Σε μια απόφαση ορόσημο προχώρησε την Τετάρτη το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο έκρινε ως συνταγματικό τον νόμο του Πόθεν Έσχες, τον οποίο είχε ψηφίσει η Βουλή, ενώ στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να κάνει αναφορά στο Ανώτατο.
Στην Βουλή, υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα την απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρη Δημητρίου, να κάνει λόγο για μια νίκη του κοινοβουλίου και για μια απόφαση ορόσημο, γιατί παύει να υφίσταται η λανθασμένη εντύπωση ότι ο Γενικός Εισαγγελέας είναι μέρος ή μέλος της δικαστικής εξουσίας- το αντίθετο, ο Γενικός Εισαγγελέας ηγείται της ανεξάρτητης υπηρεσίας της νομικής υπηρεσίας.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις υποχρεώσεις, που θα έχουν πλέον Γενικός Εισαγγελέας και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, είπε ότι η νομοθεσία σαφώς ορίζει πως «όλοι όσοι είναι υπόχρεα πρόσωπα, θα καταθέσουν το Πόθεν Έσχες τους πέντε χρόνια μετά την κατάθεση του προηγούμενου και αυτό θα έρθει στην τριμελή επιτροπή που απαρτίζεται από την Πρόεδρο της Βουλής μαζί με δύο άλλους Βουλευτές, οι οποίοι έχουν υποχρέωση, μαζί με όλες τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες, να τις στείλουν εντός 30 ημερών στον Έφορο Φορολογίας».
Καλύπτει τον Πρόεδρο η Νομική Υπηρεσία
Σε ανακοίνωση της η Νομική Υπηρεσία, αναφέρει πως, «το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο για γνωμάτευση επί της συνταγματικότητας νόμου. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η σημερινή γνωμάτευση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι απολύτως σεβαστή από τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας».
Τονίζεται πως, «η αναφορά που καταχωρίσθηκε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και των δύο εξωτερικών δικηγόρων, έγινε στη βάση ισχυριζόμενης παραβίασης συνταγματικών αρχών και με γνώμονα τη διασαφήνιση της θεσμικής διάστασης του θέματος».
Σημειώνει δε ότι «η Αναφορά αφορούσε στη θεσμική ιδιότητα των δύο αξιωματούχων κι όχι την προσωπική τους ιδιότητα. Άλλωστε οι συγκεκριμένοι δύο αξιωματούχοι, ανεξαρτήτως της πιο πάνω Αναφοράς, είχαν καταθέσει και δημοσιοποιήσει τη δήλωση περιουσίας τους κατά την ημερομηνία ανάληψης των παρόντων καθηκόντων τους, λόγω της προηγούμενης ιδιότητας που είχαν».
Η απόφαση του Ανωτάτου
Με την απόφαση αυτή, το Ανώτατο απέρριψε την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας με αρ. 3/24 που σχετίζεται με τον περί ορισμένων αξιωματούχων και ορισμένων δημόσια εκτεθειμένων προσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας (υποβολή και έλεγχος δήλωσης περιουσιακών στοιχείων και καταστάσεων προσωπικής και επαγγελματικής περιουσίας) νόμος του 2024.
Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, στην απόφαση του, η οποία ήταν ομόφωνη, υπέδειξε πως «εν προκειμένω, παρά το ύψιστο του πολιτειακού αξιώματος που ενδύεται ο θεσμός του Γενικού Εισαγγελέα, του κεντρικού ρόλου που συνταγματικά του αποδίδεται και της πλήρους θεσμικής αυτοτέλειας του, δεν τελεί υπό αμφισβήτηση ότι οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας έχουν διαφορετικό ρόλο και καθήκοντα, δεν ανήκουν και ούτε υπάγονται στη δικαστική εξουσία και δεν ταυτίζονται με αυτήν. Είναι μέλη της μονίμου Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, η οποία δεν αποτελεί μια εκ των τριών πολιτειακών εξουσιών, ούτως ώστε να τίθεται ζήτημα παραβίασης της Αρχής της Διάκρισης των Εξουσιών».
Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, κατέληξε πως: «Η πρόνοια προς υποβολή περιουσιακών στοιχείων και οι λοιπές υποχρεώσεις που επιβάλλει ο υπό Αναφορά Νόμος, σε σχέση με τον Γενικό και Βοηθό Γενικού Εισαγγελέα, δεν συνιστούν και δεν εμπίπτουν στο νοηματικό εύρος των «όρων υπηρεσίας», και δεν μεταβάλλουν ή αλλοιώνουν όρον υπηρεσίας. Ούτε βεβαίως και πλήττουν την ανεξαρτησία του θεσμού του Γενικού Εισαγγελέα ή επιδρούν στις εκ του Συντάγματος καθοριζόμενες εξουσίες του».
Κόντρα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ
Τα πυρά του προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη έστρεψε το ΑΚΕΛ αμέσως μετά την απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου. Σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ σημειώνει πως, «ο κ. Χριστοδουλίδης είναι διπλά εκτεθειμένος μετά την απόρριψη από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της αναφοράς του ως προς τον νόμο που ψήφισε η βουλή και υποχρεώνει τον Γενικό και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα να υποβάλουν δήλωση πόθεν έσχες. Η απόφαση επιβεβαιώνει ότι η νομοθεσία δεν πλήττει την ανεξαρτησία του θεσμού του Γενικού Εισαγγελέα, αλλά αντίθετα προάγει τη διαφάνεια και λογοδοσία και ενισχύει την αναγκαία εμπιστοσύνη του κοινού προς τον θεσμό».
Στην ανακοίνωση τονίζεται πως, «ο κ. Χριστοδουλίδης δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε προχωρήσει στην αναφορά αυτής της νομοθεσίας. Θα έπρεπε να επιδιώκει τη διαφάνεια και όχι να προσπαθεί να βγάλει αντισυνταγματικούς νόμους που την ενισχύουν. Μέχρι σήμερα άλλωστε δεν απαντήθηκε το απλό ερώτημα: Γιατί ενοχλεί τον κ. Χριστοδουλίδη να υποχρεούνται ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας να υποβάλλουν πόθεν έσχες όπως τόσοι άλλοι πολιτειακοί αξιωματούχοι;».
Την ίδια ώρα, ο ΔΗΣΥ απαντά έμμεσα στο ΑΚΕΛ, σημειώνοντας ότι, «ο Δημοκρατικός Συναγερμός υπηρετεί την αρχή Διαφάνεια παντού. Την υπηρετούμε εμπράκτως και με σοβαρότητα, χωρίς λαϊκίστικες εξάρσεις ούτε με διάθεση καπήλευσης».
Στην ανακοίνωση αναφέρει πως, «η απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου να κρίνει συνταγματικά ορθό τον νόμο που ψήφισε η Βουλή για δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, αποτελεί δικαίωση της Βουλής και συνιστά ένα σημαντικό βήμα υπέρ της διαφάνειας».
Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι «ο Δημοκρατικός Συναγερμός υπηρετεί την αρχή Διαφάνεια Παντού. Την υπηρετούμε εμπράκτως και με σοβαρότητα, χωρίς λαϊκίστικες εξάρσεις ούτε με διάθεση καπήλευσης».
Τονίζει πως, «ο σεβασμός είναι απόλυτος και δεν μπορεί να είναι επιλεκτικός. Όπως ορισμένοι/ες που άλλοτε επιχαίρουν και άλλοτε αποδοκιμάζουν, ανάλογα με την έκβαση των δικαστικών υποθέσεων».
Η ΕΔΕΚ στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως, θα πρέπει να καταρτιστεί ένας κατάλογος από πολιτειακούς και κρατικούς αξιωματούχους, οι οποίοι να είναι υποχρεωμένοι να δημοσιοποιούν τις ετήσιες φορολογικές δηλώσεις τους και εξελεγμένους λογαριασμούς από εγκεκριμένα λογιστικά γραφεία και όχι απλά τη δήλωση για το πόθεν έσχες. Με αυτόν τον τρόπο θα φαίνεται δημόσια η πηγή και το σύνολο των εισοδημάτων τους καθώς και το σύνολο των εξόδων τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• «Αποκαλυπτικό» ατύχημα για την Αγγελική Ηλιάδη στη σκηνή – Το βίντεο που προκάλεσε αντιδράσεις
• Το ChatGPT μίλησε: Αυτοί είναι οι πιο σέξι άντρες του 2024
• Ύπνος: Γιατί ξυπνάμε μεταξύ 3 και 5 το πρωί; – Ειδικός εξηγεί
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις