ΥΓΕΙΑ

Άγχος: Αυτές οι πρακτικές θα μας βοηθήσουν να το αποβάλουμε - Τι συμβαίνει στο μυαλό μας όταν εξασκούμαστε στην ενσυνειδητότητα

Άγχος: Αυτές οι πρακτικές θα μας βοηθήσουν να το αποβάλουμε - Τι συμβαίνει στο μυαλό μας όταν εξασκούμαστε στην ενσυνειδητότητα

Οι ανησυχίες, το άγχος και οι πιέσεις είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας μας, ανεξαρτήτως φίλου και ηλικίας. Το άγχος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και η Κλινική Υπνοθεραπεύτρια, Βάσω Παναγή μας δίνει τις λύσεις, μέσω του ThemaOnline.

Σε μια καθημερινότητα γεμάτη υποχρεώσεις, αγωνίες και πιέσεις, το άγχος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Όταν όμως βιώνουμε υπερβολικό άγχος, το σώμα μας αντιδρά έντονα σε αυτή την ψυχολογική πίεση, προκαλώντας συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, βάρος στο στήθος, δύσπνοια και σφίξιμο στους ώμους.

Η λύση

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσουμε το άγχος είναι η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας (mindfulness), η οποία μας βοηθά να ζούμε στο παρόν και να παρατηρούμε τις αντιδράσεις του σώματός μας χωρίς φόβο ή κριτική. Η ενσυνειδητότητα επεμβαίνει στο νευρικό μας σύστημα ενεργοποιώντας το παρασυμπαθητικό σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ισορροπία και την ηρεμία του οργανισμού, ενώ ταυτόχρονα μειώνει την υπερένταση του συμπαθητικού συστήματος που είναι υπεύθυνο για την ‘μάχη ή φυγή’ σε περιόδους στρες.

Πρακτικές ενσυνειδητότητας για τη μείωση του άγχους:

  1. Αναπνοές: Αφιερώστε λίγα λεπτά για να επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Μετρήστε αργά από το 100 στο 1, εστιάζοντας την προσοχή σας στην εισπνοή και την εκπνοή. Αυτή η τεχνική βοηθά να επιστρέψετε στο παρόν και να ηρεμήσετε το νευρικό σας σύστημα.
  2. Συνειδητή παρατήρηση: Κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως το φαγητό ή το περπάτημα, παρατηρήστε τις αισθήσεις σας. Επικεντρωθείτε στη γεύση, την υφή ή τους ήχους γύρω σας. Αυτή η απλή παρατήρηση σας βοηθά να αποσπάσετε την προσοχή από τις αγχωτικές σκέψεις και να απολαύσετε το παρόν.
  3. Μικρές διακοπές: Κάντε σύντομες παύσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας για να τεντωθείτε, να περπατήσετε ή απλώς να αλλάξετε χώρο. Κατά τη διάρκεια του περιπάτου, παρατηρήστε το περιβάλλον σας, τις κινήσεις του σώματός σας ή τις μυρωδιές γύρω σας.
  4. Αναγνώριση αναστάτωσης: Όταν αισθάνεστε άγχος ή αναστάτωση, εντοπίστε το σημείο στο σώμα σας όπου νιώθετε αυτή την ένταση. Παρατηρήστε το χωρίς κριτική και αγγίξτε το απαλά, σαν να προσφέρετε μια ‘αγκαλιά’ στον εαυτό σας για να ηρεμήσει.

Τι συμβαίνει στο μυαλό μας όταν εξασκούμαστε στην ενσυνειδητότητα;

Η ενσυνειδητότητα έχει ισχυρή επίδραση στο μυαλό και το νευρικό σύστημα. Βοηθά στη μείωση του άγχους και βελτιώνει την αντίδραση μας σε καταστάσεις στρες. Με την τακτική εξάσκηση, εκπαιδεύουμε το μυαλό μας να ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό σύστημα πιο εύκολα, οδηγώντας σε ένα πιο ήρεμο και ισορροπημένο τρόπο ζωής. Επίσης, βοηθά στη ρύθμιση των συναισθημάτων, αναγνωρίζοντας και διαχειρίζοντας  πιο αποτελεσματικά τα συναισθήματά μας, χωρίς να παγιδευόμαστε σε αυτόματες αντιδράσεις.

Όπως είπε ο ψυχοθεραπευτής Fritz Perls: ‘Τίποτα δεν υπάρχει εκτός από το τώρα. Τώρα = Εμπειρία = Επίγνωση = Πραγματικότητα’.

Μέσα από την ενσυνειδητότητα, μπορούμε να μάθουμε να ζούμε στο παρόν και να απολαμβάνουμε τη ζωή χωρίς το βάρος του άγχους.

Μπορείτε να επικοινωνήστε με την Yπνοθεραπεύτρια & Transformational  Coach Βάσω Παναγή

vaso@vasopanayi.comwww.vasopanayi.com         

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Οδηγοί προσοχή: Διακόπηκε το ρεύμα και τέθηκαν εκτός λειτουργίας φώτα τροχαίας - Δείτε σε ποιο σημείο

• Άνοιξε OnlyFans η Παραγουανή κολυμβήτρια που αποβλήθηκε για ανάρμοστη συμπεριφορά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

• Δυσκολίες στέγασης και ενοικίασης στην ΕΕ – Στην πρώτη πεντάδα η Κύπρος – Τα ποσοστά και οι ηλικίες

• Οικογένεια Τζορτζ Μπάλντοκ προς ΜΜΕ: «Να γίνει σεβαστό το δικαίωμα της ιδιωτικότητας» - Τι λένε για τα αίτια θανάτου

• Παράρτημα στην Κύπρο ετοιμάζεται να ανοίξει το ΕΜΠ - Ποιες Σχολές θα περιλαμβάνει - Ποια τμήματα αντιδρούν και γιατί



ΠτΔ: Mε ετοιμότητα και αισιοδοξία για θετικό αποτέλεσμα πάει στο δείπνο στη Νέα Υόρκη

ΠτΔ: Mε ετοιμότητα και αισιοδοξία για θετικό αποτέλεσμα πάει στο δείπνο στη Νέα Υόρκη

Προσέρχομαι στο άτυπο δείπνο με την ετοιμότητα που απαιτείται και συγκρατημένη αισιοδοξία για θετικό αποτέλεσμα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο 8ο Φεστιβάλ Αγροτικού Πολιτισμού του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών, το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα στον Φαρμακά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top