ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Καμπανάκι» για έξαρση λοιμώξεων στα παιδιά: Οι ιοί που «κυριαρχούν» και οι συμβουλές προς τους γονείς - Ο Δρ. Ηλία στο «Τ»

«Καμπανάκι» για έξαρση λοιμώξεων στα παιδιά: Οι ιοί που «κυριαρχούν» και οι συμβουλές προς τους γονείς - Ο Δρ. Ηλία στο «Τ»

Αυξημένη πληρότητα καταγράφουν οι παιδιατρικοί θάλαμοι του Μακάρειου Νοσοκομείου λόγω της έξαρσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού, με τις εισαγωγές των παιδιών να σημειώνουν άνοδο, κυρίως λόγω του ιού RSV.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ. Αβραάμ Ηλία ανέφερε ότι οι θάλαμοι δεν είναι υπερπλήρεις, ωστόσο είναι αυξημένη η ροή εισαγωγών βρεφών και νηπίων.

Αναφορικά με τις λοιμώξεις που «κυριαρχούν», ο Δρ. Ηλία είπε πώς αφορούν κυρίως το αναπνευστικό σύστημα.

«Έχουμε λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, μικροβιακές πνευμονίες και οξείες βρογχιολίτιδες οι οποίες επηρεάζουν κυρίως βρέφη και μικρά νήπια. Στα βρέφη, κύρια αιτία για εισαγωγή τους στα νοσοκομεία κατά τους χειμερινούς μήνες είναι η οξεία βρογχιολίτιδα που προκαλείται από τον ιό RSV», επεσήμανε.

Επιπλέον, ο Δρ. Ηλία ανέφερε ότι επικρατούν ασθματικές βρογχίτιδες καθώς και λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού όπως οξείες λαρυγγίτιδες, οξείες αμυγδαλίτιδες και ωτίτιδες.

Ερωτηθείς για περιστατικά γρίπης, ο Δρ. Ηλία απάντησε ότι είναι πολύ μεμονωμένα όπως και τα περιστατικά κορωνοϊού.

«Κυρίως έχουμε λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού και στη συνέχεια του ανώτερου αναπνευστικού», πρόσθεσε.

Συμβουλές προς τους γονείς

Την ίδια στιγμή, ο Δρ. Ηλία έδωσε συμβουλές προς τους γονείς, επισημαίνοντας παράλληλα την επιτακτική ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης, ιδιαίτερα όσα βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

«Οι γονείς πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην ηλικιακή ομάδα των νεογνών και βρεφών ηλικίας κάτω των 2 μηνών που έχουν ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτά τα παιδιά πρέπει να τα προφυλάξουν και δεν πρέπει να τα εκθέτουν σε επαφή με διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς ιδιαίτερα αυτή την μεταβατική περίοδο που παρατηρούνται σε έξαρση. Αν ένα παιδί κάτω των δυο μηνών παρουσιάσει πυρετό οπωσδήποτε πρέπει να εισαχθεί στο Νοσοκομείο για να παρθεί ο απαραίτητος εργαστηριακός έλεγχος και να αντιμετωπιστεί κατάλληλα. Επομένως η μια σύσταση είναι αυτή η ηλιακή ομάδα να έρχεται σε επαφή με όσο το δυνατό λιγότερα άτομα και να είναι περιορισμένη», σημείωσε.

Ακόμη μια συμβουλή του Δρ. Ηλία είναι τα παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης, είτε του αναπνευστικού είτε του γαστρεντερικού, να περιορίζονται στο σπίτι.

«Να μην πηγαίνουν άρρωστα ή με συμπτωματολογία στον παιδοκομικό σταθμό, στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο. Αυτές οι λοιμώξεις είναι πολύ εύκολο να μεταδοθούν από το ένα παιδί στο άλλο, ειδικά σε χώρους συνάθροισης», είπε συγκεκριμένα.

Καταληκτικά, ο Δρ. Ηλία αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία μιας σωστής διατροφής, με κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών πλούσια σε βιταμίνη C, καθώς και στον καλό ύπνο.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Πυρκαγιά σε εργοστάσιο: Έτσι φαίνεται να ξεκίνησε η φωτιά - Ενδεχομένως να προκύπτουν ποινικά αδικήματα

• Θλίψη στον Στρόβολο: Πέθανε ο Κυριάκος Ηρακλέους - Δείτε φωτογραφία του

• Ταξίδια: Αυτούς τους προορισμούς επέλεξαν φέτος οι πολίτες για το Black Friday – Η «αγαπημένη» πόλη των Κυπρίων

• Σε κλίμα οδύνης τελέστηκε η κηδεία της δημοσιογράφου, Σούλας Χατζηκυριάκου

• Καρναβάλι Λεμεσού: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την παρέλαση – Ξενύχτησαν τρεις μέρες για να πάρουν το πρώτο άρμα – Βίντεο

• Στεγαστικό σχέδιο για νεαρά ζευγάρια: Νέες διευκρινίσεις αναφορικά με τα απαραίτητα πιστοποιητικά



Πενταμερής θα είναι η διάσκεψη για το Κυπριακό - Ο ρόλος της Βρετανίας

Πενταμερής θα είναι η διάσκεψη για το Κυπριακό - Ο ρόλος της Βρετανίας

Ξεκαθαρίζει σιγά- σιγά το σκηνικό γύρω από τα επόμενα βήματα στο κυπριακό. Μετά την άτυπη τριμερή της Νέας Υόρκης, φαίνεται ότι ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έλαβε το πράσινο φως από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για την σύγκληση διευρυμένης διάσκεψης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top