Πακέτο μέτρων για ανακούφιση των νοικοκυριών από την ακρίβεια προτίθεται να διαμορφώσει η Κυβέρνηση, αφού μελετήσει όλες τις εισηγήσεις, με βασικό κριτήριο τη δημοσιονομική δυνατότητα του κράτους, αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, ενώ τονίζεται παράλληλα ότι η Κυβέρνηση δεν είναι υπέρ της επιδοματικής πολιτικής, αλλά έχει ως αφετηρία την αναζήτηση «βιώσιμων και ανθεκτικών λύσεων».
Σε μια πρώτη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα προεδρεύσει τη Δευτέρα το απόγευμα, ευρείας σύσκεψης με συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις.
Θα ακολουθήσουν, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, επαφές του Υπουργού Οικονομικών με τα συνεργαζόμενα κόμματα και «το επόμενο διάστημα η Κυβέρνηση θα μελετήσει όλες τις εισηγήσεις ώστε να διαμορφώσει ένα πακέτο μέτρων για ανακούφιση των νοικοκυριών από την ακρίβεια».
Οι επαφές του ΥΠΟΙΚ με τα συνεργαζόμενα κόμματα δεν έχουν ανακοινωθεί.
Σε ό,τι αφορά τις θέσεις, προτάσεις και εισηγήσεις των αντιπολιτευμένων κομμάτων οι πληροφορίες δεν αναφέρονται σε συναντήσεις. Αναφέρουν ωστόσο ότι «καταγράφονται και αξιολογούνται όλες οι εισηγήσεις, με βασικό κριτήριο τη δημοσιονομική δυνατότητα του κράτους».
Τονίζεται ακόμα από πηγές ότι «η Κυβέρνηση δεν είναι υπέρ της επιδοματικής πολιτικής, αλλά έχει ως αφετηρία την αναζήτηση βιώσιμων και ανθεκτικών λύσεων».
Στη σύσκεψη στο Προεδρικό τη Δευτέρα, που έχει καθοριστεί για τις 5 μμ, θα συμμετέχουν οι οργανώσεις ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΔΕΟΚ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ, Παγκύπρια Οργάνωση Πολύτεκνων, Παγκύπρια Οργάνωση Πενταμελούς Οικογένειας, Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων και Παγκύπρια Επιτροπή Συνταξιούχων της ΣΕΚ. Θέμα της σύσκεψης, όπως ανακοινώθηκε, είναι οι προτάσεις μέτρων για στήριξη της κοινωνίας.
Οι οργανώσεις είχαν αποστείλει την περασμένη εβδομάδα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπόμνημα με τις θέσεις και εισηγήσεις τους.
«Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός το 2024 σε σύγκριση με το 2023 είναι μειωμένος και χωρίς να παραβλέπουμε τα μέτρα, τα οποία κατά καιρούς έχετε εξαγγείλει, παραμένει γεγονός ότι η ακρίβεια, το αυξημένο κόστος διαβίωσης, τα ψηλά επιτόκια και το αυξημένο κόστος ενοικίου και απόκτησης κατοικίας έχουν δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα πιεστικό περιβάλλον στα νοικοκυριά», σημείωναν.
Ανάμεσα σε άλλα, με το υπόμνημα ζητούν επαναφορά της κλιμακωτής επιδότησης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, τη συμπερίληψη των χαμηλοσυνταξιούχων στους δικαιούχους της ειδικής διατίμησης με κωδικό 0.8, τη μείωση της τιμής των καυσίμων είτε μέσα από επιδότηση της τιμής, είτε μέσα από τη μείωση της φορολογίας, λαμβάνοντας υπόψη πως τα 2/3 της τιμής είναι φόροι, αλλά και αποτελεσματική παρακολούθηση των τιμών των καυσίμων.
Επιπλέον, ζητούν επαναφορά της ρύθμισης για μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε ψωμί, γάλα, αυγά, καφέ, κρέας, ζάχαρη, λαχανικά, παιδικές πάνες και πάνες ενηλίκων (ΣΣ: το υπόμνημα είχε αποσταλεί πριν την ανακοίνωση των νέων μέτρων από τον Υπ. Οικονομικών), φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών και δημιουργία ειδικού ταμείου για επιδότηση με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια των οικιστικών και φοιτητικών δανείων, ειδική φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάρκα.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Επεισοδιακή καταδίωξη στη Λεμεσό: Φορούσαν κουκούλες και μάσκες - Χειροπέδες σε 14χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις