ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το πρόβλημα με το βάρος της σχολικής τσάντας - Αυτές είναι οι οδηγίες του ΥΠΑΝ

Το πρόβλημα με το βάρος της σχολικής τσάντας - Αυτές είναι οι οδηγίες του ΥΠΑΝ

Το βάρος της σχολικής τσάντας ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησε αρκετά το Υπουργείο Παιδείας, μετά από παράπονα αρκετών γονέων και εκπαιδευτικών.

Ένα πρόβλημα το οποίο με τα χρόνια φαίνεται να μπαίνει στην ατζέντα του Υπουργείου, το οποίο με την σειρά του εκδίδει οδηγίες προς τις Διευθύνσεις των σχολείων.

Σύμφωνα με το ΥΠΑΝ «Το πρόβλημα που δημιουργείται με το βάρος της σχολικής τσάντας επιβάλλει τη συζήτησή του σε συνεδρία του διδακτικού προσωπικού και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων, για την προληπτική και την έγκαιρη αντιμετώπισή του. Στη σχολική τσάντα πρέπει να υπάρχουν μόνο τα σχολικά βιβλία και η γραφική ύλη που χρειάζονται για τη χωρίς προβλήματα διεξαγωγή των μαθημάτων, σύμφωνα με το ημερήσιο πρόγραμμα των παιδιών. Βιβλία και γραφική ύλη που δεν χρειάζονται πρέπει να αφήνονται στο σχολείο ή στο σπίτι. Νοείται ότι η παραμονή κάποιων βιβλίων μόνιμα στο σχολείο δεν είναι η λύση του προβλήματος». 

Ωστόσο για να επιτευχθεί η λύση στο πρόβλημα , τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς - κηδεμόνες πρέπει να ενημερωθούν επαρκώς για το συγκεκριμένο θέμα, ώστε να κατανοήσουν ότι η συνεχής μεταφορά υπερβολικού βάρους από τα παιδιά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Γονείς και παιδιά πρέπει  παράλληλα, να ενεργουν με αποτελεσματικούς τρόπους , προς αποφυγή τέτοιων προβλημάτων.

Οπως αναφέρει ενημέρωση του ΥΠΑΝ «Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό, από τα ίδια τα παιδιά, ότι η παράλειψη οργάνωσης της σχολικής τσάντας, σε καθημερινή βάση, εκλαμβάνεται ως αδιαφορία ή και αδυναμία κάθε παιδιού να ανταποκριθεί στα καθήκοντα και στις σχολικές υποχρεώσεις του. Παρακαλούνται οι Διευθυντές να φροντίσουν για την εφαρμογή των οδηγιών που περιλαμβάνονται στη σχετική με το εν λόγω θέμα εγκύκλιο».

Σημειώνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι εκπαιδευτικοί να συνενώνουν τα τετράδια των παιδιών, για να δημιουργήσουν «πιο μεγάλα» τετράδια. «Το Υ.Π.Α.Ν. σκόπιμα παραγγέλλει ολιγοσέλιδα τετράδια, ώστε να μη μεταφέρουν πολύ βάρος τα παιδιά. Όταν ένα τετράδιο γεμίσει, μπορεί να φυλαχθεί στο σχολείο ή στο σπίτι του παιδιού και αυτό να μεταφέρει στην τσάντα του μόνο το τετράδιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Οι Διευθυντές/Διευθύντριες των Δημοτικών Σχολείων θα πρέπει να επιστήσουν την προσοχή των εκπαιδευτικών τους, για να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά δεν θα μεταφέρουν αχρείαστο βάρος».

 Η βαριά σχολική τσάντα προκαλεί προβλήματα υγείας - Ποια η πολιτική των σχολείων

Η καθημερινή μεταφορά μιας βαριάς σχολικής τσάντας είναι πιθανό να προκαλέσει οσφυαλγία, κακή στάση του σώματος και μελλοντικά προβλήματα στην ενήλικη ζωή.

Με βάση τις παιδιατρικές οδηγίες, το βάρος της σχολικής τσάντας πρέπει να είναι το 10-15% του συνολικού βάρους του παιδιού. Πιο συγκεκριμένα, εάν ένα παιδί 10 ετών ενδεικτικά ζυγίζει 30-35 κιλά, η σχολική τσάντα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3,5 με 4 κιλά.

«Για την καλύτερη προφύλαξη των μαθητών το μέγεθος της σχολικής τσάντας θα πρέπει να ταιριάζει στο σώμα του παιδιού, ενώ το περιεχόμενο της τσάντας πρέπει να ζυγίζει λιγότερο από το 10% του βάρους σώματος του παιδιού».

Οπως αναφέρει σε οδηγία του το Υπουργείο Παιδείας «Τα σχολεία πρέπει να εφαρμόσουν τέτοια πολιτική και πρακτικές, ώστε να ξαλαφρώσουν οι σχολικές τσάντες και να μάθουν τα παιδιά να τις χρησιμοποιούν σωστά».

Με οδηγίες του το ΥΠΑΝ  συστήνει τα ακόλουθα:

1. Οι εκπαιδευτικοί να δίνουν σαφείς οδηγίες ως προς το τι αναμένεται να μεταφέρουν τα παιδιά την επόμενη ημέρα στην τσάντα.

2. Να υπάρχει ένα μόνο τετράδιο για κάθε μάθημα.

3. Να αποφεύγεται η αγορά σκληρόδετων ή πολυσέλιδων τετραδίων (Μέση Εκπαίδευση).

4. Δεν ενδείκνυται η συρραφή και ενσωμάτωση φύλλων εργασίας/φυλλαδίων εντός των τετραδίων, με τρόπο που να αυξάνεται το βάρος τους.

5. Σε μαθήματα τα οποία διαθέτουν βιβλία με φύλλα εργασίας, δεν προωθείται η χρήση επιπρόσθετου τετραδίου.

6. Προωθείται –σε συνεργασία με τις σχολικές εφορείες- η δημιουργία ατομικών ερμαριών/θυρίδων στις τάξεις ή σε άλλο χώρο, ως το πλέον αποτελεσματικό μέτρο. Αν το κόστος είναι αποτρεπτικό ή δεν υπάρχει ο απαραίτητος χώρος στις αίθουσες διδασκαλίας, μπορούν να αγοραστούν ατομικά χάρτινα κουτιά φύλαξης (πολύ χαμηλό κόστος), όπου τα παιδιά θα τοποθετούν τα βιβλία και τα τετράδια που δεν χρειάζονται για τη μελέτη τους στο σπίτι.

7. Βιβλία, όπως Ανθολόγια, λεξικά, βιβλία Γραμματικής κ.ά, να φυλάγονται στα ράφια των τάξεων ή των εργαστηρίων.

8. Πρόβλημα αποτελεί η χρήση δύο ή περισσσότερων κασετίνων από αρκετά παιδιά. Γραφική ύλη (ρίγες, χρωματιστά μολύβια, ψαλίδι, γόμα κτλ.), που δίνεται στα παιδιά στην αρχή της σχολικής χρονιάς, να παραμένει στην τάξη (ερμάρια/θυρίδες ασφαλείας) για να χρησιμοποιείται μόνο στο σχολείο.

9. Να δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές να ολοκληρώνουν τις περισσότερες εργασίες στο σχολείο, ούτως ώστε να αφήνουν τα βιβλία στην τάξη και να μην αναγκάζονται να τα κουβαλούν στο σπίτι (Δημοτική Εκπαίδευση).

10. Οι μαθητές δεν πρέπει να έχουν την τσάντα στην πλάτη σε στιγμές που δεν μετακινούνται (π.χ σε πρωινές ενδοσχολικές συγκεντρώσεις), αλλά να την κατεβάζουν και την τοποθετούν στο έδαφος.

11. Να γίνεται σχετική ενημέρωση των μαθητών στην αρχή της σχολικής χρονιάς για ορθή χρήση και μεταφορά της σχολικής τσάντας με συγκεκριμένες οδηγίες, από τον/την υπεύθυνο/η τμήματος όπως για παράδειγμα:

(α) Η τοποθέτηση των βιβλίων στην τσάντα να γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε τα βαρύτερα βιβλία να βρίσκονται κοντά στην πλάτη και τα ελαφρύτερα μακριά από αυτήν. Σιγουρευόμαστε ότι τα βιβλία/τετράδια δεν μετακινούνται μέσα στην τσάντα.

(β) Να αποφεύγεται η μεταφορά της τσάντας μόνο με το ένα χέρι ή από τον ένα ώμο. Περισσότερο εργονομικές θεωρούνται οι τσάντες που φοριούνται και στους δυο ώμους. Τα λουριά της τσάντας πρέπει να ρυθμίζονται έτσι ώστε αυτή να εφαρμόζει όσο πιο καλά γίνεται στην πλάτη των παιδιών. Μεγάλη ευκολία για τα παιδιά (κυρίως Δημοτικού) παρέχουν και οι τσάντες με τροχούς.

(γ) Οι μαθητές/τριες δεν πρέπει να σκύβουν με κάμψη της μέσης, όταν είναι φορτωμένοι/ες, αλλά να κάμπτουν τα γόνατά τους και να κρατούν ίσια τη μέση.

12. Στο ωρολόγιο πρόγραμμα να προτιμούνται τα δίωρα όπου είναι δυνατόν και επιθυμητόν από τους διδάσκοντες. 13. Σε σύνθετα μαθήματα (π.χ Ελληνικά), οι εκπαιδευτικοί να διασαφηνίζουν στους/στις μαθητές/τριες ποια βιβλία/τετράδια κ.ά είναι απαραίτητα για κάθε διδακτική περίοδο.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε

• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο

• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»

• Μαρινέλλα: H επίσκεψη του Αντώνη Ρέμου στο νοσοκομείο και τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας της



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top