Το 2017 στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκοουτέρες σε μία από τις δηλώσεις του τότε, έλεγε ότι το πώς θα ζήσουν οι Ε/κ και οι Τ/κ είναι ένα θέμα που αφορά τους ίδιους. Άλλωστε σε εκείνη τη διάσκεψη στην οποία «φτάσαμε πολύ κοντά στην πηγή, αλλά δεν διανύσαμε το τελευταίο μίλι» όπως λένε διάφοροι εδώ στο νησί, το ζητούμενο ήταν η ασφάλεια και οι εγγυήσεις. Από τότε μέχρι σήμερα, τα πράγματα κυλούσαν αργά και βασανιστικά, με το κυπριακό να παραμένει στάσιμο και χωρίς να υπάρχει καμία ελπίδα για επανέναρξη των συνομιλιών, από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά και εντός του πλαισίου Γκουτέρες, το οποίο και αυτό έγινε σαν «το μνήμα του Αγ. Νεοφύτου».
Ο διορισμός της Μαρία Άνχελα Ολγκίν από τον ΓΓ των ΗΕ έδωσε μια νέα ώθηση στο κυπριακό, το οποίο άρχισε δειλά- δειλά να κυλά στις ράγες ξανά και αυτό λόγω της επιμονής και των πρωτοβουλιών που ανέλαβε ο Νίκος Αναστασιάδης με την ανάληψη των καθηκόντων του στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Μία προσπάθεια που έφερε αποτελέσματα, παρά τα όσα ακούγονται κατά καιρούς από πολιτικές δυνάμεις, στο εσωτερικό. Η κα. Ολγκίν φεύγοντας από το νησί, δήλωσε με νόημα ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ξέρει πως θα πρέπει να κινηθεί. Μία δήλωση στην οποία δόθηκαν διαφορετικές ερμηνείες. Αν δηλαδή η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ καλούσε ουσιαστικά την ε/κ πλευρά να προβεί σε περαιτέρω παραχωρήσεις.
Το άτυπο δείπνο της Νέας Υόρκης στις 15 Οκτωβρίου, στην πραγματικότητα δεν μας έκανε πιο σοφούς. Αυτό το οποίο βγήκε από εκείνη την τριμερή συνάντηση, ήταν ακριβώς ό,τι γνωρίζαμε το τελευταίο διάστημα. Για το αφήγημα του Ερσίν Τατάρ για λύση δύο κρατών και από την άλλη, τη δεδηλωμένη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος ζήτησε την επανέναρξη των συνομιλιών, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας , εντός του πλαισίου των ΗΕ.
Η ε/κ πλευρά καλώς επιμένει σε λύση βασισμένη στα ψηφίσματα του ΣΑ και εντός του πλαισίου των ΗΕ. Η ανακοίνωση ωστόσο του Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος κάλεσε του δύο ηγέτες να εξετάσουν και να γεφυρώσουν το χάσμα στις θέσεις τους και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη ώστε να επιτρέψουν μια κινητικότητα που θα οδηγήσει σε μια διευθέτηση έφερε δυσφορία στο εσωτερικό μέτωπο, ειδικότερα στα κόμματα ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ τα οποία μπορεί να έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο κυπριακό με την ΕΔΕΚ να καλεί σε διεθνή διάσκεψη και το ΕΛΑΜ να επιμένει σε ενιαίο κράτος, ωστόσο αυτό δείχνει πως το εθνικό συμβούλιο δεν έχει κοινή πορεία, κάτι για το οποίο μας έχει συνηθίσει εδώ και δεκαετίες.
Η ανακοίνωση του ΓΓ Των ΗΕ δεν μπορεί να τύχει άλλης ερμηνείας εκτός από την εξής: Εσείς (Ε/κ και Τ/κ βρείτε τα μεταξύ σας, γεφυρώστε το χάσμα, που αυτό σημαίνει ότι ακόμα και η λύση Συνομοσπονδίας είναι ίσως αυτή, που θα μας φέρει κοντά. Με αυτή τη Σολομώντεια λύση το κυπριακό το οποίο αποτελεί αγκάθι ακόμα και για την Ελλάδα η οποία το θεωρεί εμπόδιο στις σχέσεις της με την Άγκυρα και τον ελληνοτουρκικό διάλογο ο οποίος πλέει σε ήρεμα νερά, βρίσκει τη λύση του, με προξενητή τον ίδιο τον ΓΓ των ΗΕ, ο οποίος παραβιάζει τους όρους εντολής του, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ.
Παρά τα χαμόγελα και την ευφορία του Νίκου Χριστοδουλίδη ότι προχωράμε μπροστά βάζοντας ο ίδιος ενώπιον των ΗΕ την ιδέα για τα τρία τραπέζια και παρά τη δήλωσή του αμέσως μετά το δείπνο της 15ης Οκτωβρίου ότι ξέρουμε που αποσκοπούμε, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, με την ε/κ πλευρά να σύρεται σε έναν χορό με απρόβλεπτες συνέπειες και γκρίζες ζώνες αλλά όπως λένε οι φίλοι μας οι Βρετανοί it takes two to tango.
Ανοίγει η συζήτηση για τα σημεία διέλευσης
Παρά το γεγονός ότι η συνάντηση των διαπραγματευτών των δύο κοινοτήτων διεξήχθη σε καλό κλίμα για την προετοιμασία όσων συμφωνήθηκαν στη Νέα Υόρκη για άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης, η τ/κ πλευρά εξακολουθεί να φέρνει ένσταση ως προς το αίτημα της ε/κ πλευράς για άνοιγμα είτε του οδοφράγματος του Πυροίου είτε των Κοκκίνων. Την ίδια ώρα, ο Ερσίν Τατάρ επιμένει στη διάνοιξη του οδοφράγματος της Μιας Μηλιάς, αίτημα το οποίο είχε θέσει και στην προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Ανχελα Ολγκίν.
Σε ό,τι αφορά στην άτυπη διευρυμένη συνάντηση, ε/κ και τ/κ πλευρά αναμένουν στο ακουστικό, για τις αποφάσεις που θα λάβει ο ΓΓ των ΗΕ, για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία. Αυτό το οποίο αναμένεται, είναι η επίσημη ανακοίνωση από πλευράς του ΓΓ για το όνομα του υψηλόβαθμου αξιωματούχου που θα αναλάβει αυτόν τον ρόλο, με τον Ερσίν Τατάρ να απορρίπτει τη συμμετοχή της Βρετανίας. Η ε/κ κοινότητα επιμένει στη σύνθεση 4+1 δηλαδή τη συμμετοχή των δύο κοινοτήτων μαζί με την Τουρκία και με την Ελλάδα, κάτι που απορρίπτει η δική μας πλευρά, η οποία επιμένει σε πενταμερή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη
• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις