπίσει την έλλειψη ανάπτυξης.
Σημείωσε ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας διατηρούν εξαίρετες και εγκάρδιες σχέσεις σε όλους τους τομείς από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών τους σχέσεων το 1971.
“Μοιραζόμαστε κοινές αξίες και έχουμε εδραιώσει συναντίληψη σε διάφορα περιφερειακά και διεθνή θέματα”, επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Είπε ακόμη ότι η Κύπρος ουσιαστικά βρίσκεται στο σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική και μπορεί συνεπώς να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην προώθηση των αξιών και των στόχων της πρωτοβουλίας για την Οδό του Μεταξιού.
“Τα τελευταία 30 χρόνια, η Κύπρος έχει αναπτυχθεί σταδιακά σε ένα επιτυχές διεθνές επιχειρηματικό κέντρο και σε ένα σημαντικό διεθνή ναυτιλιακό παράγοντα. Έχοντας ένα από τα μεγαλύτερα νηολόγια στον κόσμο, η χώρα θεωρείται σήμερα ότι είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη διεθνή ναυτιλία. Έχει τον τρίτο μεγαλύτερο στόχο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας ποσοστό πέραν του 12% του συνολικού στόλου όλων των 28 χωρών μελών της ΕΕ”, είπε ο Πρόεδρος.
Συνέχισε λέγοντας ότι είναι σαφές ότι η Κύπρος μπορεί να αξιοποιηθεί ως ένα διαμετακομιστικό κέντρο στις εμπορικές διαδρομές της Οδού του Μεταξιού, προωθώντας επιτυχώς τους στόχους και τις αξίες της Ναυτιλιακής Οδού του Μεταξιού.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Κυβέρνηση που οδηγούν στην προοπτική ανάπτυξης της χώρας και παρέχουν νέες επενδυτικές ευκαιρίες στον ιδιωτικό τομέα.
“Κατά αυτόν τον τρόπο, η Κύπρος επαναβεβαιώνει τη φήμη της ως εξαίρετο κέντρο διεθνών επενδύσεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων”, κατέληξε ο Πρόεδρος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις