ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ για συνάντηση με Μπάιντεν: «Από την πρώτη μέρα τοποθετηθήκαμε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας»

ΠτΔ για συνάντηση με Μπάιντεν: «Από την πρώτη μέρα τοποθετηθήκαμε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε σήμερα τον χαιρετισμό της μαθητικής/φοιτητικής παρέλασης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, μπροστά από το οίκημα της Πρεσβείας της Ελλάδας.

Μετά την παρέλαση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, είπε «χρόνια πολλά στους απανταχού Έλληνες, είμαστε περήφανοι για τη σημερινή μέρα και για τους αγώνες των Ελλήνων.

Ένας αγώνας με οικουμενικές διαστάσεις, γιατί ο αγώνας των Ελλήνων ήταν η απαρχή του τέλους για τον φασισμό, για τον ναζισμό στην Ευρώπη. Ήταν η αρχή του τέλους της αποικιοκρατίας. Από κει και πέρα δεν πρέπει, όπως κατ΄επανάληψη έχω αναφέρει, να μένουμε στους εορτασμούς, στις δοξολογίες, στις παρελάσεις.

Το πιο σημαντικό, αν θέλουμε να τιμούμε πραγματικά τέτοιες επετείους, είναι μέσα από τον καθημερινό μας αγώνα, ειδικότερα στην πατρίδα μας που φέτος συμπληρώθηκαν, δυστυχώς, 50 χρόνια, μισός αιώνας από την τουρκική εισβολή, 50 χρόνια συνεχιζόμενης κατοχής.

Και θέλω σήμερα με την ευκαιρία να επαναλάβω, ότι παρά τα προβλήματα, τις προκλήσεις, τις δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, για μας ο στόχος είναι ένας και μοναδικός: ο τερματισμός της κατοχής, η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρίδας μας.

Είναι ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο που από την πρώτη μέρα ανάληψη ς της διακυβέρνησης του τόπου εργαζόμαστε στη βάση συγκεκριμένου πλάνου, συγκεκριμένου σχεδιασμού, ένας σχεδιασμός, ένα πλάνο που άρχισε να φέρνει αποτελέσματα και θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου, αλλά σίγουρα θα είμαι σε θέση να εκφράσω σαφώς μεγαλύτερη ικανοποίηση, μεγαλύτερη χαρά όταν επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Και επαναλαμβάνω, το έχουμε δείξει όλο αυτό το διάστημα, θα συνεχίσουμε με πράξεις και όχι με λόγια και δηλώσεις να αποδεικνύουμε να δείχνουμε σε όλους την ετοιμότητα μας. Και χαίρομαι γιατί τόσο ο ΓΓ των ΗΕ, αλλά και γενικότερα η διεθνής κοινότητα, τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η ΕΕ, αναγνωρίζουν τη δική μας προσπάθεια και την αναγνωρίζουν και τη στηρίζουν ουσιαστικά. Χρόνια πολλά, να είστε όλοι καλά».

Ερωτηθείς για τη μετάβαση του στην Ουάσιγκτον και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, μεθαύριο, 30 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αναμένουμε σήμερα τις επίσημες ανακοινώσεις, η πρόσκληση έρχεται σε συνέχεια κάποιων άλλων σημαντικών εξελίξεων που αποδεικνύουν την ενίσχυση του περιφερειακού, του διεθνούς αποτυπώματος της χώρας μας, κάτι για το οποίο εργαζόμαστε μεθοδικά, εργαζόμαστε συγκεκριμένα. Έχετε δει τις πρωτοβουλίες που ανέπτυξε η Κυπριακή Δημοκρατία το τελευταίο διάστημα, πρωτοβουλίες που αναγνωρίζονται, χαιρετίζονται από τη διεθνή κοινότητα. Από κει και πέρα υπάρχει και η διμερής διάσταση. Από την πρώτη μέρα έχουμε τοποθετηθεί στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, υπάρχουν αρκετά θέματα, υπήρξαν θετικές εξελίξεις, εργαζόμαστε και σύντομα θα υπάρξουν ακόμη περισσότερες, είτε αυτές αφορούν τον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας είτε αφορούν τον τομέα της προσέλκυσης επενδύσεων, τον τομέα της τεχνολογίας. Υπάρχουν αρκετοί τομείς για τους οποίους εργαζόμαστε για να έχουμε και θα έχουμε πολύ σύντομα θετικές ανακοινώσεις.

Την ίδια στιγμή όλη αυτή η ενίσχυση του αποτυπώματος της χώρας μας ενισχύει και τις προσπάθειες μας για επίτευξη του υπ’ αριθμόν ένα στόχου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αποδεικνύουμε καθημερινά ότι δεν είμαστε μέρος του προβλήματος, η Κυπριακή Δημοκρατία, πάντα μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, μπορεί να προσφέρει λύσεις, λύσεις που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα και μέσα σε αυτό το πλαίσιο να ενισχύουμε και τη δική μας προσπάθεια, έτσι ώστε να απελευθερώσουμε τον τόπο μας».

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Σεισμός στην Κύπρο: Η περιοχή που επηρεάστηκε και πόσα Ρίχτερ ήταν

• Ανείπωτη θλίψη για τον ξαφνικό χαμό 22χρονου στην Κύπρο - Άφησε την τελευταία του πνοή στον ύπνο του

• Έτσι έγινε το τροχαίο με το όχημα του Γενικού Εισαγγελέα στη Λεμεσό - Η κατάσταση υγείας του αστυνομικού

• Επεισόδιο στη νεκρή ζώνη: Τούρκος στρατιώτης απείλησε με όπλο Ε/κ γεωργό στη Δένεια

• Ομάδα «Ζευς»: Το μήνυμα του πιλότου που συγκίνησε την Ελλάδα - «Χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα έρθουν και θα περάσουν»

• Σάβια Ορφανίδου: Η στιγμή που προσπαθεί να πείσει την κόρη της να... χορέψει - Δείτε το γλυκό βίντεο

• Θύρα 7 για το λάθος στο πανό για την κατοχή - «Ζητάμε συγγνώμη…»



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top