Τον τρόπο με το οποίο έγινε το περιστατικό με τον άνδρα ο οποίος παρασύρθηκε από μπετονιέρα σε εργοστάσιο μπετόν στο Τσέρι, εξήγησε σε δηλώσεις της η Λοχίας, Ελένη Κωνσταντίνου.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Άνδρας παρασύρθηκε από μπετονιέρα σε εργοστάσιο στη Λευκωσία – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Σύμφωνα με τα υπό διερεύνηση στοιχεία, την περασμένη Τρίτη γύρω στις 6:00 το πρωί σε εργοστάσιο μπετόν στο Τσέρι, υπάλληλοι του εργοστασίου οι οποίοι δεν συμμετείχαν σε απεργία που γινόταν, προσπάθησαν να μεταφέρουν μπετόν με τις μπετονιέρες τους.
Ακολούθως, σύμφωνα με μαρτυρία, συντεχνιακοί και άτομα που λάμβαναν μέρος στην απεργία έκλεισαν την είσοδο του εργοστασίου με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξέρχονται τα οχήματα.
Κατά την προσπάθεια οδηγού μπετονιέρας να εξέλθει της εισόδου φαίνεται ότι παρέσυρε και τραυμάτισε ένα πρόσωπο από τους απεργούς.
Διεξάγονται εξετάσεις για να διαπιστωθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες έγινε το συμβάν.
Παράλληλα, δόθηκε ιατρικό παραπεμπτικό έντυπο στον τραυματία και διακομίσθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου διαπιστώθηκαν διάφορα κατάγματα και αφού έτυχε των πρώτων βοηθειών έλαβε εξιτήριο.
Οι εξετάσεις συνεχίζονται και λαμβάνονται καταθέσεις ώστε να εξακριβωθούν οι ακριβείς συνθήκες του περιστατικού.
Επαναφορά συλλογικής σύμβασης και υπερωρίες ζητούν απεργοί-συντεχνίες τομέα μπετόν
Την επαναφορά της κλαδικής συλλογικής σύμβασης με τους όρους που ίσχυαν πριν από το 2013 και του δικαίωματος στην υπερωριακή αμοιβή ζήτησαν συντεχνίες και απεργοί του κλάδου έτοιμου σκυροδέματος, σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στην Περιοχή Χαλεπιανές της Λευκωσίας.
Μιλώντας ενώπιον των συγκεντρωμένων, η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους είπε ότι η παρουσία όλων σήμερα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο αγώνας τους δεν αφορά μόνο τους εργαζομένους του κλάδου του μπετόν, αλλά αφορά κάθε εργαζόμενο της χώρας.
Η κ. Χαραλάμπους ανέφερε πως αυτό που διεκδικούν σήμερα είναι δύο βασικά δικαιώματα, πρώτον οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν όταν υπογράφουν σύμβαση είτε η συνδικαλιστική πλευρά είτε η εργοδοτική πλευρά να τηρούνται.
«Διότι είναι καλά γνωστό ότι όταν υπογράψαμε τη σύμβαση για μείωση κάποιων ωφελημάτων τον καιρό της κρίσης για να βοηθήσουμε τον κατασκευαστικό τομέα και τους εργοδότες σας, για να βοηθήσουμε την οικονομία του τόπου, αυτό είχε ημερομηνία λήξης και όσοι έβαλαν την υπογραφή τους ανέλαβαν αυτήν την δέσμευση», σημείωσε.
Το δεύτερο, το οποίο διεκδικούμε, είναι ένα δικαίωμα το οποίο κερδίσαμε με πολλούς αγώνες, το δικαίωμα η υπερωρία να αμείβεται ως υπερωρία και όχι ως κανονική εργασία, ανέφερε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί το 2024, μετά από αγώνες που ο κλάδος των κατασκευών έδωσε από τη δεκαετία του ‘40 και του ’50, να πηγαίνουμε πίσω».
«Οι κοινωνίες, οι εργαζόμενοι πρέπει να πηγαίνουν μπροστά. Δεν μπορεί σήμερα λοιπόν, το 2024, να μας ζητούν να μην πληρωνόμαστε τις υπερωρίες, σε έναν κλάδο όπου υπάρχει δουλειά που αυξάνεται. Εσείς ξέρετε καλύτερα από όλους πόσα δρομολόγια κάνετε και πόσες ώρες δουλεύετε και για να κάνετε τέτοια δρομολόγια και αυτές τις ώρες σημαίνει ότι ο τομέας προχωρεί, έχει δουλειά και για αυτό το οποίο προσφέρουμε, για το γεγονός ότι καταπονείστε σωματικά, στερείστε ελεύθερο χρόνο για να μπορέσει να βγει η δουλειά, πρέπει για αυτόν τον λόγο να αμείβεστε δίκαια», σημείωσε.
Η ΓΓ της ΠΕΟ διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι θα ενταθούν οι πιέσεις και προς το Υπουργείο Εργασίας, «διότι το Υπουργείο, αν θέλει να λύσει αυτή τη διαφορά, οφείλει και το ίδιο να σεβαστεί αυτά που είχαμε συμφωνήσει και στη βάση αυτών να κάνει την παρέμβαση».
Συμπλήρωσε ότι όταν και εφόσον χρειαστεί, σε συνεννόηση με τις συντεχνίες, αυτήν η αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση θα φανεί και εμπράκτως.
«Ξέρουμε τι σημαίνει να κάνετε απεργία. Ξέρουμε τι σημαίνει για τον καθένα σας και για την κάθε οικογένεια. Δίνετε όμως έναν αγώνα, ο οποίος είναι αγώνας για την αξιοπρέπεια των εργαζομένων, και των εργαζομένων στο μπετόν αλλά και των εργαζομένων γενικά. Ελπίζουμε το ζήτημα να λήξει σύντομα, αλλά θέλω να είστε βέβαιοι ότι ο χρόνος δεν είναι το πιο σημαντικό. Το πιο σημαντικό είναι αυτός ο αγώνας να έχει το αποτέλεσμα που θέλουμε», κατέληξε η κ. Χαραλάμπους.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε ότι η αξιοπρέπεια δεν διαβαθμίζεται, αλλά αφορά και την εργασία και την οικογενειακή και την προσωπική ζωή.
«Αυτή τη στιγμή ο αγώνας εστιάζεται στην προσπάθειά μας να διασφαλίσουμε ότι τον χρόνο που αναγκάζεστε να αναλώσετε στην εργασία σας, πέραν από τον τυπικό χρόνο εργασίας σας, τον υπερωριακό χρόνο, θα τον αμείβεστε με τρόπο δίκαιο και επιβραβευτικό», σημείωσε.
«Η προσπάθειά μας θα δικαιωθεί γιατί είναι δίκαιη και τεκμηριωμένη, δεν είναι πρόθεσή μας να τραβήξει σε βάθος του χρόνου. Η κάθε απεργιακή κινητοποίηση πρέπει να έχει συγκεκριμένο ορίζοντα εφαρμογής για να μπορεί να φέρει συγκεκριμένο αποτέλεσμα», ανέφερε.
Ο στόχος, η προσπάθειά μας, πρόσθεσε ο κ. Μάτσας, «είναι να αξιοποιήσουμε τον ρόλο του Υπουργείου Εργασίας, έτσι ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη εκείνο που είναι συμφωνημένο, για να μπορέσετε και εσείς να συνεχίσετε να απολαμβάνετε εκείνα που κερδήθηκαν μέσα από τη συλλογική σύμβαση και μέσα από τη δική σας προσπάθεια».
Συνέχισε λέγοντας ότι σε μια περίοδο όπου συζητείται η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων για εδραίωση της συμφιλίωσης μεταξύ οικογένειας και εργασίας και για τη διασφάλιση των συνθηκών ασφάλειας στην εργασία, δεν μπορεί ένας κλάδος, ο οποίος είναι ρυθμισμένος μέσα από συλλογική σύμβαση, να θέτει υπό αμφισβήτηση και υπό την αίρεση της όποιας λανθασμένης ερμηνείας αυτά που προβλέπει η σύμβαση.
«Μείνετε ενωμένοι, ο αγώνας αυτός αφορά το σύνολο των εργαζομένων, η προσπάθεια είναι συλλογική, δεν χρωματίζεται, ανεξάρτητα από το αν ανήκετε στη ΣΕΚ, στην ΠΕΟ ή οπουδήποτε αλλού, υπάρχει κοινή προσπάθεια για το κοινό καλό. Ο στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε το θεσμικό πλαίσιο που μας δίνεται για να φέρουμε τα αποτελέσματα το οποίο διεκδικούμε μαζί, αξιοποιώντας ακριβώς το υπόβαθρο που υπάρχει μέσα από τη συλλογική σύμβαση», κατέληξε ο κ. Μάτσας.
Σε ερώτηση για το τι ακριβώς έχει συμφωνηθεί με το Υπουργείο Εργασίας και πού εστιάζεται το πρόγραμμα, ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε ότι δεν είναι δόκιμο αυτή τη στιγμή να υπεισέλθει σε εξειδικευμένα και τεχνικά ζητήματα, προσθέτοντας ότι το ξεκάθαρο μήνυμα είναι ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα συμφωνημένα μέσα από τη συλλογική σύμβαση, η οποία τίθεται σε διαδικασία ανανέωσης, και από εκεί και πέρα «το αναφαίρετο, το ξεκάθαρο, το διασφαλισμένο δικαίωμα της αποζημίωσης για την υπερωριακή εργασία».
«Σε διαφορετική περίπτωση, αν ισοπεδωθεί ο εργάσιμος χώρος με τον υπερωριακό σε ό,τι αφορά το αντιστάθμισμα, την πληρωμή, τότε σημαίνει ότι ξεφεύγουμε από την λογική του τριανταοκτάωρου και πάμε δεκαετίες και αιώνες πίσω», είπε.
Σύμφωνα με τον ΓΓ της ΣΕΚ «οι εργαζόμενοι που διεκδικούν σήμερα διασφάλιση των μισθολογικών τους δικαιωμάτων σε ό, τι αφορά την υπερωριακή εργασία θέλουν ακριβώς να διασφαλίσουν ότι η απουσία τους από την οικογένειά τους, η διατάραξη της ομαλότητας και της κοινωνικής και της προσωπικής τους ζωής θα έχει ένα ανταποδοτικό όφελος, το οποίο να είναι ισότιμο, να ισοφαρίζει περίπου την απουσία τους από την άλλη δραστηριότητα».
Ως προς το ίδιο ζήτημα, η ΓΓ της ΠΕΟ προσέθεσε ότι και ο εν λόγω κλάδος, όπως και σε πολλές άλλες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, είχε υποχρεωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης να συμφωνήσει σε διαφοροποιήσεις για τον τρόπο αποζημίωσης κάποιων ωφελημάτων, μεταξύ των οποίων και το ωφέλημα της υπερωρίας.
Επανέλαβε πως ήταν συμφωνημένο από την ώρα που υπεγράφησαν αυτές οι ειδικές συμφωνίες ότι θα είχαν ημερομηνία λήξης και ότι δεν θα ήταν εσαεί, προσθέτοντας ότι στην πλειοψηφία των συλλογικών συμβάσεων που ανανεώθηκαν έχει επανέλθει ο τρόπος της υπερωριακής αποζημίωσης όπως ήταν πριν από τις ειδικές συμφωνίες και αυτό διεκδικούν σήμερα οι εργαζόμενοι.
Επεσήμανε επίσης ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι κάνουν υπερωρίες γιατί είναι αναγκασμένοι και γιατί κατανοούν ότι πρέπει να εξυπηρετηθεί ο τομέας στον οποίον εργάζονται.
«Άρα για αυτή τους την εργασία, που είναι πέραν του κανονικού ωραρίου, που ενέχει και όλα αυτά που είπε ο συνάδελφος ο Ανδρέας, αλλά και για την οποία η επέκταση του ωραρίου θέτει και άλλα ζητήματα, δεν μπορεί να μην αποζημιώνονται ως υπερωριακή απασχόληση. Αυτό είναι το μέγα ζήτημα και οτιδήποτε άλλο ουσιαστικά και αναιρεί δεσμεύσεις, αλλά και θέτει άλλες πρακτικές σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τη ρύθμιση των όρων απασχόλησης που εμείς ούτε αποδεχόμαστε, αλλά ούτε και ανεχόμαστε», υπογράμμισε.
Ο κ. Μάτσας προσέθεσε ότι το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι καλούνται να εργαστούν επιπρόσθετες ώρες είναι επιβεβαίωση της αυξημένης ζήτησης και της ανάγκης στον συγκεκριμένο κλάδο δραστηριότητας.
«Οι εργαζόμενοι ζητούν αυτή τη δική τους συμμετοχής στο παραγόμενο προϊόν να την απολαμβάνουν μέσα από τα μισθολογικά ωφελήματα και ιδιαίτερα μέσα από την λογική της αποζημίωσης σε σχέση με τον υπερωριακό τους χρόνο», σημείωσε σχετικά, προσθέτοντας ότι ο αγώνας αυτών των ανθρώπων, «οι οποίοι καθημερινά θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο μέσα από την επαγγελματική τους δραστηριότητα», είναι ένας αγώνας ο οποίος έχει τελικούς αποδέκτες και παραπομπές στο σύνολο των εργαζομένων
«Μέσα από τη δική τους επιτυχία, μέσα από την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, διασφαλίζοντας βασικά δικαιώματα που διασυνδέονται με τη φύση και την ιδιομορφία της δουλειάς και της εργασίας τους, δημιουργούνται συνθήκες και προϋποθέσεις επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων μέσα από όρους οι οποίοι να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες του συνόλου των εργαζομένων», ανέφερε.
Δεν είναι, είπε ο κ. Μάτσας, «ένας μοναχικός αγώνας των συγκεκριμένων εργαζόμενων αλλά είναι προσπάθεια να αξιοποιήσουμε αυτό που όλοι στο συνδικαλιστικό κίνημα και την εργοδοτική πλευρά και το Υπουργείο Εργασίας διατεινόμαστε, ότι είναι η ώρα να αξιοποιήσουμε το πλαίσιο, το οποίο θέτει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να επεκτείνουμε τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων».
«Συλλογικές συμβάσεις σημαίνει δικαιώματα, σημαίνει ωφελήματα, σημαίνει ρύθμιση της αγοράς εργασίας», σημείωσε.
«Ζούμε σε μια περίοδο όπου προσπαθούμε να ρυθμίσουμε και όχι να απορρυθμίσουμε τις εργασιακές σχέσεις, να δώσουμε ώθηση στη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και να επιβεβαιώσουμε ότι η αγορά εργασίας δεν αφορά μόνο την επιχειρηματικότητα, αφορά και επηρεάζεται θετικά από τους ίδιους τους εργαζόμενους», κατέληξε.
Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι των εργαζομένων δήλωσαν ότι βασικό τους αίτημα είναι η επαναφορά της συλλογικής σύμβασης όπως ίσχυε πριν από το 2013 με την επιστροφή των συμφωνηθέντων ωφελημάτων, συμπληρώνοντας ότι η απεργία τους θα συνεχιστεί μέχρι τη δικαίωση του αγώνα τους.
Παρόντες στη συγκέντρωση ήταν επίσης εκπρόσωποι κλαδικών συντεχνιών και της ΔΕΟΚ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις