ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Ενέργειας: «Καθυστερήσεις στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης»

Υπ. Ενέργειας: «Καθυστερήσεις στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης»

Το μεγαλεπίβολο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης θα έχει κάποιες καθυστερήσεις δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου, προσθέτοντας πως το τέλος του 2029 ακούγεται ρεαλιστικό για την ολοκλήρωσή του.

Είπε ακόμη πως αντιπροσωπεία της γαλλικής εταιρείας Nexans ζήτησε να έχει επαφές με τον ίδιο και με τη ΡAEK όταν επισκεφτεί την Κύπρο την άλλη εβδομάδα και πως θα τους ενημερώσει για την πορεία του έργου

Ο κ. Παπαναστασίου σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους  στην Πάφο σημείωσε πως αυτό είναι «ένα μεγαλεπήβολο και αισιόδοξο έργο που θα δεχτεί κάποιες καθυστερήσεις». Το τέλος του 2029 ακούγεται ρεαλιστικό, είπε ο Υπουργός Ενέργειας, εκτιμώντας πως θα υπάρξουν κάποια εμπόδια τα οποία θα  καθυστερήσουν κάπως το έργο.

Θέλω να πιστεύω, τόνισε, «ότι οι εταιρείες που έχουν αναλάβει την υλοποίηση του έργου είναι σοβαρές εταιρείες, έχουν ξανακάνει σοβαρές διασυνδέσεις και τις ειδικές προκλήσεις οι οποίες υπάρχουν στη δική μας περιοχή στην διασύνδεση Κύπρου και Κρήτης θα μπορούν να τις διαχειριστούν με σωστό τρόπο», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο συμβόλαιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης είπε πως είναι ένα συμβόλαιο το οποίο ουσιαστικά καλύπτει τις βυθοσκοπήσεις , καλύπτει την κατασκευή του καλωδίου, καλύπτει τη πόντιση του καλωδίου.

Πρόσθεσε πως η σύμβαση υποβρυχίων καλωδίων της γαλλικής εταιρείας Nexans, η οποία κατασκευάζει το καλώδιο εκ μέρους του φορέα υλοποίησης του έργου, ΑΔΜΗΕ, είναι αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, προσθέτοντας πως είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι του όλου έργου του Great Sea Interconnector.

Ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε πως η συγκεκριμένη εταιρεία ζήτησε να έχει επαφές με τον ίδιο και με τη ΡAEK όταν επισκεφτεί την Κύπρο την άλλη εβδομάδα και ουσιαστικά συνέχισε, «θα πρέπει να μας ενημερώσει για την πορεία του έργου, για την πρόοδο την οποία κάνει το έργο και το πιο σημαντικό κομμάτι είναι οι βυθοσκοπήσεις στην περιοχή της Κύπρου».

Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε πως τα χρονοδιαγράμματα τίθενται από τον φορέα υλοποίησης που είναι ο ΑΔΜΗΕ. Όπως εξήγησε η Nexans είναι σαν υπεργολάβος ουσιαστικά και ο εργολάβος είναι ο ΑΔΜΗΕ ο φορέας υλοποίησης. Οπόταν συνέχισε, τα χρονοδιαγράμματα αυτά είναι συμφωνημένα μεταξύ φορέα υλοποίησης και Nexans.

Επεσήμανε επίσης πως αυτό που αναμένει να δουν από την επικείμενη συνάντηση είναι «η πορεία του έργου, πώς προχωρά, εάν συμβαδίζει με τα χρονοδιαγράμματα». Παράλληλα σημείωσε να δουν ποιος είναι ο προγραμματισμός για τις επόμενες κινήσεις της συγκεκριμένης εταιρείας και εάν προδιαγράφεται ότι το όλο έργο θα ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγραμμάτων δηλαδή εάν μπορεί να παραδοθεί το 2029, κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εκλογές στις ΗΠΑ: H Χάρις και ο Τραμπ όπως δεν τους έχετε ξαναδεί - Το διαφορετικό background των δύο υποψηφίων

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Νεκρό το 3χρονο παιδί που πυροβολήθηκε στο κεφάλι στο Μαρκόπουλο

• Προσλήψεις στην Αστυνομία: Ιδού τα αποτελέσματα των ψυχομετρικών εξετάσεων - Δείτε τον κατάλογο

• Ανείπωτη θλίψη στη Ξυλοφάγου - Απεβίωσε ο πρωτοπρεσβύτερος ΠαπαΕλευθέριος Πιερίδης

• Καταγγελία για ιατρική αμέλεια: Ζητούν εκταφή της σορού του 3μηνου βρέφους οι γονείς - Τι διερευνάται

• Ανεπίδοτα πρόστιμα: Έτσι θα λειτουργεί η νέα διαδικασία σε αεροδρόμια και λιμάνια – Τι ισχύει για οδοφράγματα και ενοικιαζόμενα οχήματα



Ικανοποίηση ΠτΔ: «Αποδίδει καρπούς η προσπάθεια να μπει το Κυπριακό σε τροχιά διαπραγματεύσεων»

Ικανοποίηση ΠτΔ: «Αποδίδει καρπούς η προσπάθεια να μπει το Κυπριακό σε τροχιά διαπραγματεύσεων»

Την ικανοποίησή του γιατί, όπως είπε, η προσπάθεια να μπει το Κυπριακό ξανά σε τροχιά διαπραγματεύσεων αποδίδει σταδιακά καρπούς, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την ομιλία του σε εκδήλωση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ) αφιερωμένη στα θύματα της κυπριακής τραγωδίας, στη Θεσσαλονίκη, το απόγευμα της Παρασκευής.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top