LIKE ONLINE

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση: Τέλος τα Windows 10 - Τι σημαίνει αυτό και τι πρέπει να ξέρετε

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση: Τέλος τα Windows 10 - Τι σημαίνει αυτό και τι πρέπει να ξέρετε

Και επίσημα η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε για τα Windows 10. Σε ακριβώς ένα χρόνο από τώρα, στις 14 Οκτωβρίου του 2025, η Microsoft θα σταματήσει την επίσημη υποστήριξη του λειτουργικού συστήματος.

Αυτό σημαίνει ότι απομένουν 364 ημέρες πλέον για να κάνουν τη μετάβαση στα Windows 11 ή κάποιο άλλο λειτουργικό σύστημα, οι χρήστες που θέλουν να συνεχίσουν να λαμβάνουν ενημερώσεις.

Τι σημαίνει αυτό;

Τα Windows 10 θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ενημερώσεις ασφαλείας από τη Microsoft μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου του 2025. Μετά το πέρας αυτής της ημερομηνίας δε θα κυκλοφορήσουν ξανά δωρεάν updates, κάτι που σημαίνει πως το λειτουργικό μπορεί να γίνει ευάλωτο σε διάφορα νέα κενά ασφαλείας που ίσως ανακαλυφθούν.

Όσοι χρήστες δε θέλουν να κάνουν τη μετάβαση στα Windows 11 και φοβούνται για πιθανές απειλές ασφαλείας, θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν για τη συνδρομητική υπηρεσία Extended Security Updates (ESU). Περνώντας σε λεπτομέρειες, o πρώτος χρόνος των ενημερώσεων θα κοστίζει $61. Έπειτα, το κόστος θα διπλασιάζεται σε $122 το δεύτερο χρόνο και στη συνέχεια θα διπλασιαστεί και πάλι στα $244 για τον τρίτο χρόνο. Μάλιστα, αν κάποιος αποφασίσει να εγγραφεί στο ESU πρόγραμμα το δεύτερο έτος για παράδειγμα, θα πρέπει να πληρώσει και για το πρώτο έτος, καθώς η υπηρεσία λειτουργεί σωρευτικά.

Φυσικά, το πρόγραμμα ESU είναι προαιρετικό και όποιος θέλει να το ρισκάρει, μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα Windows 10 και μετά το πέρας αυτής της ημερομηνίας, χωρίς καμία απολύτως χρέωση. Να σημειωθεί επίσης ότι η Microsoft προσφέρει συνήθως αυτές τις συνδρομές για εκτεταμένες ενημερώσεις ασφαλείας μόνο σε οργανισμούς και επιχειρήσεις που πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνουν στις παλαιότερες εκδόσεις των Windows. Έτσι, υπάρχουν διάφορες ειδικές εκπτώσεις σε περίπτωση που κάποια επιχείρηση πληρώνει και για cloud υπηρεσίες της Microsoft, καθώς και για εκπαιδευτικούς οργανισμούς.

Για την ιστορία, ακόμη υπάρχουν εκατομμύρια απλοί χρήστες που χρησιμοποιούν τα Windows 10, είτε επειδή τα προτιμούν είτε επειδή η Microsoft ανέβασε τις απαιτήσεις συστήματος των Windows 11. Σύμφωνα με τα στατιστικά της StatCounter, τα Windows 10 εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από το 69% όλων των χρηστών των Windows! Συγκριτικά, το αντίστοιχο ποσοστό υιοθέτησης των Windows 11 ανέρχεται σε μόλις 27%!

H υποτονική υιοθέτηση των Windows 11 μπορεί να αποδοθεί σε πολλούς λόγους, αλλά σίγουρα σημαντικό ρόλο έχει παίξει η αρχική τους υποδοχή. Κατά την κυκλοφορία τους, πολλοί έμειναν δυσαρεστημένοι με το νέο σχεδιασμό της Έναρξης και της Γραμμής Εργασιών, ενώ ταυτόχρονα έλειπαν -και ακόμη λείπουν- διάφορα χαρακτηριστικά. Επιπλέον, οι αυξημένες απαιτήσεις συστήματος, ιδίως η ανάγκη για μονάδα κρυπτογράφησης TPM, αποτέλεσαν εμπόδιο για πολλούς, παρά τις υπάρχουσες λύσεις.

Ακόμη και σήμερα λοιπόν, παρόλο που η Microsoft έχει εισάγει διάφορα προηγμένα χαρακτηριστικά, όπως η co-pilot AI και η gaming τεχνολογία DirectStorage, ένας σημαντικός αριθμός χρηστών, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών προσωπικοτήτων της tech βιομηχανίας, εξακολουθούν να προτιμούν το παλαιότερο, οικείο περιβάλλον των Windows 10.

ΠΗΓΗ: Unboxholics.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Στον… ορίζοντα νέο σκάνδαλο: Άλλοι δυο ιερωμένοι αναμένονται ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής - Αφορά μηνύματα απρεπούς περιεχομένου

• Πτώση οροφής: Η ανακοίνωση του καταστήματος - Ανεστάλη η λειτουργία του

• Μέσι Vs Ρονάλντο: Το βιβλίο που δεν πρέπει να χάσεις

• Ξεσπά η αδερφή της «Gigi» μετά το podcast με τον Φειδία - Δείτε βίντεο

• Έρχονται προαγωγές υπαξιωματικών στην Εθνική Φρουρά – Πότε αναμένεται να ανακοινωθούν

• Θα έχουμε τελικά τεχνητή βροχή στην Κύπρο; Ποιες οι πιθανότητες επιτυχίας και οι κίνδυνοι - Μετεωρολογικός Λειτουργός στο «Τ»



Κυπριακό: Θετικό βήμα ενδεχόμενη πρόταση ΓΓ ΟΗΕ για συνέχιση της προσπάθειας, εκτιμά η ε/κ πλευρά

Κυπριακό: Θετικό βήμα ενδεχόμενη πρόταση ΓΓ ΟΗΕ για συνέχιση της προσπάθειας, εκτιμά η ε/κ πλευρά

Η ε/κ πλευρά εκτιμά πως αν το άτυπο δείπνο στη Νέα Υόρκη θα έχει συνέχεια και θα παραπέμπει σε συνέχιση της προσπάθειας για επανέναρξη των συνομιλιών, αυτό θα ήταν ένα θετικό βήμα, ωστόσο ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο τι μορφή μπορεί να πάρει η προσπάθεια καθώς ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δεν έχει μοιραστεί τις σκέψεις του με τις πλευρές, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top