Προφανώς, ο εγκέφαλος όπως και το σώμα μας, γερνάει. Αλλά υπάρχει περίπτωση να γερνάει πιο γρήγορα από ό,τι πρέπει; Η απάντηση είναι θετική εδώ.
Και σύμφωνα με τη νευροεπιστήμη, αλλά και με πρόσφατη έρευνα, μπορείς να κάνεις την εξής ερώτηση στον εαυτό σου για να δεις πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός σου: «Πόσο χρόνων αισθάνομαι;».
Η υποκειμενική ηλικία και η υγεία του εγκεφάλου
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο National Library of Medicine, το να ρωτάς τον εαυτό σου πόσο νέος νιώθεις είναι ένας πολύ καλός δείκτης του πόσο καλά γερνάει ο εγκέφαλός σου. Εάν είσαι στη μέση ηλικία, ίσως να έχεις παρατηρήσει ότι τα κεράκια που σβήνεις στα γενέθλιά σου αναγράφουν έναν τελείως διαφορετικό αριθμό από την ηλικία στην οποία αισθάνεσαι πως βρίσκεσαι. Αυτό το φαινόμενο οι επιστήμονες το αποκαλούν χάσμα μεταξύ ημερολογιακής ηλικίας και υποκειμενικής ηλικίας. Μάλιστα, έχουν διαπιστώσει ότι κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι τείνουν να αισθάνονται κατά 20 τοις εκατό νεότεροι από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.
Βασιζόμενη σε αυτό, η Jeanyung Chey, νευροεπιστήμονας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ, θέλησε να μάθει αν το πόσο μεγάλος αισθάνεται κάποιος, δείχνει κάτι για το πόσο καλά γερνάει βιολογικά ο εγκέφαλός του. Για να το ανακαλύψει, η ίδια και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν ένα μηχάνημα μαγνητικής τομογραφίας για να σαρώσουν τους εγκεφάλους 68 εθελοντών μέσης ηλικίας, μετρώντας τον όγκο της φαιάς ουσίας τους, η οποία τείνει να μειώνεται με το πέρασμα των χρόνων. Παράλληλα, έκαναν ερωτήσεις στους συμμετέχοντες σχετικές με πόσο μεγάλοι αισθάνονται και τους έδωσαν μια σειρά από γνωστικά τεστ.
Πού κατέληξε η ειδικός;
Στο ότι το πόσο μεγάλος αισθάνεται κάποιος, είναι ένας πολύ καλός δείκτης του πόσο υγιής ή μη φαίνεται ο εγκέφαλός του όταν εξετάζεται από τους επιστήμονες. «Διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται νεότεροι έχουν τα δομικά χαρακτηριστικά ενός νεότερου εγκεφάλου», σχολίασε η ειδικός. «Είναι σημαντικό ότι αυτή η διαφορά παραμένει ισχυρή ακόμα και όταν λαμβάνονται υπόψη άλλοι πιθανοί παράγοντες, όπως η προσωπικότητα, η υποκειμενική υγεία, τα καταθλιπτικά συμπτώματα ή οι γνωστικές λειτουργίες».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις