ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δυσκολίες στέγασης και ενοικίασης στην ΕΕ – Στην πρώτη πεντάδα η Κύπρος – Τα ποσοστά και οι ηλικίες

Δυσκολίες στέγασης και ενοικίασης στην ΕΕ – Στην πρώτη πεντάδα η Κύπρος – Τα ποσοστά και οι ηλικίες

Δυσκολίες στέγασης αντιμετώπιζε το 2023, περίπου το 4,9 % των ατόμων ηλικίας 16 ετών και άνω σε ολόκληρη την ΕΕ κατά τη διάρκεια της ζωής τους (κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο δεν είχε δικό του τόπο και αναγκάστηκε να παραμείνει σε προσωρινό κατάλυμα).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, το ποσοστό αυτό ήταν σημαντικά υψηλότερο για τα άτομα που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού με ποσοστό 8,5 %.

Από την άλλη πλευρά, μόνο το 3,9 % των ατόμων που δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στέγασης κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Τι συμβαίνει στις χώρες της ΕΕ

Οι πέντε πρώτες χώρες της ΕΕ με τα υψηλότερα ποσοστά στεγαστικών δυσκολιών μεταξύ των ατόμων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ήταν:

- H Δανία με 18,4 %

- Η Φινλανδία με 17,5 %

- Η Γαλλία με 17,1 %

- Η Σουηδία με 16,9%

- Η Κύπρος με 15,2%

Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Πολωνία (1,9 %), την Ιταλία (2,0 %) και την Ουγγαρία (2,1 %).

Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω ανέφεραν τα χαμηλότερα ποσοστά δυσχερειών ενοικίασης

Σε επίπεδο ΕΕ, τα άτομα ηλικίας 16 έως 29 και 30 έως 54 ετών ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά δυσχερειών ενοικίασης με ποσοστά 14,8 % και 14,7 % αντίστοιχα.

Για άτομα ηλικίας 55 έως 64 ετών το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε 12,8 % ενώ για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω το ποσοστό δυσχερειών ενοικίασης έπεσε στο 6,7%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα άτομα που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού σε όλες τις ηλικίες υποφέρουν περισσότερο από δυσκολίες ενοικίασης. Ωστόσο, αυτό το μοτίβο μειώνεται με την ηλικία.

Όσον αφορά τα άτομα που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, οι δυσκολίες ενοικίασης ήταν υψηλότερες στο 27,7 % για τα άτομα ηλικίας 30-54 ετών, ακολουθούν τα άτομα ηλικίας 55 έως 64 ετών με ποσοστό 24,0 % και στη συνέχεια έρχονται τα άτομα ηλικίας 16 έως 29 ετών με ποσοστό 22,1 %.

Τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, φαίνεται να έχουν το χαμηλότερο ποσοστό κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού με 12,9% ενώ ανέφεραν πως αντιμετωπίζουν δυσκολίες μίσθωσης.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Σοβαρό τροχαίο: Όχημα παρέσυρε και τραυμάτισε 15χρονο - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

• Άγριος καβγάς στη Λεμεσό: Βρέθηκαν για να λύσουν τις διαφορές τους και πιάστηκαν στα χέρια - Στο νοσοκομείο δυο πρόσωπα

• Ταξίδια στη Βρετανία: Τι πρέπει να προσέξουν οι επισκέπτες - Πόσο θα επηρεάσει τους Κύπριους

• «Πάμε εξπρές»: Επεκτείνεται το ωράριο αργά το βράδυ - Όλες οι λεπτομέρειες

• Καιρός: Πάρτε ομπρέλες γιατί έρχονται βροχές - Πού και πότε θα σημειωθούν

• Τζόκερ: Στην Κύπρο το τυχερό δελτίο - Πόσα κέρδισε και πού παίχτηκε

• Ντόναλντ Τραμπ: Έκανε τον Έλον Μασκ υπουργό Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας των ΗΠΑ



Κυπριακό: Μπαίνει στις ράγες, ξανά - Ο συντονισμός και η διαδικασία «εξπρές» - Πριν το τέλος του έτους, η πενταμερής

Κυπριακό: Μπαίνει στις ράγες, ξανά - Ο συντονισμός και η διαδικασία «εξπρές» - Πριν το τέλος του έτους, η πενταμερής

Με διαδικασίες εξπρές φαίνεται πως θα κινηθεί η προσπάθεια για επανέναρξη του διαλόγου για το κυπριακό. Μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να τα είπαν στο «πόδι» στο περιθώριο της Συνόδου για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, ωστόσο το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Αντόνιο Γκουτέρες ήταν πως τον ενδιαφέρει το αποτέλεσμα της διαδικασίας που θα ξεκινήσει.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top