ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχεται ο οικογενειακός διαμεσολαβητής για όσους χωρίζουν και δεν τα βρίσκουν

Έρχεται ο οικογενειακός διαμεσολαβητής για όσους χωρίζουν και δεν τα βρίσκουν

Το νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση σε οικογενειακές υποθέσεις θα ψηφιστεί σε νόμο εντός της παρούσας βουλευτικής θητείας, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών, διευκρινίζοντας πως ακόμα η συζήτηση του νομοσχεδίου βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και ακόμα δεν έχει αρχίσει η κατ' άρθρον συζήτηση.

Μετά τη συζήτηση που διεξήχθη την Τετάρτη, ο κ. Σαμψών εξήγησε ότι ο θεσμός της διαμεσολάβησης στις οικογενειακές υποθέσεις θα προσφέρει δικαστική οικονομία, αφού οι σύζυγοι θα μπορούν να συζητήσουν και να επιλύσουν τις διαφορές τους με το διαμεσολαβητή, είτε πριν, είτε μετά την έναρξη της δικαστικής διαδικασίας διαζυγίου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών διευκρίνισε ότι η διαμεσολάβηση θα αποτελεί εθελοντική διαδικασία των μερών, που θα μπορεί ή δεν μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία.

Ανέφερε ότι ζητήματα που εγείρονται προς επίλυση κατά τη διάλυση ενός γάμου, όπως τα περιουσιακά στοιχεία και η γονική μέριμνα, θα μπορούν να συζητηθούν σε πιο φιλικό επίπεδο, από τους συζύγους, με το διαμεσολαβητή.

 

Είπε ακόμα πως εφόσον υπάρξει κατάληξη θα μπορεί η συμφωνία να εγγραφεί προς απόφαση Δικαστηρίου, ενώ διευκρίνισε πως μέχρι η οποία συμφωνία λάβει μορφή δικαστικής απόφασης, οποιοδήποτε από τα μέρη θα μπορεί να ανακαλέσει τη σύμφωνο γνώμη του και να προχωρήσει αντιπαραθετικά στο Δικαστήριο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών διευκρίνισε ότι η διαμεσολάβηση θα αποτελεί εθελοντική διαδικασία των μερών, που θα μπορεί ή δεν μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία.

Αναφερόμενος στο στάδιο, στο οποίο βρίσκεται η συζήτηση του νομοσχεδίου είπε πως,από τη συζήτηση προέκυψε το ερώτημα εάν το σώμα των οικογενειακών μεσολαβητών θα ελέγχεται από δικό του πειθαρχικό συμβούλιο ή άλλο.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή αναμένει να ενημερωθεί για την πρόθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης να συμπεριλάβει στο υπό συζήτηση νομοθέτημα πρόνοια για πειθαρχικό συμβούλιο.

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι υπάρχει δρόμος μέχρι να ολοκληρωθεί η συζήτηση, διευκρινίζοντας ότι η πρόθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής είναι να ψηφιστεί σε νόμο πριν τη λήψη της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας.

Στην παρατήρηση ότι ενόψει του γεγονότος ότι εισάγεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης, θα έπρεπε ταυτόχρονα να εισαχθεί και ο θεσμός του συναινετικού διαζυγίου ο κ. Σαμψών είπε πως το συναινετικό διαζύγιο είναι χωριστό ζήτημα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ντύθηκε στα λευκά το Τρόοδος: Μαγευτικές εικόνες από τα πρώτα χιόνια - Δείτε βίντεο

• Καταγγελία βόμβα στην Βουλή από Κέττηρο: «Ο υπόκοσμος διαχειρίζεται τ/κ περιουσίες» - Βίντεο

• Πυρκαγιά σε αυτοκίνητο στη Λευκωσία: Εκκενώθηκε πολυκατοικία - Zημιές και σε δεύτερο όχημα

• Συναγερμός στις Αρχές μετά από πυρκαγιά σε κατοικία - Τι έδειξαν οι πρώτες εξετάσεις

• Στην αναμονή για το e-kalathi: Έτσι θα επιλεχθούν τα προϊόντα – Η σημασία του γραμμικού κώδικα και η ανησυχία

• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Στην ατζέντα Κυπριακό και καταστατικό συνέδριο

ΔΗΚΟ: Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Στην ατζέντα Κυπριακό και καταστατικό συνέδριο

Ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ που συγκάλεσε για σήμερα στις 4.30 το απόγευμα ο Πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό, αλλά και το καταστατικό συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα συγκληθεί τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2025.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top