Τέλος στο θέμα των διαγραφών όσων υπουργών της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη οι οποίοι εξακολουθούν να είναι μέλη του ΔΗΣΥ, έβαλε το πολιτικό γραφείο του κόμματος, το οποίο συνεδρίασε το Σάββατο.
Το θέμα της διαγραφής είχε εγερθεί από τον Δήμαρχο Πάφου και μέλος του πολιτικού γραφείου του κόμματος, Φαίδωνα Φαίδωνος, ο οποίος με επιστολή που απέστειλε στην Αννίτα Δημητρίου έθεσε ξανά θέμα διαγραφής των υπουργών της κυβέρνησης, από μέλη του κόμματος. Πρόκειται για τους υπουργούς Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου, Δικαιοσύνης Μάριο Χαρτσιώτη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, τον Υφυπουργό Τουρισμού Κώστα Κουμή και την Υφυπουργό Ναυτιλίας Μαρίνα Χατζημανώλη.
Στην επιστολή του, ο κ. Φαίδωνος σημειώνει πως «είναι αντιληπτό ότι αποτελεί πολιτική παραδοξότητα πέντε μέλη του κόμματος το οποίο επίσημα έχει ταχθεί στην αντιπολίτευση, να είναι μέλη κυβέρνησης». Σημειώνει επίσης ότι με βάση το καταστατικό του κόμματος που ισχύει, τα μέλη της κυβέρνησης συμμετέχουν στο πολιτικό γραφείο του κόμματος, γεγονός που συνιστά ηχηρή πολιτική παραδοξότητα αφού μέλη της κυβέρνησης που είναι μέλη του κόμματος, δικαιούνται αυτή τη στιγμή να συμμετέχουν στο κορυφαίο πολιτικό όργανο του κόμματος, το οποίο χαράσσει την πολιτική, έναντι της κυβέρνησης.
Παρά την «παραδοξότητα» στην οποία αναφέρεται ο Φαίδωνας Φαίδωνος, η νυν ηγεσία του ΔΗΣΥ φαίνεται να συνεχίζει τη γραμμή της προηγούμενης ότι ο ΔΗΣΥ δεν είναι κόμμα διαγραφών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα που έθεσε ο Δήμαρχος Πάφου συζητήθηκε για αρκετή ώρα στο πολιτικό γραφείο, με τα μέλη του σώματος να συμφωνούν με το σκεπτικό της επιστολής, από την άλλη όμως να ισχυρίζονται πως το πολιτικό γραφείο δεν είναι αρμόδιο για να εξετάσει το θέμα των διαγραφών. Αρμόδιο σώμα, είναι η Επιτροπή Δεοντολογίας σύμφωνα με τη γνωμάτευση του Κρις Τριανταφυλλίδη, η οποία λέει πως «το πολιτικό γραφείο δεν δικαιούται να διαγράφει με πολιτικά κριτήρια». Το θέμα ωστόσο αναμένεται να «παγώσει» και να ανοίξει- αν θα ανοίξει-μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2026.
Πολιτική ηθική
Μέλη του πολιτικού γραφείου με τα οποία επικοινώνησε το «T» έκαναν λόγο για «πολιτική ηθική» θέτοντας το ερώτημα πως είναι δυνατόν, κάποιος ο οποίος είναι μέλος της αντιπολίτευσης, να είναι και μέλος του υπουργικού συμβουλίου. Το θέμα εγείρεται και για τον ΔΗΣΥ και ταυτόχρονα για τους ίδιους τους υπουργούς, οι οποίοι είναι και μέλη της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Από τη χθεσινή συνεδρίαση απουσίαζε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος την ίδια ώρα έδινε συνέντευξη σε ραδιόφωνο, κάτι το οποίο σχολιάστηκε από μέλη του πολιτικού γραφείου. Ενώπιον του πολιτικού γραφείου δόθηκε για ακόμα μια το στίγμα του ΔΗΣΥ, ως κόμμα αντιπολίτευσης.
Η ανακοίνωση
Στην ανακοίνωση του ο ΔΗΣΥ αναφέρει πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ενημέρωση από την Πρόεδρο κ. Αννίτα Δημητρίου και τα μέλη της ηγεσίας για το σύνολο των τρεχόντων ζητημάτων κάνοντας αρχή από το Κυπριακό, μετά και τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ. Το κυπριακό είναι πάνω από όλα υπογράμμισε με έμφαση η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και ανέλυσε στο Σώμα το σύνολο των πρόσφατων εξελίξεων.
Επιπρόσθετα στις εργασίες του Πολιτικού Γραφείου επικυρώθηκε ότι στις 25 Ιανουαρίου 2025 θα γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο στο οποίο θα διενεργηθεί και η εκλογή Αντιπροέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, και αντίστοιχα επικυρώθηκε ότι στις 15 Φεβρουαρίου 2025 θα λάβει χώρα το Καταστατικό Συνέδριο της Παράταξης.
Επιπρόσθετα η κ. Αννίτα Δημητρίου προχώρησε στη δημοσιοποίηση του συμβουλίου παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου. Μια πολιτική πρωτοβουλία την οποία είχε ήδη προαναγγείλει στο πλαίσιο ανασυγκρότησης της Παράταξης, ώστε να παρακολουθείται η κυβερνητική δραστηριότητα με στόχο την εκπόνηση πολιτικών προτάσεων προς όφελος της κοινωνίας και των συμπολιτών μας, σε συνεργασία με τους Βουλευτές των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και τις Ομάδες Παραγωγής Πολιτικής. Το Συμβούλιο απαρτίζεται από καταξιωμένα άτομα από όλο το φάσμα της κοινωνίας των πολιτών με εμπειρία, επιστημονική κατάρτιση και τεχνογνωσία στο αντικείμενό τους.
Πιο συγκεκριμένα, το συμβούλιο παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου απαρτίζουν οι:
1. Συντονισμός έργου χαρτοφυλακίων και παρακολούθησης κυβερνητικού έργου / Αποτελεσματικότητας Δημόσιου Τομέα (Οριζόντιο Χαρτοφυλάκιο)
Μιχάλης Ιωαννίδης
- Διαφάνεια και Πάταξη Διαφθοράς (Οριζόντιο Χαρτοφυλάκιο)
Τζώρτζια Κωνσταντίνου-Παναγιώτου
- Οικονομικών
Δρ Πέτρος Λοής
- Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας
Δέσποινα Παναγιώτου–Θεοδοσίου
- Ναυτιλίας
Βασίλης Δημητριάδης
- Τουρισμού
Γιάννος Πανταζής
- Επιχειρηματικότητας
Νικόλας Παπακωνσταντίνου
- Εσωτερικών
Χάρης Μίλλας
- Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Στέλλα Μουσιούττα-Δρουσιώτου
- Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης
Ιωσήφ Φράγκος
- Δημόσιας Υγείας
Μίλτος Μιλτιάδους
- Ψηφιακής Πολιτικής, Έρευνας και Καινοτομίας
Γιάννης Γεωργούλας
- Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης
Μιχάλης Ππεκρής
- Περιβάλλοντος
Δρ Ολυμπία Νησιφόρου
- Κοινωνικής Πρόνοιας
Τίνα Παύλου
- Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας
Δρ Κωνσταντίνος Αδαμίδης
- Σχολικής Εκπαίδευσης
Δρ Λευτέρης Κληρίδης
- Πανεπιστημιακής Έρευνας και Εκπαίδευσης
Δρ Μάριος Πιττάλης
- Μετανάστευσης
Νικολέττα Κωνσταντίνου
- Μεταφορών
Δημήτρης Δημάδης
- Πολιτισμού
Δρ Έφη Κυπριανίδου
- Αθλητισμού
Ελένη Αρτυματά
Ισότητας και Κοινωνικών Δικαιωμάτων
- Άντια Μαυρομμάτη
Ταυτόχρονα το Πολιτικό Γραφείο επικύρωσε τον εκ νέου διορισμό του κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη ως Προέδρου του Ινστιτούτου Μελετών Πολιτικής και Δημοκρατίας καθώς και πέντε νέων μελών του Εκτελεστικού Γραφείου της Παράταξης, την κ. Ειρένα Γεωργιάδου, τον κ. Μιχάλη Ιωαννίδη, τον κ. Χάρη Μίλλα, τον κ. Γιάννο Αφροδίση και τον κ. Φάνο Κουρουφέξη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις