Απλήρωτοι συνεχίζουν να είναι εκπαιδευτικοί των Ολοήμερων Σχολείων στην Κύπρο και άλλων προγραμμάτων του ΥΠΑΝ, καθώς υπάρχει καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Μεγάλος αριθμός συμβασιούχων εκπαιδευτικών καλούνται για δύο μήνες να εξασκούν τα καθήκοντά τους χωρίς μισθό.
Οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί ξεκίνησαν να εργάζονται από τις 23 Σεπτέμβρη και παρότι είναι ήδη Νοέμβριος δεν έχουν ακόμη πληρωθεί.
Υπενθυμίζεται ότι αρκετοί από τους εκπαιδευτικούς, εργάζονται στη βάση μερικής απασχόλησης και προέρχονται από καθεστώς ανεργίας από τους καλοκαιρινούς μήνες.
Παρότι απλήρωτοι από τον Σεπτέμβριο καλούνται καθημερινά να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξασφαλίζουν χρήματα για να μπορέσουν να γεμίζουν τα αυτοκίνητα τους βενζίνη για να πηγαίνουν στην εργασία τους.
Στο ThemaOnline μίλησε ο κ.Αλέξιος Σαββίδης, Πρόεδρος Παγκύπριας Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ (Κλαδικού Συμβουλίου Εκπαιδευτικών).
Ο κ.Σαββίδης τόνισε ότι από αυτή την καθυστέρηση πληρωμής επηρεάζονται αρκετοί εκπαιδευτικοί εξηγώντας ότι ο λόγος καθυστέρησης είναι ότι «Το Υπουργείο Παιδείας καθυστερεί να στείλει τα συμβόλαια στο Γενικό Λογιστήριο».
Όπως ανέφερε αυτή τη στιγμή γίνεται μια διαδικασία «Να πληρώσουν τους εκπαιδευτικούς ένα έναντι του μισθού. Αυτό απαιτεί συγκεκριμένη διαδικασία από το Γενικό Λογιστήριο, για να παρακάμψουν την διαδικασία, κάτι που όπως φαίνεται ούτε αυτό το καταφέρνουν. Μας το υποσχέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί».
Σύμφωνα με τον κ.Σαββίδη οι εκπαιδευτικοί «Διορίζονται στις 23 Σεπτεμβρίου όμως σε κάποιες περιπτώσεις το συμβόλαιο από την Εκπαιδευτική Υπηρεσία, ήρθε στις 15 Οκτωβρίου. Όταν περάσει η πέμπτη μέρα κάθε μήνα τότε ο μισθός αυτόματα μεταφέρεται για το τέλος του επόμενου μήνα. Δηλαδή αν υπόγραψαν συμβόλαιο 15 Οκτωβρίου, σημαίνει ότι θα πληρωθούν τέλος του Νοέμβρη, για όλους τους προηγούμενους μήνες, αν και εφόσον όλα τα έγγραφα είναι σωστά. Όλες όμως αυτές οι διαδικασίες είναι αναχρονιστικές. Καθυστερεί η Εκπαιδευτική Υπηρεσία να ετοιμάσει τα συμβόλαια . Επίσης υπάρχει και μια ακαταστασία στο λογιστήριο του Υπουργείου Παιδείας. Προσπαθείς να επικοινωνήσεις και δεν απαντά σχεδόν κανένας εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις. Η Υπεύθυνη του λογιστηρίου κ. Μαριάννα Μανούχου, απαντά πάντα και κάνει προσπάθειες να καταβληθεί το «έναντι» του μισθού στους εκπαιδευτικούς πριν να τελειώσει ο μήνας».
Ο Πρόεδρος της συντεχνίας τόνισε ότι η κ.Μανούχου είναι συνεργάσιμη, ωστόσο οι υπόλοιποι λειτουργοί δεν απαντούν. Επιπρόσθετα ανέφερε ότι εξίσου συνεργάσιμη είναι και η Υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου η οποία ενημερώθηκε για το εν λόγω θέμα και έδωσε λύση να επικοινωνήσει το Γενικό Λογιστήριο μαζί με τους εκπαιδευτικούς ώστε να υπάρξει συνεννόηση «Πλέον είναι θέμα λογιστηρίου».
Όπως εξήγησε, «Τα χέρια της Υπουργού είναι δεμένα γιατί υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες και πρωτόκολλα από το Υπ.Οικονομικών που πρέπει να ακολουθηθούν»
Σε όλο αυτό όπως αναφέρει ο κ.Σαββίδης υπάρχει και ένα παράδοξο. Υπάρχουν πληροφορίες ότι εκπαιδευτικοί οι οποίοι δουλεύουν στο πρωινό σχολείο και μένουν κάποιες επιπλέον ώρες στο απογευματινό προαιρετικό ολοήμερο, δεν έχουν πληρωθεί τις απογευματινές τους ώρες , παρότι έχουν πληρωθεί τις πρωινές.
Οι λύσεις
Οι λύσεις που προτείνει η συντεχνία μέσω του Προέδρου είναι απλές και σύγχρονες.
«Η εκπαιδευτική Υπηρεσία θα μπορούσε , εάν κάποιος διορίζεται 24 του μηνός, την ίδια μέρα να παραλαμβάνει στο e-mail του το συμβόλαιο του και να προωθεί τα απαραίτητα έγγραφα την ίδια μέρα»
Ένα άλλο θέμα που προκύπτει, αφορά τους καινούργιους εκπαιδευτικούς. Οι οποίοι «πρέπει να στείλουν κάπου στο λογιστήριο το IBAN τους. Το στέλνουν και τους λένε ότι δεν το έστειλαν ποτέ. Υπάρχει μια ακαταστασία. Πάνω στο συμβόλαιο της εκπαιδευτικής υπηρεσίας, αναφέρεται ότι πρέπει να αποστείλει ο εκπαιδευτικός το IBAN του με ΦΑΞ, δεν δίνει άλλη επιλογή με e-mail κτλ. Ο εκπαιδευτικός βρίσκεται εγκλωβισμένος, εάν δεν έχει φαξ και δεν έχει τρόπο να ψάξει εναλλακτικούς τρόπους καθώς δεν απαντούν τα τηλέφωνα στο λογιστήριο. Αυτή η διαδικασία συμβαίνει κάθε χρόνο»
Σύμφωνα με τον κ.Σαββίδη πρώτο που πρέπει να φτιαχτεί είναι η εκπαιδευτική Υπηρεσία , η οποία πρέπει να ετοιμάζει τα συμβόλαια έγκαιρα. Επιπρόσθετα στα συμβόλαια να υπάρχουν σαφείς οδηγίες και εναλλακτικοί αποστολής του IBAN. Εξίσου το λογιστήριο του ΥΠΑΝ θα πρέπει να δεσμεύεται από το e-mail της εκπαιδευτικής υπηρεσίας, ώστε να παίρνει τα συμβόλαια και στοιχεία σε ένα εμαιλ και να μην επικρατεί ένα χάος, εξηγεί ο Πρόεδρος της συντεχνίας.
«Εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα έντυπα, θα μπορούσε ο κάθε λειτουργός του ΥΠΑΝ να επικοινωνήσει με τους εν λόγω εκπαιδευτικούς και να τους ενημερώσουν για το τι υπολείπεται. Σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για 150 άτομα»
Συμπληρώνοντας, ανέφερε ότι ως μια λύση είναι και η επιταγή, ώστε να πληρώνουν όσους καθυστερούν.
Τέλος τόνισε ότι «Δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτή την καθυστέρηση. Ο δημόσιος τομέας θα έπρεπε να είναι υπόδειγμα εργοδότη»
«Τα αρμόδια Υπουργεία να μεριμνούν να εφαρμόζεται η νομοθεσία για όποιον εργάζεται»
Η συντεχνία αναφέρει ότι η καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών αντίκειται στις πρόνοιες του περί Προστασίας των Μισθών Νόμου του 2007, αφού το άρθρο 9(1) ορίζει ότι "η συχνότητα της πληρωμής των μισθών πρέπει να είναι τουλάχιστον εβδομαδιαία, εκτός για μηνιαίως αμειβόμενο προσωπικό, οπότε πρέπει να είναι τουλάχιστον μηνιαία". Επίσης, το άρθρο 3(4) προβλέπει ότι ο εργοδότης οφείλει να παρέχει στον εργοδοτούμενο αντίγραφο κατάστασης μισθοδοσίας εντύπως ή ηλεκτρονικά, εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία πληρωμής του μισθού.
Δεν τηρούνται τα συμβόλαια
Ένα άλλο θέμα που προκύπτει με τα συμβόλαια των εκπαιδευτικών, είναι ότι άλλες ώρες γράφει το συμβόλαιο και άλλες δουλεύουν.
«Οι εκπαιδευτικοί στα Ολοήμερα, σύμφωνα με το συμβόλαιο τους πρέπει να εργάζονται 15 ώρες την εβδομάδα. Ωστόσο τους χρησιμοποιούν σε όποιο άλλο καθήκον και εργάζονται 20 ώρες χωρίς να πληρώνονται τις έξτρα ώρες. Αφού υπάρχει ανάγκη γιατί δεν διορίζουν και άλλους. Είναι εκμετάλλευση και ένας νέος που εργοδοτείται που να αποταθεί να βρει το δίκαιο του. Φοβούνται ότι αν μιλήσουν, δεν θα εργοδοτηθούν του χρόνου».
Έκαναν τα αδύνατα δυνατά να πληρωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας
Σε μια νέα εξέλιξη ο Πρόεδρος της Συντεχνίας, ανέφερε «Κατόπιν σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας μου με λειτουργό του Λογιστηρίου του ΥΠΑΝ (υπεύθυνη για τα ολοήμερα σχολεία) με ενημέρωσαν ότι έχει εγκριθεί το αίτημα του Λογιστηρίου του ΥΠΑΝ, από το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, όπως καταβληθεί στους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα προαιρετικά ολοήμερα σχολεία μέρος των δεδουλεμένων τους και συγκεκριμένα το 80%. Η διαδικασία πληρωμής θα ξεκινήσει από την Τρίτη και θεωρητικά ως την Παρασκευή θα έχει ολοκληρωθεί για όλους/όλες τους/τις εκπαιδευτικούς.. Το υπόλοιπο 20% θα καταβληθεί κανονικά με την μισθοδοσία Νοεμβρίου. Με ενημέρωσαν επίσης ότι έχουν επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον/την κάθε εκπαιδευτικό που εκκρεμούσαν έντυπα οπότε η διαδικασία προχωρά κανονικά».
Οι αριθμοί μιλούν για τις αυξημένες ανάγκες
Για τη σχολική χρονιά 2023-2024, λειτούργησαν συνολικά 228 ολοήμερα εκ των οποίων τα 150 ήταν δημοτικά και ειδικά σχολεία και τα 78 νηπιαγωγεία.
Κατά την φετινή σχολική χρονιά, υπήρξε μία αρκετά μεγάλη αύξηση με αποτέλεσμα να λειτουργούν συνολικά 258 ολοήμερα, εκ των οποίων τα 164 είναι δημοτικά και ειδικά σχολεία και τα 94 νηπιαγωγεία. Συνολικά στα ολοήμερα φοιτούν 10,411 μαθητές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024
• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις