ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υδατικά έργα πέραν των 50 εκατ. στην επαρχία Λάρνακας

Υδατικά έργα πέραν των 50 εκατ. στην επαρχία Λάρνακας

Στα δύο μεγάλα κυβερνητικά υδατικά έργα που προγραμματίζονται στην επαρχία Λάρνακας, τα «Αντιπλημμυρικά Φράγματα Αραδίππου» και η «Χρήση Ανακυκλωμένου Νερού Λάρνακας – Φράγμα Τερσεφάνου», κάνει αναφορά η Υπουργός Γεωργίας, απαντώντας στον βουλευτή Λάρνακας Χρίστο Ορφανίδη, ο οποίος υπέβαλε ερώτημα, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, για τις υποδομές που προορίζονται για αντικατάσταση και αναβάθμιση των υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων της Λάρνακας.

Στην απαντητική της επιστολή, ημερομηνίας 23 Σεπτεμβρίου 2024, η Μαρία Παναγιώτου σημειώνει ότι στο παρόν στάδιο στην επαρχία Λάρνακας βρίσκονται υπό κατασκευή τα δύο αυτά κυβερνητικά υδατικά έργα, συνολικής αξίας πέραν των 50 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία στόχο έχουν την άρδευση νέων και υφιστάμενων περιοχών εντός της επαρχίας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην επέκταση της υποδομής ύδατος και στην αύξηση των αρδευομένων περιοχών περίπου κατά 1945 εκτάρια.

Όσον αφορά το έργο με την ονομασία «Χρήση Ανακυκλωμένου Νερού Λάρνακας - Φράγμα Τερσεφάνου», συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής κι εντάσσεται στο σχέδιο χρήσης του ανακτώμενου νερού που παράγεται από τον Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων (ΣΕΛ) Λάρνακας για άρδευση αγροτικών καλλιεργειών και ζωνών πρασίνου. «Στόχος του έργου είναι η αποθήκευση της περίσσειας του

ανακτώμενου νερού που παράγεται τη χειμερινή περίοδο, η χρήση στη γεωργία κατά την καλοκαιρινή περίοδο και η δημιουργία απαραίτητης υποδομής για άρδευση νέων καλλιεργειών στις περιοχές Τερσεφάνου, Κιτίου και Δρομολαξιάς-Μενεού. Στο πλαίσιο αυτού του έργου προγραμματίζονται και αγωγοί δικτύου άρδευσης για προμήθεια και τοποθέτηση του πρωτεύοντος και δευτερεύοντος δικτύου άρδευσης, συνολικής έκτασης περί τα 1670 εκτάρια», υπογραμμίζει η κ.Παναγιώτου.

Φράγματα Αραδίππου

Για το δεύτερο έργο που είναι τα «Αντιπλημμυρικά Φράγματα Αραδίππου» και οι αγωγοί διασύνδεσης, η Μ. Παναγιώτου αναφέρει ότι συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Πολιτικής Συνοχής - Πρόγραμμα «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» και περιλαμβάνει την κατασκευή δύο φραγμάτων, του Καμμίτση 1.000.000 m3 και του Αρχαγγέλου 250.000 m3, των αγωγών διασύνδεσης των φραγμάτων και την μεταφορά νερού προς την αρδευτική περιοχή.

«Τα φράγματα αυτά θα συγκρατούν τις πλημμυρικές ροές για προστασία των κατάντη περιοχών, ενώ προβλέπεται μέγιστη κατακράτηση 500.000 m3 νερού για κάλυψη μέρους των αρδευτικών αναγκών της περιοχής αναδασμού Αραδίππου», σημειώνει η Υπουργός Γεωργίας. Όσον αφορά το Αρδευτικό Δίκτυο Περιοχής Αναδασμού Αραδίππου (έκτασης 275 εκταρίων), η κ.Παναγιώτου επισημαίνει ότι θα διατίθεται νερό από τα αντιπλημμυρικά φράγματα Αραδίππου. Το έργο θα υλοποιηθεί με εθνικούς πόρους μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στην επιστολή της, η υπουργός τονίζει ότι το Τμ. Αναπτύξεως Υδάτων έχει εξασφαλίσει έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο για το Εθνικό Επενδυτικό Πλάνο Υδατικών Έργων, το οποίο περιλαμβάνει υδατικά έργα, τόσο του ΤΑΥ, όσο και άλλων φορέων ύδρευσης και αποχέτευσης, με ορίζοντα υλοποίησης το 2030.

Αναφέρει, ακόμα, ότι στην επαρχία Λάρνακας υπάρχουν αρκετά κυβερνητικά υδατικά έργα (ΚΥΕ) άρδευσης, τα οποία εξυπηρετούν μεγάλης έκτασης αρδευόμενη γη, στην οποία παραχωρείται νερό είτε από τα φράγματα, είτε ανακτημένο νερό από τον Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων.

Εξυπηρετούνται περιοχές του Ενιαίου Σχεδίου Νοτίου Αγωγού (αρδευτική περιοχή Μαζωτού, Κιτίου-Σοφτάδες, Ορμήδειας, Ξυλοφάγου, Αθηένου, Τρούλλων και Αβδελλερού), του Αρδευτικού Έργου Βασιλικού-Πεντάσχοινου και περιοχές άρδευσης (χώροι πρασίνου και γεωργικές εκτάσεις) από ανακτημένο νερό (Δήμοι Λάρνακας και Δρομολαξιάς-Μενεού).

Στα πιο πάνω έργα εκτελούνται με κονδύλια του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) εργασίες που περιλαμβάνουν πληθώρα ενεργειών και παρεμβάσεων με στόχο την αναβάθμιση και βέλτιστη λειτουργία τους.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Υπερπανσέληνος Οκτωβρίου: Μπορεί το φεγγάρι να επηρεάσει τη διάθεση και τον ύπνο μας – Μια ψυχολόγος απαντά

• Μαρινέλλα: Επικοινωνεί κανονικά, δεν επηρεάστηκε η ομιλία της - Οι εξελίξεις για την κατάσταση της υγείας της

• Νεκρή 54χρονη στη Λεμεσό: Την εντόπισε συγγενικό της πρόσωπο - Τι διερευνά η Αστυνομία

• Γέννησε η Ευαγγελία Συριοπούλου – Αυτό είναι το φύλο του μωρού

• Επιχείρηση διάσωσης του ΚΣΕΔ - Παρουσίασε συμπτώματα της νόσου των δυτών και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο



Ολομέλεια: Ψήφισε την απαγόρευση χρήσης κινητών στα σχολεία

Ολομέλεια: Ψήφισε την απαγόρευση χρήσης κινητών στα σχολεία

Με 17 ψήφους υπέρ, 11 εναντίον και μια αποχή η Βουλή ενέκρινε τροποποιητικούς κανονισμούς που απαγορεύουν την ενεργοποίηση και χρήση από μαθητές κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών έξυπνων συσκευών, κατά τη διάρκεια λειτουργίας των Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top