Τουλάχιστον 22 άμαχοι σκοτώθηκαν την Τετάρτη 21/10 όταν ρουκέτες έπληξαν την Τάιζ, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Υεμένης, σε μια επίθεση που αποδόθηκε από έναν στρατιωτικό πιστό στην κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι στους σιίτες αντάρτες.
Ρουκέτες Κατιούσα εβλήθησαν από τους αντάρτες, που είναι γνωστοί ως Χούτι, και τους συμμάχους τους, άνδρες του στρατού που δηλώνουν πίστη στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, σε συνοικίες της Τάιζ, στη νοτιοδυτική Υεμένη, είπε ο αξιωματικός αυτός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Πηγή σε νοσοκομείο της πόλης ανέφερε ότι μεταφέρθηκαν σ' αυτό οι σοροί 22 αμάχων, ενώ έκανε επίσης λόγο για πολλούς τραυματίες.
Το κέντρο της Τάιζ βρίσκεται στα χέρια των κυβερνητικών στρατευμάτων, όμως οι αντάρτες και οι σύμμαχοί τους συνεχίζουν να πολιορκούν κι έχουν περικυκλώσει την πόλη στρατηγικής σημασίας.
Βοηθούμενες από μια συμμαχία κυρίως αραβικών κρατών υπό την ηγεσία του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, οι δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην κυβέρνηση του προέδρου Χάντι εξαπέλυσαν μια επιχείρηση για την ανακατάληψη ολόκληρης της επαρχίας της Τάιζ, αφού ανέκτησαν τον έλεγχο πέντε επαρχιών στον νότο της Υεμένης, περιλαμβανομένης της επαρχίας του Άντεν, τους τελευταίους μήνες.
Η επιχείρηση αυτή αποσκοπεί στην ανακατάληψη των περιοχών στο κεντρικό τμήμα της χώρας, της πρωτεύουσας και του βορρά, που αποτελεί λίκνο και οχυρό των σιιτών ανταρτών. Όμως—παρά την εμπλοκή χιλιάδων στρατιωτών, κυρίως των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας, στη χερσαία επιχείρηση—αυτή μοιάζει να επιβραδύνεται, λόγω της αντίστασης που προβάλλουν οι Χούτι και οι σύμμαχοί τους.
Η Τάιζ θεωρείται μια από τις σημαντικότερες πύλες προς τη Σαναά.
Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) κατηγόρησε σήμερα τους αντάρτες και τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον πρώην πρόεδρο Σάλεχ ότι έχουν επανειλημμένα βομβαρδίσει «αδιακρίτως» κατοικημένες περιοχές στην Τάιζ.
Σε ανακοίνωσή της, η ΜΚΟ κατηγόρησε επίσης τους αντάρτες ότι έχουν κατασχέσει επανειλημμένα τρόφιμα και φάρμακα που προορίζονταν για τον άμαχο πληθυσμό.
«Οι δυνάμεις που τάσσονται υπέρ των Χούτι πρέπει να κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφεύγονται οι επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού, να σταματήσει η παράνομη κατάσχεση τροφίμων που προορίζονται για τους αμάχους και για να λογοδοτήσουν οι διοικητές που είναι υπεύθυνοι για παράνομες επιθέσεις», ανέφερε η HRW, η οποία τονίζει πως οι ενέργειες αυτές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο του πολέμου.
Ξεκινώντας από τη Σαάντα, στο βόρειο τμήμα της Υεμένης, τον Ιούλιο του 2014, οι σιίτες αντάρτες έκαναν μια αστραπιαία προέλαση και μπήκαν στη Σαναά δύο μήνες αργότερα, πριν εκδιώξουν την κυβέρνηση από την πρωτεύουσα τον Ιανουάριο του 2015 και καταλάβουν τεράστιες εκτάσεις ως και στον νότο της χώρας.
Από τα τέλη του Μαρτίου, όταν επενέβη η συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, η ένοπλη σύρραξη στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή περίπου 5.000 ανθρώπων, ενώ άλλοι 25.000 έχουν τραυματιστεί στις εχθροπραξίες και μεγάλο μέρος των θυμάτων είναι άμαχοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Πηγή real.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει
• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές
• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»
• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»
• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις