ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε έρχεται η νέα μείωση επιτοκίων τον Οκτώβριο – Ο λόγος που δεν έγινε αισθητή ακόμα στην Κύπρο – Οικονομολόγος στο «Τ»

Πότε έρχεται η νέα μείωση επιτοκίων τον Οκτώβριο – Ο λόγος που δεν έγινε αισθητή ακόμα στην Κύπρο – Οικονομολόγος στο «Τ»

Έρχεται η επόμενη μείωση επιτοκίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μέσα στον Οκτώβριο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ThemaOnline ο Οικονομολόγος, Γιάννης Τελώνης, «η επόμενη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ αναμένεται αμέσως μετά τη συνεδρία της που θα πραγματοποιηθεί 17 του μηνά, ενώ όπως φαίνεται, η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση κατά 25 μονάδες βάσης»

Παράλληλα, σημειώνεται ότι μετά την μείωση στις 17 Οκτωβρίου, αναμένεται ξανά μείωση μέσα του Νοέμβρη.

Κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση να μην γίνει η μείωση επιτοκίου λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, ο κύριος Τελώνης είπε χαρακτηριστικά ότι «μόνο αν γίνει κάποιο συγκλονιστικό απρόοπτο όπως για παράδειγμα να κλείσουν τα στενά του κορμού και να εκτοξευθεί ξαφνικά το πετρέλαιο στα 200 δολάρια, κάτι το οποίο θα προκαλέσει πληθωριστικές τάσεις. Είναι όμως, ένα απομακρυσμένο ενδεχόμενο.  Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, η παραγωγή του πετρελαίου είναι αρκετή για να υπερκαλύψει την απώλεια του Ιράν μόνο»

«Για να ανατραπεί εντελώς το σενάριο των μειώσεων και να πάμε σε αυξήσεις, πρέπει να γίνει κάτι πολύ δραστικό με τους πολέμους ή η Αμερικάνικη οικονομία να συνεχίσει με την δύναμη την οποία έχει», συμπλήρωσε.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, στην Αμερική, εκεί που περίμεναν μια μείωση της ανεργίας στο 5%, έπεσε στο 4%, άρα η Αμερικάνικη οικονομία όχι μόνο δεν πάει για soft landing αλλά μπορεί να την δούμε να τρέχει και με 3% ανάπτυξη για το 2025 που σημαίνει ότι ελλοχεύουν πληθωριστικοί κίνδυνοι. Δεν βλέπουμε αδυναμία στην αγορά που να δικαιολογεί μείωση επιτοκίων. Άρα δεν προβλέπουμε ότι το FED θα κατεβάσει περισσότερο από 25 μονάδες βάσης. Θα συνεχίσει με ακόμα δύο μειώσεις των 25 μονάδων βάσεων μέχρι το τέλος του χρόνου, με την πρώτη να είναι αμέσως μετά τις Αμερικάνικες εκλογές»

Μειώσεις επιτοκίων στην Κύπρο

Ερωτηθείς πότε θα γίνουν αισθητές οι διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων στην Κύπρο, ανέφερε ότι «αν δεν δούμε ολοκληρωμένη μείωση 1 ή 1,5%, δηλαδή 6 διαδοχικές μειώσεις, δεν θα γίνει αισθητή διαφορά στην Κύπρο, γιατί μόνο έτσι θα πιεστούν οι τράπεζες να μειώσουν»

«Οι 25 μονάδες βάσης δεν φαίνονται ιδιαίτερα γιατί κάνουν μόνο 15-20 ευρώ διαφορά στην δόση, ενώ οι 6 διαδοχικές μονάδες που είναι γύρω στο 1,5% μείωση, κάνουν τη διαφορά να φτάνει στα 100-120 ευρώ μείωση στη δόση», εξήγησε

«Αν συνεχίσει αυτή η αδυναμία στην οικονομία της ΕΕ και οι πληθωριστικές πιέσεις μένουν υποβαθμισμένες όπως είναι τώρα, αυτό είναι ενθαρρυντικό για την ΕΚΤ για να μπορέσει να συνεχίσει με διαρκείς μειώσεις. Ο μόνος ορατός κίνδυνος που υπάρχει στον ορίζοντα είναι μία ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή που θα οδηγήσει σε νέα ενεργειακή κρίση», συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, θέλοντας να δώσει ένα θετικό μήνυμα προς τα έξω, επισήμανε ότι «στην προηγούμενη μεγάλη κρίση που είχαμε στη Μέση Ανατολή η αύξηση στο πετρέλαιο ήταν 225%. Τώρα η αύξηση είναι στο 5% σε ετήσια βάση άρα είμαστε γύρω στο 5% κάτω από την τιμή του πετρελαίου»

«Δεν χτυπά κόκκινο» ακόμα το πετρέλαιο. Η τιμή έχει δείξει πτώση, άρα δεν υπάρχει η δυναμική απειλής που ήταν στους προηγούμενους πολέμους, εκτός και αν υπάρξει κάποια συνταρακτική εξέλιξη», κατέληξε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Στους 32 βαθμούς σήμερα η θερμοκρασία - Τι μας επιφυλάσσει ο καιρός μέχρι το Σαββατοκύριακο

• Πόσο η Λευκωσία μπορεί να τεντώσει τις κόκκινες της γραμμές-Ένα δείπνο στη λογική του πάρε-δώσε και ο τετραγωνισμός του κύκλου

• Δρ. Καραγιάννης στο «Τ»: Πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου, πώς μεταδίδεται και ποια τα συμπτώματα - Πρέπει να ανησυχούμε;

• Συντετριμμένοι οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού έξω από το σπίτι του Μπάλντοκ - Βίντεο και φωτογραφίες

• LIVE: Ο τυφώνας Μίλτον χτυπάει τη Φλόριντα - Αναφορές για νεκρούς στην κομητεία Σεντ Λούσι - Συγκλονιστικά βίντεο



LIVE: Ο τυφώνας Μίλτον χτυπάει τη Φλόριντα - Αναφορές για νεκρούς στην κομητεία Σεντ Λούσι - Συγκλονιστικά βίντεο

LIVE: Ο τυφώνας Μίλτον χτυπάει τη Φλόριντα - Αναφορές για νεκρούς στην κομητεία Σεντ Λούσι - Συγκλονιστικά βίντεο

Κοντά στο Siesta Key της Φλόριντα έφτασε στις 3 τα ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Κύπρου) ο τυφώνας Μίλτον, πλήττοντας την περιοχή ως φαινόμενο «κατηγορίας 3», με ανέμους ταχύτητας 193 χλμ/ωρα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top