ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τατάρ: «Απέρριψα την πρόταση Χριστοδουλίδη για τη δημιουργία τριών τραπεζιών»

Τατάρ: «Απέρριψα την πρόταση Χριστοδουλίδη για τη δημιουργία τριών τραπεζιών»

Απέρριψε στην ολότητα την πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο άτυπο δείπνο της Νέας Υόρκης για την δημιουργία τριών τραπεζιών υποστηρίζοντας ότι αυτό σημαίνει συνολική διαπραγμάτευση, ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με την Κίπρις, ο Τ/κ ηγέτη είπε ότι ο Ε/κ ηγέτης πρότεινε τρία τραπέζια: ένα για τα θέματα διακυβέρνησης με τη μορφή 2+1, ένα τραπέζι για τα θέματα ασφάλειας με τη μορφή 4+1 και ένα για το θέμα των εγγυήσεων με τη μορφή 5+1. Ο κ. Τατάρ είπε ότι απέρριψε την πρόταση, λέγοντας ότι αυτά τα θέματα αποτελούν αντικείμενο συνολικής συζήτησης, ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ παρέμεινε σιωπηλός, όπως ανέφερε.

Η Κίπρις γράφει ότι οι δηλώσεις του κ. Τατάρ έγιναν σε τηλεοπτικό πρόγραμμα ιστοσελίδας και σχολίαζε δημοσιεύματα στον ε/κ Τύπο για το περιεχόμενο της πρότασης του ΠτΔ.

Ο Τ/κ ηγέτης επανέλαβε ότι έχει καταγραφεί πως δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών, τονίζοντας ότι μια επόμενη συνάντηση θα πρέπει να είναι στη μορφή του 4+1, δηλαδή τα ΗΕ, οι «μητέρες πατρίδες» και οι δύο πλευρές, ώστε να απαντηθεί το ερώτημα εάν μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος. Εκτός αυτής της μορφής (4+1) δεν μπορεί να υπάρξει ισορροπία σε άλλα τραπέζια.

Οι Ε/κ συνέχισε, έχουν απαίτηση το Ηνωμένο Βασίλειο να παραστεί στις συναντήσεις, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εγγυήτρια χώρα και έχει βάσεις στην Κύπρο. «Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν η Βρετανία να έρθει στο τραπέζι. Όμως εμείς συμφωνούμε μόνο με το να καθίσουμε με τη μητέρα πατρίδα. Ίσως το ΗΒ θα μπορούσε να συμμετάσχει ως παρατηρητής σε υπουργικό επίπεδο. Το συζητήσαμε και με την Τουρκία. Θα δούμε».

Ο κ. Τατάρ επέκρινε το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν μια αμερόληπτη στάση. «Ο ΟΗΕ παραμένει στις αποφάσεις του και ασχολείται με τους Ελληνοκύπριους και το ομοσπονδιακό μοντέλο λύσης στο οποίο είμαστε αντίθετοι. Όταν είπαμε ναι στο σχέδιο Ανάν, μας υποσχέθηκαν ότι θα αρθούν οι απομονώσεις, αλλά το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν το έθεσε καν στην ημερήσια διάταξη. Ο ΟΗΕ έχει πάρει θέση, αλλά είμαστε ευχαριστημένοι με τον Γενικό Γραμματέα. Τον σέβομαι όχι επειδή είναι με το μέρος μας ή οτιδήποτε άλλο, αλλά επειδή είναι ΓΓ που βλέπει τα γεγονότα και είναι δίκαιος. Ο Γκουτέρες είδε από πρώτο χέρι τι συνέβη στο Κραν Μοντάνα. Μόνο με την παρουσία της Τουρκίας μπορεί να υπάρξει ισορροπία στο τραπέζι. Για όλους αυτούς τους λόγους, δεχόμαστε μόνο μια συνάντηση σε μορφή 4+1».

Όσον αφορά το άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων στη συνάντηση ο κ. Τατάρ είπε ότι στο θέμα αυτό έγινε στην Νέα Υόρκη ένα σωστό βήμα κι επανέλαβε τη θέση του για άνοιγμα σημείου διέλευσης για εμπορικούς λόγους στη Μια Μηλιά, το οποίο θα ήταν επωφελές και για τις δύο πλευρές. Πρόσθεσε ότι οι Ε/κ θα μπορούσαν να θέσουν θέμα διάνοιξης σημείου στην περιοχή Λουρουτζίνας και είπε ότι γίνονται μελέτες σε αυτό το σημείο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χωρίς τέλος το θρίλερ με τα νεκρά βρέφη στην Ελλάδα - Τα ερωτήματα και το ξέσπασμα της 24χρονης που λέει «δεν είμαι η νέα Πισπιρίγκου»

• Στα χέρια της Αστυνομίας άλλος ένας για την επίθεση εναντίον ντελιβερά στη Λεμεσό

• Τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ: Φορτηγό έπεσε σε στάση λεωφορείων - Δείτε βίντεο

• Φωτογραφίσεις μαθητών στο σχολείο και στις σχολικές γιορτές: Υπάρχει δικλείδα ασφαλείας προσωπικών δεδομένων για τα παιδιά;

• Αντώνης Αβούρης: Ο Κύπριος που αναδείχθηκε ως ο καλύτερος νεαρός chef της Γαλλίας μιλά στο «Τ»

• Μαυρίκιος Μαυρικίου-Ιλάειρα Ζήση: Το πρώτο ταξίδι της κόρης τους στην Ελλάδα - Το βίντεο από το αεροπλάνο



Ανάλυση: Πώς φτάσαμε να μιλάμε για συνομοσπονδία - It takes two to tango

Ανάλυση: Πώς φτάσαμε να μιλάμε για συνομοσπονδία - It takes two to tango

Το 2017 στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκοουτέρες σε μία από τις δηλώσεις του τότε, έλεγε ότι το πώς θα ζήσουν οι Ε/κ και οι Τ/κ είναι ένα θέμα που αφορά τους ίδιους. Άλλωστε σε εκείνη τη διάσκεψη στην οποία «φτάσαμε πολύ κοντά στην πηγή, αλλά δεν διανύσαμε το τελευταίο μίλι» όπως λένε διάφοροι εδώ στο νησί, το ζητούμενο ήταν η ασφάλεια και οι εγγυήσεις. Από τότε μέχρι σήμερα, τα πράγματα κυλούσαν αργά και βασανιστικά, με το κυπριακό να παραμένει στάσιμο και χωρίς να υπάρχει καμία ελπίδα για επανέναρξη των συνομιλιών, από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά και εντός του πλαισίου Γκουτέρες, το οποίο και αυτό έγινε σαν «το μνήμα του Αγ. Νεοφύτου».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top