ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»

Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»

Η απαγόρευση χρήσης των κινητών στα σχολεία, προκάλεσε αντιφατικές αντιδράσεις. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ήταν η καλύτερη απόφαση, άλλοι αντιδρούν αρνητικά και κάποιοι άλλοι ισορροπιστές κατανοούν την απόφαση με επιφυλάξεις θέτοντας συγκεκριμένους προβληματισμούς, όσον αφορά αν θα υπάρχει αποτελεσματική απόδοση αυτού του μέτρου στο μέλλον, σύμφωνα με τους στόχους που τέθηκαν , αλλά και όσον αφορά την ουσιαστική ασφάλεια των παιδιών.

Έχει άραγε επιπτώσεις στην ψυχολογία των μαθητών η απαγόρευση χρήσης των κινητών στα σχολεία;

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες,  η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε το νομοσχέδιο για απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων από μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και Τεχνικής Εκπαίδευσης, καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής ημέρας, συμπεριλαμβανομένων και των διαλειμμάτων.

Η κ.Άντρη Θεοκλή, Ανώτερη Εκπαιδευτική Ψυχολόγος από την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας (ΥΕΨ) του Υπουργείου Παιδείας, μίλησε στο ThemaOnline για το αν η απόφαση αυτή θα επιφέρει επιπτώσεις στην ψυχολογία των μαθητών .

Αρχικά η κ.Θεοκλή επισήμανε ότι η νέα νομοθεσία αφορά μόνο στον χρόνο του διαλείμματος, καθώς η απαγόρευση χρήσης κινητού τηλεφώνου στις αίθουσες διδασκαλίας έχει εφαρμοστεί από χρόνια, με την διαφορά ότι πλέον έγινε αυστηρή οριοθέτηση της χρήσης των κινητών,  κυρίως της κατάχρησης τους.

Όπως ανέφερε η απόφαση λήφθηκε όχι στην βάση τιμωρητικής προσπάθειας, αλλά με στόχο την καλλιέργεια κουλτούρας στους μαθητές, που θα τους οδηγήσει σε μία πιο υγιή σχέση με τα κινητά τους τηλέφωνα.

Απρόσμενη απόφαση για τα κινητά στα σχολεία;

Όπως εξηγεί η κ.Θεοκλή στο ThemaOnlineη απόφαση για απαγόρευση της χρήσης κινητών στα σχολεία δεν ήταν ούτε ξαφνική ούτε απρόσμενη.

Αυτό που θα έπρεπε να απασχολεί κυρίως, σύμφωνα με την εκπαιδευτική ψυχολόγο είναι «Πως καταλήξαμε να απαγορεύσουμε την χρήση των κινητών στα σχολεία και πως επηρεάζει τους μαθητές, όχι τόσο η χρήση όσο η κατάχρηση των κινητών».

Ο προβληματισμός της χρήσης κινητού εντός σχολικού χώρου, προέκυψε μετά από αποτελέσματα διαφόρων ερευνών ( και Παγκόσμια) που έδειξαν ότι η χρήση των κινητών και η κατάχρηση , δηλαδή η χρήση πολλές ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας όσο και η πρόσβαση σε εντελώς ακατάλληλες σελίδες στο διαδίκτυο, επηρεάζουν τον ψυχισμό των παιδιών.

«Υπήρχε δικαιολογημένη απόφαση. Υπήρχαν περιορισμοί προηγουμένως στα σχολεία όπως η απαγόρευση των κινητών εν ώρα μαθήματος, αλλά δεν ήταν εύκολο να μπουν όρια. Οι έφηβοι δεν χρησιμοποιούσαν τα κινητά για εκπαιδευτικούς λόγους αλλά για ψυχαγωγικούς και για να είναι στα μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης».

Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν πρέπει να αποσπάται από κανένα άλλο παράγοντα, «Δεν μπορεί κάποιος να διατηρήσει τη προσοχή του , όταν ασχολείται με πολλά πράγματα, δηλαδή να παρακολουθεί και τη διδασκαλία και την οθόνη τόσο οπτικά όσο και ακουστικά»

Η κ.Θεοκλή, εξηγεί ότι η χρήση κινητών, επηρεάζει παράγοντες που συσχετίζονται με την μάθηση, όπως είναι η διατήρηση της προσοχής. Κατά συνέπεια επηρεάζει τόσο την μαθησιακή επίδοση των μαθητών όσο και την εκπαιδευτική διαδικασία ( διδασκαλία μέσα στην τάξη).

«Αυτός είναι ο λόγος που έχει οριστεί τόσο αυστηρή οριοθέτηση της χρήσης κινητών μέσα στα σχολεία».

Σε ερώτηση εάν η αυτή η ξαφνική απόφαση μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών η κ.Θεοκλή σχολίασε , ότι σύμφωνα με μελέτες μόνο θετικές συνέπειες μπορεί να έχει αυτή η απόφαση, παρότι στην αρχή μπορεί να υπάρχουν δικαιολογημένα κάποιες αντιδράσεις.

« Είμαστε στο πρώτο στάδιο , μόλις έχει ξεκινήσει η εφαρμογή αυτής της απόφασης, τα αποτελέσματα της οποίας πρέπει να επαναξιολογηθούν μετά από κάποιο διάστημα.

Είναι αναμενόμενο να υπάρχουν αντιστάσεις, όσο από τους έφηβους μας όσο και από τους γονιούς που ήταν συνηθισμένοι στο να επικοινωνήσουν με περισσότερη ευκολία εφόσον τα παιδιά χρησιμοποιούσαν το κινητό στο σχολείο».

«Δεν ήταν όμως ξαφνικό , υπήρχαν προειδοποιήσεις , υπήρχαν προβληματισμοί  συζητήσεις απλά μπορεί να μην θέλαμε να το δεχθούμε ότι θα συνέβαινε.

Μπορεί η απόφαση να υιοθετήθηκε και τέθηκε σε εφαρμογή πολύ σύντομα, ωστόσο τον εκπαιδευτικό κόσμο και όχι μόνο (όπως και γονείς), τον απασχολούσε αρκετό καιρό και υπήρξαν συζητήσεις. Εάν ήταν κάτι αναπάντεχο θα δημιουργούσε περισσότερες αντιδράσεις και συνέπειες».

Η απόφαση λήφθηκε στη βάση δεδομένων και μελετών, αναφέρει η κ.Θεοκλή.

«Στηριζόμενοι στα επιστημονικά δεδομένα η κατάχρηση των κινητών έχει επιφέρει αρνητικές συνέπειες στην ψυχολογία των μαθητών. Έπρεπε να οριοθετήσουμε. Μελέτες έδειξαν ότι ένας αυστηρός περιορισμός της χρήσης του κινητού εντός του σχολείου, αυξάνει τη σχολική απόδοση όταν μειώνεται ο χρόνος χρήσης του κινητού και παράλληλα βελτιώνεται η συγκέντρωση των μαθητών μέσα στο μάθημα»

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η χρήση από τους μαθητές του κινητού τους τηλεφώνου ή και άλλης ηλεκτρονικής έξυπνης συσκευής μέσα στο σχολικό χώρο θα επιτρέπεται μόνο εφόσον πραγματοποιείται υπό την εποπτεία εκπαιδευτικού και εξυπηρετεί διδακτική πράξη και εκπαιδευτική διαδικασία . Όπως επίσης σε περιπτώσεις όπου προκύπτει έκτακτη ανάγκη για θέματα ασφάλειας ή και υγείας.

«Οι μαθητές δικαιούνται να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε ηλεκτρονικό μέσο όταν πρόκειται για εκπαιδευτικούς σκοπούς με εποπτεία από εκπαιδευτικό, δηλαδή να εξασφαλίζεται ότι η πρόσβαση είναι σε εκπαιδευτικό υλικό στο διαδίκτυο. Δεν αρνούμαστε την αναγκαιότητα και χρησιμότητα του διαδικτυακού κόσμου, για αυτό τέθηκαν όρια στην κατάχρηση .

Το να βάλεις αυστηρή οριοθέτηση είναι μια εκπαίδευση. Μεταφέρεις έμπρακτα το μήνυμα στους μαθητές και παράλληλα βοηθά στο να αναπτύξουν περισσότερο αυτοέλεγχο στην χρήση των κινητών τους. Μαθαίνεις το μαθητή να το χρησιμοποιεί με τον σωστό τρόπο. Να μπαίνουν σε περιεχόμενο που θα έχει περισσότερες ωφέλειες πάρα βλάβες στην πνευματική, ψυχική και σωματική τους υγεία. Η οριοθέτηση αυτή θα συμβάλει στην προστασία της ψυχολογίας των παιδιών».

Εξήγησε ότι σε περίπτωση που προκύψουν οποιαδήποτε θέματα σε μαθητές, οι ψυχολόγοι των σχολείων είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν.

Όπως εξηγεί, δεν έχουν καταγραφεί τέτοια δεδομένα - περιστατικά, καθώς οι έφηβοι είναι ευπροσάρμοστοι γενικότερα στις αλλαγές και αυτή τη στιγμή μπήκε ένα καινούργιο όριο και χρειάζεται χρόνος για να γίνει συνήθεια.

Ωστόσο αν προκύψουν συγκεκριμένες περιπτώσεις τότε μπορούν  οι γονείς να έχουν άμεση επικοινωνία με τον καθηγητή συμβουλευτικής του σχολείου και την ίδια την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας για στήριξη.

«Όλα τα σχολεία καλύπτονται από υπηρεσία εκπαιδευτικού ψυχολόγου, οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν καλά με ποιον τρόπο να αποταθούν για να αξιολογήσουμε οποιαδήποτε περίπτωση».

Σχολικός εκφοβισμός, γονείς και η χρήση μετά το σχολείο

Προβληματισμός επικρατεί και στην κοινότητα των γονέων, κηδεμόνων, καθώς η απόφαση αυτή προκαλεί σαν πρώτη αντίδραση φόβο και ανασφάλεια.

Θα επηρεάσει άραγε την οικογένεια η απόφαση αυτή;

Σε ερώτηση πως επηρεάζονται οι γονείς , από αυτή την απόφαση η κ.Θεοκλή ανέφερε ότι ο κύριος προβληματισμός από την πλευρά των γονέων αφορά κυρίως ότι ένιωθαν ασφάλεια καθώς μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους την ώρα του σχολείου.

«Εξαρτάται και από το σχολείο με ποιον τρόπο θα λειτουργήσει για να εμπνεύσει ασφάλεια για τα παιδιά τους και να ξέρουν οι γονείς ότι αν συμβεί κάτι με το παιδί τους θα επικοινωνήσει μαζί τους το σχολείο».

Η κ.Θεοκλή τόνισε ότι η χρήση των κινητών απαγορεύτηκε εντός του σχολείου με εξαιρέσεις όπως στην περίπτωση παιδιών που προκύπτει θέμα ασφάλειας ή υγείας ή αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί το κινητό για εκπαιδευτικούς λόγους .

Από την άλλη όπως αναφέρει, οι ίδιοι γονείς εδώ και καιρό μοιράζονταν με το εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό προσωπικό τις ανησυχίες τους, για την κατάχρηση των κινητών από τα παιδιά τους.

«Οι γονείς συμμερίζονται και μοιράζονται μαζί μας την αγωνία τους γιατί εντοπίζουν την κατάχρηση από τα παιδιά τους και συζητούν με τους συμβούλους για τρόπους απεξάρτησής. Με την απόφαση της οριοθέτησης , δίνεται μήνυμα και στους γονείς  ότι θα πρέπει και οι ίδιοι το απόγευμα να βρουν τρόπους να οριοθετήσουν τις ώρες χρήσης κινητού και το περιεχόμενο που έχουν πρόσβαση τα παιδιά τους».

Τόνισε την σημαντικότητα οριοθέτησης από τους γονείς «Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας οι ενήλικες, ότι το να προστατεύουμε τα παιδιά από κάποιες καταστάσεις τις οποίες γνωρίζουμε μέσα από έρευνες και δεδομένα ότι επιφέρουν περισσότερες αρνητικές παρά θετικές συνέπειες, είναι και αυτό δικαίωμα των παιδιών. Η κατάχρηση κινητού είναι αποδεδειγμένο ότι επηρεάζει ψυχική υγεία παιδιών».

Στο σημείο αυτό, τέθηκε το ερώτημα, κατά πόσο η απαγόρευση θα βοηθήσει στη μείωση του εκφοβισμού και αν ήταν ένας από τους λόγους που συνέβαλε στην απόφαση του Υπουργείου.

«Δεν είναι μόνο ένας λόγος πχ εκπαιδευτικός, που κατέληξε σε αυτή την απόφαση. Η ανάπτυξη του σχολικού εκφοβισμού, παρατηρήσαμε ότι αυξάνεται όλο και συχνότερα στα σχολεία.

Υπήρχαν προβληματισμοί σε αυτό το κομμάτι. Κυρίως για την κακόβουλη χρήση κινητών με λήψη ακατάλληλων φωτογραφιών, την χρήση και το ανέβασμα τους στο διαδίκτυο , με συνέπεια να θυματοποιούνται αρκετοί μαθητές και εκπαιδευτικοί κάποιες φορές».

Η απόφαση της οριοθέτησης σε εκπαιδευτικούς και μόνο σκοπούς, έχει ως στόχο και την ελαχιστοποίηση αυτών των περιστατικών εντός σχολικού χώρου αλλά και την δημιουργία κουλτούρας στους μαθητές για τη σωστή χρήση του κινητού και της τεχνολογίας.

Η κ.Θεοκλή σημείωσε ότι οι μαθητές κατά το διάλειμμα θα πρέπει να κοινωνικοποιούνται και όχι να είναι πάνω από μια οθόνη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με το ΥΠΑΝ, γίνεται προσπάθεια για δημιουργία πιο υγιών διεξόδων απασχόλησης για τους μαθητές κατά την ώρα του διαλείμματος, δημιουργώντας σημεία με διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες και παιχνίδια.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

«Την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top