Τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τα επόμενα βήματα μετά και το άτυπο δείπνο μεταξύ του Προέδρου Χριστοδουλίδη, του Ερσίν Τατάρ και του ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ανέλυσε στο ThemaOnline, ο Διεθνολόγος, Πέτρος Ζαρούνας.
Συγκεκριμένα ο κ. Ζαρούνας, αναφερόμενος στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, σημείωσε ότι χωρίς να έχει αλλάξει κάτι επί της ουσίας, κρατούνται χαμηλότεροι τόνοι, αποφεύγονται τα τουρκικά τετελεσμένα και οι εντάσεις κι έτσι επωφελούνται και οι δύο κοινότητες για να μπορούν να συνυπάρχουν σε αυτό το νησί.
Τα συγκεκριμένα ΜΟΕ, όπως σημείωσε, τα οποία αναμένεται να συζητηθούν έχουν ουσία για κάθε πλευρά. Όπως ανέφερε, το οδόφραγμα της Μιας Μηλιάς είναι αυτό που μπορεί να εξυπηρετεί όσους θα θέλουν να μεταβούν στο Αεροδρόμιο της Τύμβου και βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές ενώ παράλληλα θα διευκολύνει τις δύο κοινότητες διότι θα αποσυμφορηθεί το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, το οποίο βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Λευκωσίας, αλλά και διευκολύνει τους κατοίκους της Δυτικής πλευράς της Λευκωσίας που μέχρι στιγμής χρησιμοποιούν το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως δήλωσε, υπάρχει μια επιτυχία η οποία πρέπει να σημειωθεί, όπου η κ. Ολγκίν είχε πει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ανοιχθεί μονομερώς το οδόφραγμα, δηλαδή να δεχθεί το τουρκικό αίτημα χωρίς να κερδίσει τίποτε, ωστόσο η δική μας πλευρά επέμενε ότι η λογική των οδοφραγμάτων είναι αμοιβαία.
Επιπρόσθετα ανέφερε ότι, αυτό που ζητά η Ελληνοκυπριακή πλευρά, δεν είναι σημεία εισόδου στα κατεχόμενα, αλλά απρόσκοπτη διέλευση μέσα από ένα κομμάτι των κατεχομένων ώστε να επικοινωνούν τα ελεύθερα τμήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.,
Επί της ουσίας, όπως σημείωσε, δεν υπάρχει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και κατ’ αυτή την έννοια, η αποστολή της κ. Ολγκίν δεν έχει πετύχει τον στόχο της ώστε να υπάρξει κοινό έδαφος. Αυτή την στιγμή, πρόσθεσε, ο ΓΓ των ΗΕ, βάζει το προσωπικό του κύρος και να χρησιμοποιήσει τις εγγυήτριες δυνάμεις ως καταλύτες για να μπουν ξανά τα πράγματα στο τραπέζι, ώστε να σπάσει το αδιέξοδο.
Πλέον, όπως σημείωσε, η κατάσταση έχει πάρει παράταση για μια νέα προσπάθεια, και πρόσθεσε ότι ο ΓΓ των ΗΕ δεν μπορεί να «τρέχει» την καθημερινή παρακολούθηση και διαχείριση της διαδικασίας στο Κυπριακό.
Καταληκτικά, ανέφερε την δική του εκτίμηση και συγκεκριμένα σημείωσε ότι θα είναι πολύ δύσκολο να διασπαστεί το αδιέξοδο εξαιτίας του γεγονός ότι η Τουρκία θα επιμένει σε χωριστή κυριαρχία. Αυτή η μετατόπιση της Τουρκίας είναι πολύ δύσκολο όπως πρόσθεσε, να λάβει χώρα τους επόμενους μήνες κι εάν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στην ουσία θα είναι με επιλογή κάποιων από τα έξι σημεία του πλαισίου Γκουτέρες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• «Άναψαν τα φλας»: Πέρασαν με κόκκινο μετά από υπόδειξη αστυνομικού – Τι ισχύει με τα εξώδικα
• Τροχαίο με διπλοκάμπινο: Πώς συνέβη το ατύχημα - Η κατάσταση υγείας των δύο τραυματιών
• Έχετε κοινό κρυολόγημα ή μήπως hMPV; Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις