Η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας λειτουργεί όπως πάντα 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, ανεξαρτήτως πολλαπλών επιθέσεων όπως συνέβη τις προηγούμενες μέρες.
«Καθημερινά λαμβάνουμε πληροφόρηση και τη μοιραζόμαστε με κρίσιμες υποδομές, και όταν πέσει στην αντίληψή μας κάτι καινούργιο ενημερώνουμε για τυχόν μέτρα ασφαλείας που πρέπει να ληφθούν. Αλλά είναι κάτι που κάνουμε πάντα, ανεξαρτήτως της σημερινής κατάστασης», δήλωσε στο ThemaOnline ο Επίτροπος Επικοινωνιών, Γιώργος Μιχαηλίδης.
Βασικές αρχές ασφαλείας
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Επικοινωνιών θέτει μερικές βασικές αρχές για να αποφύγουμε αποτελεσματικότερα της κυβερνοεπιθέσεις.
Α) Ανθρώπινος Παράγοντας - Να είμαστε υποψιασμένοι
είτε επολίτης, είτε υπάλληλος σε εταιρεία ή στο Κράτος, πρέπει να είμαστε όλοι υποψιασμένοι, να ακολουθούν κάποιους βασικούς κανόνες. Δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε κάτι που είναι αληθοφανές. Για παράδειγμα, αν έρθει ένα email που δεν είμαστε σίγουροι για τον αποστολέα δεν θα το ανοίξουμε, δεν θα πατήσουμε πάνω στο συνημμένο αρχείο γιατί ενδεχομένως να κατεβάσουμε ένα κακόβουλο λογισμικό. Γιατί αν ανοίξουμε εμείς από μέσα την πόρτα δεν μπορεί να το αντικαταστήσει κανένα σύστημα ασφαλείας.
Β) Επένδυση στην Κυβερνοασφάλεια
Κάθε οργανισμός, δημόσιος και ιδιωτικό, δεν πρέπει να θεωρεί ότι η κυβερνοασφάλεια είναι ένα αχρείαστο έξοδο. Αν υπάρξει επίθεση, ενδεχομένως το ποσό που θα πρέπει να πληρώσει να είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από την επένδυση σε κυβερνοασφάλεια.
Γ) Όχι πανικός
Αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο. Όσο συζητείται ένα θέμα τόσο δημιουργείται ένα αίσθημα ανασφάλειας. Οι ομάδες των χάκερς παρακολουθούν τις ανακοινώσεις και τις συζητήσεις στα social media. Ενδεχομένως όταν λέμε συνέχεια ότι δεν κατάφεραν τον στόχο τους οι επιθέσεις, οι χάκερς αυτοί μπορεί να ξανά επιτεθούν για να αποδείξουν απλά ότι μπορούν να το κάνουν. Αν δεν γίνονταν ανακοινώσεις από τις εταιρείες κανένας δεν θα το ήξερε.
Δ) Είναι μέρος της καθημερινότητας.
Δεν αποτελεί είδηση ότι έγινε μια επίθεση. Είναι κάτι που γίνεται καθημερινά. Πρέπει να συνηθίσουμε ότι αυτό το πράγμα ίσως το ξαναζήσουμε και πρέπει να είμαστε έτοιμοι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη
• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις