ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναβαθμίζεται κι επεκτείνεται ο Σταθμός Επεξεργασίας Λυμάτων Λάρνακας

Αναβαθμίζεται κι επεκτείνεται ο Σταθμός Επεξεργασίας Λυμάτων Λάρνακας

Σε δημόσια διαβούλευση θέτει ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Λάρνακας την Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον για το μεγάλο έργο αναβάθμισης και επέκτασης του υφιστάμενου Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων Λάρνακας, παρά τον αερολιμένα της πόλης.

Ο τοπικός επαρχιακός οργανισμός αυτοδιοίκησης ανακοίνωσε ότι έχει υποβάλει στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας την Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) σχετικά με την κατασκευή του υπό αναφορά έργου και θέτει την μελέτη σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 15 ερχόμενου Νοεμβρίου, έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τυχόν σχόλια ή απόψεις για το περιεχόμενο της στην ιστοσελίδα του ΕΟΑ Λάρνακας (www.eoal.org.cy).

Το έργο που προγραμματίζεται αφορά την κατασκευή των απαιτούμενων εργασιών αναβάθμισης κι επέκτασης του σταθμού επεξεργασίας λυμάτων, προκειμένου να αυξηθεί η δυναμικότητα του σταθμού περίπου κατά 60.000 ισοδύναμους κατοίκους και να είναι σε θέση να εξυπηρετεί συνολικά 160.000 κατοίκους. Στα νέα έργα περιλαμβάνεται και η δημιουργία μονάδας αναερόβιας χώνευσης της λάσπης καθώς και έργα αξιοποίησης του παραγόμενου βιοαερίου από την χώνευση για σκοπούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το έργο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο πρόεδρος του ΕΟΑ Λάρνακας Άγγελος Χατζηχαραλάμπους δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι η αναβάθμιση κι επέκταση του υφιστάμενου σταθμού επεξεργασίας λυμάτων κρίνεται απαραίτητη καθότι μετά την σύνδεση του σταθμού με τις περιοχές όπου εκτελούνται τα έργα της Γ φάσης του Αποχετευτικού Συστήματος Λάρνακας (Δρομολαξιά-Μενεού, Κίτι, Περβόλια, Τερσεφάνου), θ’ αυξηθούν κατακόρυφα οι χρήστες του σταθμού. «Ο ΕΟΑ Λάρνακας είναι έτοιμος, μόλις ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, να προκηρύξει τον διαγωνισμό για τα κατασκευαστικά έργα αναβάθμισης κι επέκτασης του σταθμού», σημείωσε ο κ.Χατζηχαραλάμπους. Το κόστος υπολογίζεται να φτάσει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Συμμορφώνεται η Κύπρος

Εκτός της προφανούς περιβαλλοντικής και κοινωνικής σημασίας του, το έργο αναβάθμισης του σταθμού επεξεργασίας λυμάτων θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, διότι με την υλοποίηση και λειτουργία του θα καλυφθούν πλήρως οι απαιτήσεις συμμόρφωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας με την σχετική οδηγία (91/271/ΕΟΚ) της Ε.Ε. για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων. Επιπλέον, το έργο εκπληρώνει και τον στόχο της Ατζέντας 2030 για την Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ που έχει συνυπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η δημόσια παρουσίαση του έργου θα γίνει στις 6 Νοεμβρίου στον σταθμό επεξεργασίας λυμάτων. «Ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης Λάρνακας συνεχίζει να σχεδιάζει και να υλοποιεί μεγάλα έργα υποδομής που έχει ανάγκη η περιοχή μας. Έργα προς όφελος των πολιτών, έργα που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος», τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Υπερπανσέληνος Οκτωβρίου: Μπορεί το φεγγάρι να επηρεάσει τη διάθεση και τον ύπνο μας – Μια ψυχολόγος απαντά

• Μαρινέλλα: Επικοινωνεί κανονικά, δεν επηρεάστηκε η ομιλία της - Οι εξελίξεις για την κατάσταση της υγείας της

• Νεκρή 54χρονη στη Λεμεσό: Την εντόπισε συγγενικό της πρόσωπο - Τι διερευνά η Αστυνομία

• Γέννησε η Ευαγγελία Συριοπούλου – Αυτό είναι το φύλο του μωρού

• Επιχείρηση διάσωσης του ΚΣΕΔ - Παρουσίασε συμπτώματα της νόσου των δυτών και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο



Ολομέλεια: Ψήφισε την απαγόρευση χρήσης κινητών στα σχολεία

Ολομέλεια: Ψήφισε την απαγόρευση χρήσης κινητών στα σχολεία

Με 17 ψήφους υπέρ, 11 εναντίον και μια αποχή η Βουλή ενέκρινε τροποποιητικούς κανονισμούς που απαγορεύουν την ενεργοποίηση και χρήση από μαθητές κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών έξυπνων συσκευών, κατά τη διάρκεια λειτουργίας των Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top