Σταθερή εξακολουθεί να είναι η κατάσταση της υγείας τω 6 βρεφών που ήπιαν το γάλα σκόνης με αιθυλική αλκοόλη, ενώ σήμερα δέχθηκαν τροφή από το στόμα κι αυτό είναι θετικό σημάδι, σύμφωνα με ανακοίνωση του «υπουργείου υγείας».
Στο μεταξύ ο πρόεδρος του ΚΛ, Κουντρέτ Οζερσάι ανακοίνωσε ότι υπέβαλε παράπονο στην «αστυνομία» εναντίον του «υπουργού υγείας», Χακάν Ντιντσγιουρεκ επειδή προσπάθησε να κρύψει πληροφορίες από τις οικογένειες των νεογνών και για ελλιπή εξάσκηση των καθηκόντων του.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι η Οζλέμ Γκιουρκιούτ, «πρόεδρος» της «ένωσης τ/κ ιατρών (Tıp-İş)» χαρακτήρισε το περιστατικό ως «ατυχές και ασυγχώρητο» και περιέγραψε την πρακτική που ακολουθείται σημειώνοντας ότι στέλνονται φιάλες σε φαρμακείο, γεμίζονται με οινόπνευμα και επιστρέφονται στο νοσοκομείο.
Είπε επίσης ότι χρησιμοποιούνται φιάλες νερού, γεγονός που προκάλεσε τη σύγχυση.«Αυτό θα πρέπει να εκληφθεί ως μια πολύ θλιβερή προειδοποίηση και κάτι θα πρέπει να γίνει από σήμερα και έπειτα».
Επισημαίνοντας ότι πρέπει να αναλυθούν οι λόγοι και οι διαδικασίες που οδήγησαν στο περιστατικό και όχι το ίδιο το περιστατικό, η κ. Γκιουρκιούτ είπε ότι το περιστατικό δεν έγινε σκόπιμα κι ότι πρωτίστως ευθύνονται οι «κυβερνήσεις», καθώς ο αριθμός των ασθενών αυξήθηκε εκθετικά, αλλά ο αριθμός των εργαζομένων στον τομέα της υγείας παρέμεινε σταθερός.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι διαμαρτυρήθηκαν για τις ελλείψεις στις υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών τους προηγούμενους μήνες και δήλωσε ότι «όταν υψώναμε τη φωνή μας για αυτά, μιλούσαμε για την πρόληψη τέτοιων περιστατικών».
Η Ουλφέτ Κραλ, προϊσταμένη νοσοκόμα στη μονάδα αιμοδιάλυσης του νοσοκομείου, δήλωσε ότι η πιο πάνω πρακτική της αποστολής μπιτονιών στο φαρμακείο συνεχίζεται εδώ και χρόνια και ότι «από εδώ και μπρος να μη ζητήσει κανείς από εμάς φιάλες».
Η κ. Κραλ πρότεινε επίσης ότι για να μειωθεί ο αριθμός λαθών και να μην χάσουν τη ζωή τους άλλοι ασθενείς, θα πρέπει οι εργαζόμενοι σε μονάδες νεογνών, εντατικής θεραπείας και επειγόντων να μην εργάζονται για μεγάλα διαστήματα 14-17 ωρών. Δεύτερον, είπε ότι το οινόπνευμα πρέπει να έρχεται όπως και πριν σε γυάλινες φιάλες και όχι πλαστικές (ΡΕΤ), τρίτον να υπάρχει έλεγχος και τέταρτον να γίνονται εκπαιδεύσεις ανάλογα με τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας. Ως πέμπτο σημείο εισηγήθηκε να γίνει ό,τι απαιτείται για την ασφάλεια ασθενών και εργαζομένων.
Μιλώντας στην Γενί Ντουζέν ο «πρόεδρος» της «ένωσης νοσηλευτών και μαιών», Ιμπραχήμ Οζγκιοτσμέν, ο οποίος εργάζεται ως νοσηλευτής στο «δημόσιο νοσοκομείο Λευκωσίας», δήλωσε ότι «μόλις οι νοσηλευτές αντιλήφθηκαν το περιστατικό, θέλησαν να ενημερώσουν τις οικογένειες, αλλά το υπουργείο υγείας προτίμησε να αποκρύψει την κατάσταση».
Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι πριν από 38 ημέρες είχαν λάβει απόφαση για απεργία για να καταδείξουν τις ελλείψεις στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών, αλλά εκδόθηκε απαγόρευση και δήλωσε ότι παρά τα προβλήματα των υπερωριών και του ανεπαρκούς προσωπικού το «υπουργείο υγείας» αδιαφορεί για τις ανάγκες, ενώ οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πολιτικές πιέσεις, αφού «το υπουργείο υγείας διοικείται σαν κομματικό κτίριο», κατά την έκφρασή του.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις