ΥΓΕΙΑ

Έξαρση θανατηφόρων μυκητιάσεων: Η αφανής απειλή μετά την Covid-19

Έξαρση θανατηφόρων μυκητιάσεων: Η αφανής απειλή μετά την Covid-19

Σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη, μια αυξανόμενη εξάπλωση σπάνιων αλλά θανατηφόρων μυκητιακών λοιμώξεων αναπτύσσεται παγκοσμίως, ευνοούμενη τόσο από την πανδημία Covid-19 όσο και από την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Ενώ η πανδημία έφερε σκηνές γεμάτων ΜΕΘ και διασωληνωμένων ασθενών, η «κληρονομιά» της αρχίζει τώρα να αναγνωρίζεται στους τομείς των μυκητιακών μολύνσεων, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η κλιματική αλλαγή, από την άλλη, φαίνεται να βοηθά τους μύκητες να προσαρμόζονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες, αμφισβητώντας την άμυνα που παρέχει το φυσιολογικό σημείο θερμοκρασίας των 37°C του ανθρώπινου σώματος. Κοινοί μύκητες όπως η Candida auris, που συχνά ανιχνεύεται σε ιατρικό εξοπλισμό και επιμένει σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό, είναι πολύ πιο επικίνδυνοι από τους ήπιους μύκητες του περιβάλλοντος και μπορεί να σκοτώσουν έως και τους μισούς των μολυσμένων ατόμων.

Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα, η C. auris έχει εξαπλωθεί σε περίπου 20 περιοχές από την έναρξη της πανδημίας και έχει πλέον εντοπιστεί σε όλες τις ηπείρους, εκτός από την Ανταρκτική. Ο ρυθμός εξάπλωσης και οι μεταλλάξεις των μυκητών, που τους καθιστούν ανθεκτικούς στα φάρμακα, ανησυχούν τους ερευνητές. Πολλές περιπτώσεις δεν καταγράφονται καν, καθώς οι μύκητες συμβάλλουν έμμεσα σε θανάτους ασθενών με χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος και ο HIV.

Η πρώτη εμφάνιση της C. auris

Η C. auris, που ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά το 2009 στην Ιαπωνία, έχει από τότε «καταλάβει» τις μονάδες εντατικής θεραπείας παγκοσμίως. Στις ΗΠΑ, οι περιπτώσεις αυξήθηκαν από 338 το 2018 σε 2.377 το 2022. Παρόμοια αύξηση σημειώθηκε στην Κίνα, ενώ στην Ευρώπη οι περιπτώσεις σχεδόν τριπλασιάστηκαν από το 2018 ως το 2021.

Η προσαρμογή των μυκήτων στη ζέστη προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες να βρουν νέους ξενιστές. Οι ερευνητές προειδοποιούν πως όσο ο κόσμος θερμαίνεται, οι μικροοργανισμοί είτε θα προσαρμοστούν είτε θα εξαφανιστούν, και όπως γνωρίζουμε, είναι ιδιαίτερα προσαρμοστικοί.

Η πανδημία Covid άλλαξε το οικοσύστημα ασθενειών, διαταράσσοντας την αλληλεπίδραση με διάφορους μικροοργανισμούς. Η περιορισμένη έκθεση των ανθρώπων σε παθογόνα κατά τη διάρκεια των περιορισμών ενδέχεται να επηρέα ήδη τα ανοσοποιητικά συστήματα, οδηγώντας σε αύξηση σοβαρών λοιμώξεων στην περίοδο μετά την Covid.

Περισσότεροι πόροι απαιτούνται για την ανάπτυξη φαρμάκων και θεραπειών που θα καταπολεμήσουν τα μυκητιακά παθογόνα, καθώς η ταχύτητα προσαρμογής και εξέλιξής τους προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς.

Πηγή: lifo.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top