Μήπως ξεκινάτε να παρατηρείτε τις πρώτες γκρίζες τρίχες και πιστεύετε ότι είναι πολύ νωρίς; Παρότι η γενετική και η ηλικία είναι σίγουρα δύο παράγοντες που επηρεάζουν, η έλλειψη θρεπτικών συστατικών θα μπορούσε να επηρεάσει εξίσου την εμφάνιση των γκρίζων μαλλιών.
Παρακάτω, οι ειδικοί εξηγούν πότε είναι φυσιολογικό το γκριζάρισμα και πότε θα μπορούσε να χρειαστεί η λήψη συμπληρωμάτων, καταλήγοντας στον παράγοντα που μετράει περισσότερο.
Τι προκαλεί τα γκρίζα μαλλιά;
«Το χρώμα των μαλλιών σας εξαρτάται κυρίως από την ποσότητα της μελανίνης στους θύλακες της τρίχας. Καθώς όμως μεγαλώνουμε παράγουμε λιγότερη μελανίνη», εξηγεί η Δρ. Debra Wattenburg, MD, δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη. Η μελανίνη είναι μια ουσία που βρίσκεται στο σώμα και δημιουργεί τη χρωστική ουσία στα μαλλιά, το δέρμα και τα μάτια. Με την ηλικία, εκτιμάται από ερευνητές ότι το 50% των ανθρώπων θα έχουν γκρίζα μαλλιά στο 50% των μαλλιών τους μέχρι την ηλικία των 50 ετών.
Ωστόσο, ορισμένες συνήθειες του τρόπου ζωής θα μπορούσαν επίσης να συμβάλλουν στο πρόωρο γκριζάρισμα, που ορίζεται πριν από την ηλικία των 20 ετών. Σύμφωνα με μελέτες, τόσο το κάπνισμα όσο και τα υψηλά επίπεδα στρες επιταχύνουν την εμφάνιση άσπρων τριχών. Μαζί με αυτούς τους ήδη επιβαρυντικούς παράγοντες, και η ποιότητα της διατροφής θα πρέπει να εξετάζεται: «Οι ελλείψεις θρεπτικών συστατικών μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο», λέει η Dawn Jackson Blatner, RDN, διαιτολόγος – ειδικά αν γκριζάρετε νωρίς.
Αν και μια ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών θα μπορούσε να ευθύνεται για τα γκρίζα μαλλιά, οι περιπτώσεις αυτές είναι σπάνιες, επισημαίνει η Δρ. Wattenburg. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και μελέτες που έχουν διαπιστώσει ότι οι ελλείψεις σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως σε βιταμίνη Β12, D, ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο και ψευδάργυρο θα μπορούσαν να επιταχύνουν το γκριζάρισμα.
Πόσο προλαμβάνουν το γκριζάρισμα τα συμπληρώματα διατροφής;
Μια ανασκόπηση ερευνών δείχνει ότι η σωστή λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να αντιστρέψει το πρόωρο γκριζάρισμα σε όσους έχουν ανεπάρκεια σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως ο σίδηρος, η βιταμίνη D και η βιταμίνη Β12. Ωστόσο, παρόλο που ορισμένα συμπληρώματα πωλούνται ειδικά ως «κατά της άσπρης τρίχας» δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν ότι λειτουργούν. Επιπλέον, η λήψη περισσότερων από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιταμινών και μετάλλων μπορεί να συνοδεύεται από ένα διαφορετικό σύνολο προβλημάτων στα μαλλιά, όπως τριχόπτωση, σημειώνει η Δρ Wattenburg. Στην πραγματικότητα, μια ανασκόπηση έρευνας δείχνει ότι η λήψη υπερβολικής ποσότητας βιταμίνης Α και σεληνίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε τριχόπτωση.
Επομένως, πριν πάρετε οποιαδήποτε βιταμίνη για να αντιστρέψετε το γκριζάρισμα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Ακόμη, σε περίπτωση που σας συστήσει οποιοδήποτε συμπλήρωμα, βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του σχετικά με τη δοσολογία.
Κλειδί η βελτίωση της διατροφής
Πριν στραφείτε πρώτα προς τη λήψη συμπληρωμάτων, εξετάστε αν το περιεχόμενο του πιάτου σας είναι υγιεινό, καθώς αν λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα μέταλλα και βιταμίνες μέσω της διατροφής, τα συμπληρώματα είναι περιττά: «Η υγιεινή διατροφή είναι το κλειδί για όμορφα και υγιή μαλλιά», λέει η Δρ. Wattenberg.
Για να προσανατολιστείτε προς αυτή την κατεύθυνση, η διαιτολόγος Blatner συνιστά να καταναλώνουμε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων, όπως υγιεινά λίπη – λιπαρά ψάρια και αβοκάντο, φυλλώδη λαχανικά, εσπεριδοειδή, μούρα, όσπρια, αυγά και γιαούρτι.
Συμπερασματικά, αν και δεν υπάρχουν αποδεδειγμένες βιταμίνες για την αναστροφή των γκρίζων μαλλιών, η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής και η τήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να συμβάλλει στην επιβράδυνση του γκριζαρίσματος των μαλλιών.
ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις