Καθαρός αποδέκτης κονδυλίων από την ΕΕ με 126 εκατομμύρια ευρώ για το 2023 είναι πλέον η Κύπρος και διαφαίνεται ότι μέχρι το 2027 μπορεί να έχει «πολύ περισσότερες» καθαρές αποδοχές από την ΕΕ, τόνισε το μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου Λευτέρης Χριστοφόρου, μετά την παρουσίαση την Παρασκευή στις τρεις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Εξωτερικών, Οικονομικών και Ελέγχου της ετήσιας Έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου (European Court of Auditors) για το οικονομικό έτος 2023.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία των Επιτροπών, όπου παρουσίασε την διαχείριση και τον δημοσιονομικό έλεγχο του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού ο οποίος για το 2023 είναι της τάξης των 239,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο κ. Χριστοφόρου εξέφρασε υπερηφάνεια γιατί, όπως είπε, «η πατρίδα μας όσον αφορά την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων καταγράφει πρωτιά για τα κονδύλια του προηγούμενου δημοσιονομικού πλαισίου για το Ταμείο Πολιτικής Συνοχής, το οποίο περιλαμβάνει το ευρωπαϊκό ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής και το Ταμείο Απασχόλησης των Νέων, όπου κατόρθωσε να αντλήσει 750 εκατομμύρια ευρώ και βρίσκεται στο 100% της απορρόφησης των κονδυλίων».
Αναφερόμενος στα κονδύλια που αφορούν το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι η Κύπρος βρίσκεται 35% πιο υψηλά στην απορρόφηση κονδυλίων από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ.
«Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η Κύπρος μπορεί εντός της ΕΕ να καθίσταται ισχυρή και να αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες που της παρέχονται», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «αυτή είναι μια πολυδιάστατη επιτυχία που οφείλεται σε όλους εκείνους που συνέδραμαν».
Ανέφερε επίσης ότι η Βουλή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο κ. Χριστοφόρου είπε ακόμη ότι με τις συνεχείς επαφές που έχει τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Κυβέρνηση, την προεδρία της Βουλής, τους βουλευτές και την δημόσια υπηρεσία που επικεντρώνεται στο θέμα της απορρόφησης κονδυλίων «επιδεικνύεται ένα αδιάπτωτο ενδιαφέρον και μία μόνιμη έγνοια για την απορρόφηση αυτών των κονδυλίων επωφελεία των Κυπρίων πολιτών αλλά και της ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας».
Η Κύπρος, συνολικά, όπως είπε, έχει να παίρνει από την ΕΕ 3 δισεκατομμύρια και 193 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία εισέπραξε μέχρι σήμερα 650 εκ. ευρώ και «εναπομένουν άλλα 2.550 εκατομμύρια ευρώ για να μπορέσει να αξιοποιήσει στα επόμενα πέντε χρόνια».
Ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι αυτά τα κονδύλια «είναι μια δυνατή ενίσχυση και τόνωση της πατρίδας μας, της κυπριακής οικονομίας, των Κυπρίων πολιτών. Είναι μια σημαντική στήριξη από την ΕΕ η οποία καταγράφεται με θετικά πρόσημα σε όλα τα επίπεδα», υπογράμμισε.
«Έχουμε αποστολή να ελέγξουμε ούτως ώστε να υπάρχει πλήρης αξιοποίηση των κονδυλίων, ακολουθώντας τους ενωσιακούς και εθνικούς κανόνες, στα πλαίσια των νομικών και κανονιστικών διατάξεων της ΕΕ και η Κύπρος μας φαίνεται ότι συμμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό», πρόσθεσε.
Απόδειξη τούτου, σύμφωνα με τον κ. Χριστοφόρου, «είναι τα θετικά αποτελέσματα τα οποία έχει μέσα από την αξιοποίηση των κονδυλίων και μέσα από τις διάφορες επενδύσεις που πραγματοποιούνται και ωφελούνται οι Κύπριοι πολίτες και η κυπριακή οικονομία».
Αναφορικά με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο άσκησε δημοσιονομικό έλεγχο όσον αφορά την αξιοποίηση των κονδυλιών της ΕΕ.
«Για μας ισχυρή ΕΕ δεν νοείται χωρίς ισχυρή χρηματοοικονομική διαχείριση», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «το κάθε ευρώ του Ευρωπαίου φορολογουμένου πρέπει να τυγχάνει της βέλτιστης αξιοποίησης και πρέπει ουσιαστικά να πηγαίνει στην ορθή κατεύθυνση, προς τους πολίτες αλλά και για επενδύσεις και ανάπτυξη».
«Δεν νοείται ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών χωρίς την πλήρη, αποτελεσματική και παραγωγική αξιοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις