ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαψεύδει Φαίδωνα το Υφ. Πρόνοιας - «Οι καταγγελίες διερευνήθηκαν χωρίς να εντοπιστεί το οτιδήποτε»

Διαψεύδει Φαίδωνα το Υφ. Πρόνοιας - «Οι καταγγελίες διερευνήθηκαν χωρίς να εντοπιστεί το οτιδήποτε»

Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για την εκδήλωση φωτιάς στη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Πάφο, βρισκόταν σε συνεχή επαφή με την Αστυνομία, από την οποία ζήτησε επίσης να διερευνήσει όλες τις χθεσινές πολύ σοβαρές αναφορές του Δημάρχου Πάφου κ. Φαίδωνα Φαίδωνος, και κυρίως για ενδεχόμενα εγκλήματα εναντίον παιδιών που αφορούν σε σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευσή τους.

Πρόκειται για αναφορές, στις οποίες ο Δήμαρχος Πάφου είχε προβεί και στο παρελθόν, και που διερευνήθηκαν από την Αστυνομία, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί το οτιδήποτε. Παρόλα αυτά, ως Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας δεν μπορούμε παρά να ζητούμε τη διερεύνησή τους κάθε φορά που αυτές επαναλαμβάνονται.

Σε σχέση με το περιστατικό που αποτέλεσε την αφορμή, για να ανοίξει εκ νέου δημόσια συζήτηση, θα πρέπει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την Αστυνομία, από επιτόπιες εξετάσεις που διενήργησε, διαφάνηκε πως δεν συνδέεται με εγκληματική ενέργεια ή παραβατική συμπεριφορά. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν πρόκληση πυρκαγιάς από αποτσίγαρο.

Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη δομή στην Πάφο, επισημαίνεται πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία κλεισίματός της, η οποία ολοκληρώνεται σταδιακά πάντοτε με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών. Ειδικότερα, τα παιδιά που διαμένουν στην εν λόγω δομή μεταφέρονται σταδιακά σε μικρές κατοικίες, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στα ατομικά και ομαδικά προγράμματα. Απόφαση για την οποία ο Δήμος Πάφου είναι ενήμερος.

Από την ημέρα δημιουργίας της το 2022, πράγματι, η δομή φιλοξένησε εκατοντάδες ασυνόδευτους ανηλίκους. Η σταδιακή μείωση του αριθμού που ξεκίνησε φέτος, εφόσον τα δεδομένα της ύφεσης στις μεταναστευτικές ροές το επέτρεψαν, και με στόχο το κλείσιμό της, είχε ως αποτέλεσμα από τα 163 παιδιά που φιλοξενούνταν το 2024 στη δομή, σήμερα να φιλοξενούνται 61, με τη διαδικασία να βρίσκεται πλέον σε τελικό στάδιο.

Επαναλαμβάνουμε ότι στην Κύπρο φιλοξενείται ένας πολύ μεγάλος αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων, ο οποίος ξεπερνά τους 1000. Ο στόχος είναι, αφενός, να προωθείται η επανασύνδεσή τους με τις οικογένειες τους στην Ευρώπη μέσω του Κανονισμού του Δουβλίνου, καθώς και η μετεγκατάστασή τους σε άλλα κράτη μέλη, όπως έγινε πρόσφατα, και, αφετέρου, όσοι παραμένουν στην Κύπρο, να φιλοξενούνται σε μικρές κατοικίες σε όλη την Κύπρο, γεγονός που θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη ενσωμάτωσή τους.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Γιατί καθυστερεί η δίκη για τα Τέμπη – Οι νέες έρευνες, οι ανεκτέλεστες αποφάσεις

• Σοβαρό τροχαίο: Διασωληνωμένος 39χρονος στη ΜΕΘ - Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 15 Οκτωβρίου - Ο βίος του Αγίου

• Θα έχουμε τελικά τεχνητή βροχή στην Κύπρο; Ποιες οι πιθανότητες επιτυχίας και οι κίνδυνοι - Μετεωρολογικός Λειτουργός στο «Τ»

• Έρχονται προαγωγές υπαξιωματικών στην Εθνική Φρουρά – Πότε αναμένεται να ανακοινωθούν

• Πασχάλης Τερζής: H σπάνια εμφάνιση του τραγουδιστή - Η Γιώτα Νέγκα τον επισκέφτηκε στο σπίτι του και πόζαραν αγκαλιά



Ευελιξία ζητούν οι Βρετανοί λίγο πριν από το άτυπο δείπνο - Στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Ευελιξία ζητούν οι Βρετανοί λίγο πριν από το άτυπο δείπνο - Στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Έφτασε η ώρα του άτυπου δείπνου στη Νέα Υόρκη, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Κύπρου).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top