ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θλίψη στον ΘΟΚ: Πέθανε η Κλάρα Ζαχαράκη-Γεωργίου

Θλίψη στον ΘΟΚ: Πέθανε η Κλάρα Ζαχαράκη-Γεωργίου

Τη βαθιά τους θλίψη για τον θάνατο της εικαστικού, σκηνογράφου και εκπαιδευτικού, Κλάρας Ζαχαράκη-Γεωργίου, εκφράζουν ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) και το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ). Ο ΘΟΚ και το ΚΚΔΙΘ εκφράζουν τα βαθιά συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή τους στην οικογένεια της Κλάρας Ζαχαράκη – Γεωργίου και στους οικείους της.

Το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ) αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι "η προσφορά της Κλάρας Ζαχαράκη – Γεωργίου στο ΚΚΔΙΘ υπήρξε πολυσήμαντη, διατελώντας μέλος του Δ.Σ. για 13 συναπτά χρόνια, με αφοσίωση και όραμα ως Κοσμήτορας, Ταμίας και Γραμματέας του Δ.Σ. (1981 έως 1996)". 

"Πρωτοποριακή σκηνογράφος, σφράγισε την αρχή μιας νέας εποχής ως η πρώτη γυναίκα σκηνογράφος στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Μέσω της ευρηματικότητας των πολυάριθμων σκηνογραφιών της, πρόσφερε εμπνευσμένες δημιουργίες, εμποτισμένες με μελέτη, ευλάβεια και σεβασμό προς την ολιστική προσέγγιση και ανάδειξη του θεατρικού κειμένου και της θεατρικής τέχνης", επισημαίνεται.

Η Κλάρα Ζαχαράκη – Γεωργίου "ερχόμενη στην Κύπρο, εργάστηκε ως εκπαιδευτικός, διδάσκοντας τέχνη σε σχολεία μέσης εκπαίδευσης για σχεδόν δύο δεκαετίες", αναφέρει το ΚΚΔΙΘ, προσθέτοντας ότι "ως εικαστικός, διέπρεψε  με  δεκάδες εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις,  ενώ σπουδαία υπήρξε επίσης η συγγραφική της δραστηριότητα, μέσω των βιβλίων της «Κλάρα, Κείμενα και έργα» (Λευκωσία 2002), «Μένω να κοιτώ, Ταξιδιωτικά ημερολόγια» (Λευκωσία 2011), «Μεγαλώσαμε όπως τα αγριόχορτα» (εκδόσεις ΕΝΤΟΣ, 2015) και «Ο Αριστοφάνης και το έργο του Ειρήνη, μια σκηνογραφική και ενδυματολογική προσέγγιση» (εκδόσεις ΕΝΤΟΣ, 2015)".

"Επιπλέον, φιλοτεχνώντας με δικά της σχέδια τα νέα κυπριακά κέρματα που αντικατέστησαν τα προηγούμενα μέχρι και το 2008, η Κλάρα Ζαχαράκη - Γεωργίου χάρισε στον κυπριακό λαό κάτι από τον πλούτο της τέχνης της, λαμβάνοντας παγκόσμιες διακρίσεις", υπογραμμίζεται.

Τονίζεται ότι "η Κλάρα Ζαχαράκη – Γεωργίου μέσω του εξέχοντος έργου και της συνεισφοράς της, συνέβαλε στην εξέλιξη του κυπριακού θέατρου και ενέπνευσε τον πολιτισμό και την παιδεία τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδος".

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΘΟΚ, η εκλιπούσα συνεργάστηκε με τον ΘΟΚ στις παραγωγές «Το βαρελάκι με το μέλι» (1977), «Το γενναίο βατραχάκι» (1979), «Τα δυο αδέλφια και το μαύρο ποτάμι» (1981), «Θανασάκης ο πολιτευόμενος» (1981), «Η γκρίζα πολιτεία» (1981), «Η αυτοκρατορία» (1982), «Αχ αυτά τα φαντάσματα» (1982), «Ο φίλος μου ο πίθηκος» (1983), «Ευτυχώς τρελάθηκα» (1984), «Θαμμένο παιδί» (1985), «Ήταν ένα μικρό καράβι» (1985), «Αλίμονο στους νέους» (1985), «Επικίνδυνο παιχνίδι» (1987), «Ο εξωγήινος και ο Ντην» (1988), «Καληνύχτα Μητέρα» (1988), «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» (1988), «Ονειρούλης» (1989), «Ένας ήρως με παντόφλες» (1990), «Το χρυσό βουνό» (1992), «Ατσαλένιες Μαγκνόλιες» (1994).

Σημειώνεται ότι η Κλάρα Ζαχαράκη-Γεωργίου τιμήθηκε με το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία - Θεοδόση Πιερίδη της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ το 2007. Για την προσφορά της στο κυπριακό θέατρο τιμήθηκε από το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top