ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρέας Βύρας στο «T»: Η πολιτική καριέρα δεν είναι αυτοσκοπός - Απαντάει για ενδεχόμενη υποψηφιότητα για Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ανδρέας Βύρας στο «T»: Η πολιτική καριέρα δεν είναι αυτοσκοπός - Απαντάει για ενδεχόμενη υποψηφιότητα για Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων και Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας στη συνέντευξή του στο «T» μεταξύ άλλων δίνει απαντήσεις της φήμες γύρω από το όνομά του για τις προεδρικές εκλογές του 2028.

Αναλύει το όραμά του για τη Λάρνακα τα επόμενα πέντε χρόνια και απαντά στα προβλήματα που εμφανίστηκαν στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε ότι αφορά στη δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής στη Λάρνακα, στέλνει το μήνυμα ότι «δεν δεχόμαστε το όχι. Το όχι θα έχει κόστος».

Τρεις μήνες μετά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ποια προβλήματα παρουσιάζονται;
Το κυριότερο πρόβλημα είναι το θέμα της επικοινωνίας με το κεντρικό κράτος. Θεωρώ ότι υπάρχει μια δυσκαμψία ιδιαίτερα από το υπουργείο οικονομικών σε μια σειρά θέματα τα οποία μας προκαλούν διάφορα προβλήματα. Η νομοθεσία είναι εκεί και πρέπει να εφαρμόζεται. Όπως το θέμα της κρατικής χορηγίας, τον τρόπο κατανομής των κονδυλίων για την κατασκευή των δρόμων και αναφέρομαι στους κεντρικούς δρόμους που πλέον το βάρος πέφτει στους δήμους. Είναι ζητήματα που θα απασχολήσουν σύσκεψη στο προεδρικό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που έχει καθοριστεί στις 29 Οκτωβρίου.

Το κεντρικό κράτος πολύ εύκολα μεταθέτει ευθύνες και αρμοδιότητες στους δήμους, όταν όμως έρθει η στιγμή για να μεταβιβάσει τα αντίστοιχα κονδύλια, τότε το πράγμα δυσκολεύει. ‘Όταν μετατέθηκε στους δήμους η ασφαλτόστρωση των κεντρικών δρόμων, που θα έπρεπε να είναι ευθύνη των δημόσιων έργων, το κονδύλι των 3εκ. ευρώ τον χρόνο για όλη την Κύπρο δεν αρκεί ούτε και για τη Λευκωσία. Σημειώνω ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, όποιες αρμοδιότητες μεταφέρονται στους δήμους, πρέπει να συνοδεύονται από τα απαραίτητα κονδύλια. Αυτό θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο.

Το δεύτερο ζήτημα είναι η ενοποίηση δήμων και κοινοτήτων, που εκεί αντιμετωπίζουμε κάποιες νοοτροπίες και όπως είναι αντιληπτό, χρειάζεται χρόνος προσαρμογής. Είναι ο τρόπος που διαχειρίζονταν κάποια θέματα, είναι ο ρόλος του Αντιδημάρχου όπου και εδώ εξακολουθεί να υπάρχει κάποια μουρμούρα. Τα αναμέναμε σε κάποιον βαθμό.

Ένα τρίτο ζήτημα είναι η λειτουργία των ΕΟΑ που εκεί θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες των αδειοδοτήσεων. Είναι πολύ σημαντικό να εξευρεθούν λύσεις στα διάφορα προβλήματα και δεν είναι θέμα των Προέδρων των Οργανισμών, αλλά όλων. Υπουργείου, Πολεοδομίας και ΕΟΑ

Ξεκίνησε ήδη μία γκρίνια από τους πολίτες για το ζήτημα των αδειοδοτήσεων
Συμφωνώ. Θεωρούμε ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Τα υπόλοιπα, είναι διαχειρίσιμα.

Υπάρχει ζήτημα με τις μετακινήσεις προσωπικού από τους δήμους προς τους ΕΟΑ, ή έχει επιλυθεί;
Ένας από τους λόγους των προβλημάτων είναι και αυτός. Οι μετακινήσεις, οι διαφορετικές νοοτροπίες, οι διαφορετικές αντιλήψεις. Πρέπει να προχωρήσουν σε κάλυψη θέσεων και πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων, ή στελέχωση γενικότερα. Όλα αυτά πρέπει να τα τρέξουμε. Κυρίως με την πλήρωση των μόνιμων θέσεων για να μπουν όλα, σε μια πορεία.

Τι γίνεται με το θέμα της αναβάθμισης των υπηρεσιών; Αυτό αναμένουν οι πολίτες από τους δήμους.
Ήδη οι πολίτες ξεκίνησαν να βλέπουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες. Ένα παράδειγμα είναι στα Λιβάδια, όπου διεξάγονται δύο έργα μεγάλα που αν δεν γινόταν η συγχώνευση, δύσκολα θα ξεκινούσαν. Στην Ορόκλινη ξεκινούμε διαδικασίες έργων, τα οποία πάλι δεν θα γίνονταν αν δεν είχαμε τη συγχώνευση με έναν δήμο όπως η Λάρνακα, που έχει την τεχνογνωσία. Όλα αυτά, παρά τις τεράστιες αυξήσεις, λόγω της γενικότερης ακρίβειας, η οποία επηρεάζει τους δήμους. Ένα παράδειγμα είναι το γεγονός ότι ο ίδιος υπάλληλος στοιχίζει σήμερα 25% πιο πάνω από ότι πριν από δύο χρόνια. Ωστόσο, παρά τις αυξήσεις, έχουμε τη δυνατότητα να εργοδοτούμε έναν λειτουργό για κάθε θέση, λόγω ακριβώς της συγχώνευσης. Όσον αφορά τις διευθυντικές θέσεις, δεν γίνονται νέες προσλήψεις.

Μακροπρόθεσμα θεωρώ ότι θα υπάρχει ένα οικονομικό όφελος προς τους πολίτες και θα αντιληφθούν τη διαφορά.

Βλέπουμε ωστόσο Αυξήσεις στα σκύβαλα...
Αυτό οφείλεται στην τεράστια αύξηση στο κόστος διαχείρισης των σκυβάλων. Το κόστος του προσωπικού τα τελευταία τρία χρόνια αυξήθηκε κατά 20%. Οι αυξήσεις στα καύσιμα, επίσης. Οι συντηρήσεις των αυτοκινήτων. Αντιλαμβάνεστε ότι οι δήμοι θα πρέπει να εισπράξουν το αντίστοιχο ποσό. Αυτό, δεν οφείλεται στη μεταρρύθμιση. Αύξηση στο τέλος σκυβάλων 14%. Θα σας πω μόνο ότι το τέλος για ένα νοικοκυριό το οποίο το 2017 στοίχιζε 170 ευρώ σύμφωνα με ανεξάρτητη μελέτη, σήμερα το ίδιο νοικοκυριό στοιχίζει 220 ευρώ. Επιχορηγούμε και ένα μέρος αυτής της αύξησης.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το σχέδιο «πληρώνω όσο πετώ»;
Χρειαζόμαστε αρκετό ακόμα χρόνο για την εφαρμογή του. Δεν είμαστε έτοιμοι για πάρα πολλούς λόγους. Χρειάζονται αλλαγές στη νομοθεσία και το κυριότερο είναι ότι οι πολίτες θα δεχθούν αυτό το σύστημα και δεν θα έχουμε σοβαρά οικονομικά θέματα τα οποία φοβόμαστε. Η εμπειρία απέδειξε ότι σε δήμους όπου εφαρμόστηκε είχε τεράστιο οικονομικό κόστος ο δήμος με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητά του. Χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να μην δημιουργηθούν σοβαρά οικονομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.

«Παγώνει» ο σχεδιασμός;
Δεν παγώνει. Προχωρούμε σιγά σιγά . Θα πρέπει να διαπραγματευτούμε κάποια πράγματα με το κράτος. Μπορεί να υπάρξει μια παράταση για έναν χρόνο.

Βρισκόμαστε στο μέσο ενός πολέμου στη Μέση Ανατολή, με απρόβλεπτες συνέπειες, οι οποίες αγγίζουν και την περιοχή μας. Η Λάρνακα έχει προετοιμαστεί για να μπορέσει να φιλοξενήσει κόσμο κυρίως από τον Λίβανο;
Αυτά είναι ζητήματα, τα οποία χειρίζεται το κεντρικό κράτος, σε συνεργασία με την πολιτική άμυνα, ωστόσο η απάντηση είναι ότι, είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε πολίτες. Θέλω να σας πω ότι μέχρι σήμερα από τις εκκενώσεις υπηκόων τρίτων χωρών μέσω τα Κύπρου, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Τα ξενοδοχεία στη Λάρνακα αυτή τη στιγμή είναι υπερπλήρη. Από Λιβανέζους και Ισραηλίτες. Είμαστε σε επαφή με την πολιτική άμυνα αν και εφόσον χρειαστεί η συμβολή του δήμου, μπορούμε να παρέχουμε κάποιες υποδομές.

Έχουν ήδη ετοιμαστεί κάποιοι χώροι προσωρινής φιλοξενίας. Επαναλαμβάνω ότι δεν είναι ο δήμος που αποφασίζει για τους χώρους φιλοξενίας. Ο δήμος, προσφέρει βοήθεια στα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα, προς αυτή την προσπάθεια.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια τεράστια ζήτηση στον τομέα των αγοραπωλησιών ακινήτων στη Λάρνακα, με αποτέλεσμα οι τιμές να εκτοξεύονται και τα νέα ζευγάρια να δυσκολεύονται είτε να νοικιάσουν, είτε να αγοράσουν. Υπάρχουν κάποιες λύσεις;
Είναι γεγονός ότι η αυξημένη ζήτηση στον τομέα των ακινήτων κυρίως από ξένους, έχει προκαλέσει αύξηση στις τιμές. Είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει και είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να δούμε ως κράτος. Τα «όπλα»που διαθέτει ο δήμος είναι ελάχιστα, για να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα. Αυτό αντιμετωπίζεται και με νομοθεσίες και είναι ένα θέμα που θα συζητήσουμε στη συνάντηση μας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ένα ζήτημα το οποίο θα θέσουμε, είναι οι φορολογίες σε άδεια οικόπεδα εντός των πόλεων. Αυτό σημαίνει ότι θα «αναγκαστούν» οι ιδιοκτήτες να ανεγείρουν κατοικίες και κατ’ επέκταση θα αυξηθεί η προσφορά των ακινήτων. Μπορεί το κράτος, να ενισχύσει τις οικιστικές ζώνες. Να δώσει κίνητρα πολεοδομικά. Εμείς ως δήμος Λάρνακας σχεδιάζουμε την ανέγερση πολυκατοικιών με ευρωπαϊκά κονδύλια για συμπολίτες μας, που αδυνατούν να καταβάλουν τεράστια ποσά για τη στέγασή τους. Ολοκληρώνονται επίσης, οι πρώτες κατοικίες που ανεγείρονται σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης.

Να σας πω ότι η Λάρνακα κατά το 2024 είχε 9% αύξηση στις πωλήσεις, σε σχέση με το 2023. Αυτό αποδεικνύει την αυξημένη ζήτηση σε ακίνητα, στην πόλη μας.

Η Λάρνακα θα γίνει Λεμεσός;
Η Λάρνακα παραμένει Λάρνακα. Με τη βοήθεια του κεντρικού κράτους γιατί να σημειώσω ότι χρειάζονται γενναίες αποφάσεις για να επιλυθεί το στεγαστικό πρόβλημα, πρέπει να προλάβουμε να μην δημιουργηθούν τα προβλήματα που έχουμε δει σε άλλες πόλεις, λόγω ακριβώς της αυξημένης ζήτησης ακινήτων.

Η αναφορά στην Λεμεσό έχει να κάνει και με το θέμα των ψηλών κτιρίων. Ήδη ξεκίνησε μία αντίδραση στη Λάρνακα σε σχέση με αυτό το θέμα.
Δεν είμαι υπέρ της δαιμονοποίησης των πάντων. Για μένα η σωστή λέξη είναι, η χωροθέτηση. Στον πυρήνα της Λάρνακας δεν χρειάζονται και ούτε θέλουμε ουρανοξύστες. Περιφερειακά ωστόσο, θα δούμε κάποια ψηλά κτίρια. Ίσως να είναι η λύση στην έλλειψη οικιστικών μονάδων. Δεν υπάρχει λόγος ούτε συνθημάτων ούτε δαιμονοποίησης των πάντων. Κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά, γιατί και το ύψος σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι η λύση.

Σε ότι αφορά στο λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σήμερα, μετά και τις εξαγγελίες από πλευράς κυβέρνησης;
Πιέζουμε ακριβώς για να ξεκινήσουν τα πρώτα έργα. Είναι το Yacht Club, η επιδιόρθωση της υφιστάμενης μαρίνας και η εξωτερική διαμόρφωση. Τα σχέδια ωστόσο, βρίσκονται στα χέρια της ΚΙΤΙΟΝ. Είναι θέμα που θα επιλύσει η δικαιοσύνη. Θα γίνει νέος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός τον οποίο θα αναλάβει ο δήμος Λάρνακας για να ξεκινήσουν τα έργα, σε δύο χρόνια από σήμερα. Απαιτούμε από το κράτος, να μας δώσει το πράσινο φως, για να ξεκινήσουμε τους διαγωνισμούς. Το επόμενο στάδιο, θα είναι η σύσταση ομάδας, για να καθοριστεί το μέλλον του λιμανιού και της μαρίνας λάρνακας..

Το θετικό είναι ότι το «ναυάγιο» με την ΚΙΤΙΟΝ, δεν έχει επηρεάσει την ανάπτυξη της πόλης. Η ανάπτυξη της Λάρνακας συνεχίζεται και θα βρούμε τον τρόπο, αυτό το έργο να συμβαδίζει με την πόλη μας.

Σε ότι αφορά τη δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής στη Λάρνακα, οι εκκλήσεις των τελευταίων ημερών έφτασαν στο Προεδρικό;
Αναμένουμε την υλοποίηση της εξαγγελίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Διακρίνουμε μια φοβία εκ μέρους σας;
«Όποιος καεί με τον χυλό φοβάται και το γιαούρτι», όπως λέει μια παροιμία. Για αυτό, αυτή τη φορά, στέλνουμε το μήνυμα ότι, εάν και εφόσον αλλάξει οτιδήποτε από τις εξαγγελίες- που δεν έχουμε τέτοια ένδειξη- τότε θα αντιδράσουμε δυναμικά. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Δεν δεχόμαστε το «όχι». Το «όχι», θα έχει κόστος.

Θέλω να σας πω, ότι είμαστε ήδη σε επαφή με ελληνικά πανεπιστήμια και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για κάθοδο στη Λάρνακα κάποιων παραρτημάτων-σχολών.

Το όνομά σας ακούγεται το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τις προεδρικές του 2028. Θα σας ενδιέφερε η προεδρία της Δημοκρατίας;
Όπως ακούγεται το όνομα Ανδρέας Βύρας, ακούγονται και άλλα ονόματα. Υπάρχει μια μεγάλη λίστα ονομάτων και αρκετό ενδιαφέρον. Θέλω να πω, ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν με απασχολεί, αυτή τη στιγμή. Ούτε κατά διάνοια δεν θέλω να μπω σε αυτή τη διαδικασία. Θεωρώ, ότι είναι άνευ ουσίας. Για μένα η πολιτική καριέρα δεν είναι αυτοσκοπός. Όταν στην πολιτική βάζεις την άμαξα μπροστά από το άλογο, τότε υπάρχει πρόβλημα. Για μένα η πολιτική, δεν είναι φιλοδοξία. Είναι προσφορά. Θα είμαι Δήμαρχος, για τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό που με ανησυχεί, είναι τα επόμενα πέντε χρόνια, να υλοποιήσω αυτά, που υποσχέθηκα στους πολίτες της Λάρνακα και να περπατώ με το μέτωπο ψηλά. Επάλξεις προσφοράς υπάρχουν πολλές και δεν είναι μόνο η προεδρία της δημοκρατίας. Το να ακούγεται το όνομα μου με τιμά, γιατί ίσως με θεωρούν έναν επιτυχημένο Δήμαρχο.Ξεκαθαρίζω ότι για μένα, δεν υπάρχει στο τραπέζι κάτι τέτοιο και ούτε, το συζητώ.

Το τελευταίο πράγμα που σκέφτομαι, είναι η προεδρία. Είναι σημαντικό αυτή την πενταετία να υλοποιήσουμε αυτά που υποσχεθήκαμε στους δημότες. Το ψηλό ποσοστό στις εκλογές, με γεμίζει με ευθύνη. Για μένα το άγχος, είναι αυτός ο κόσμος που με ψήφισε, να μην μετανιώσει για την ψήφο του. Να ανταποκριθώ στους συνδημότες μου και σε αυτούς που με ψήφισαν και σε αυτούς που δεν με ψήφισαν. Να φανώ αντάξιος της αγάπης και της εμπιστοσύνης των πολιτών της Λάρνακας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το παρελθόν και το κίνητρο του δράστη της επίθεσης στο Μαγδεμβούργο - Οι «περίεργες» αναρτήσεις - Βίντεο

• Οι top 5 Χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης που αξίζει να επισκεφτείς - Δείτε φωτογραφίες και πρόγραμμα

• Διαδοχικές κακοκαιρίες χτυπούν το νησί – Θα πέσουν χιόνια αλλά θα μείνουν μέχρι τα Χριστούγεννα;

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 21 Δεκεμβρίου

• Ξεκληρίστηκε οικογένεια στη Γάζα: Σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα 10 μέλη της ανάμεσά τους και 7 παιδιά



ΠτΔ για τη Συρία - «Έχουμε ευθύνη... Να μην εκμεταλλευτούν άλλα κράτη το κενό της ηγεσίας στη χώρα»

ΠτΔ για τη Συρία - «Έχουμε ευθύνη... Να μην εκμεταλλευτούν άλλα κράτη το κενό της ηγεσίας στη χώρα»

Τη θέση ότι πρέπει να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της Συρίας και την ελπίδα ότι κράτη όπως η Τουρκία δεν θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν το κενό που φαίνεται να υπάρχει με την αλλαγή ηγεσίας στη χώρα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του από την Καλαμάτα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top