Την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου στις 12.00 το μεσημέρι θ’ ανακοινώσει το Κακουργιοδικείου Λευκωσίας κατά πόσο ο κατηγορούμενος για σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, Σιμόν Αϊκούτ θα παραμείνει ή όχι υπό κράτηση μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου 2024, ημερομηνία που ορίσθηκε για την εκδίκαση νέας προδικαστικής ένστασης που ήγειρε η υπεράσπιση κατά την σημερινή διαδικασία.
Η ένσταση αφορά την αναστολή της διαδικασίας από το δικαστήριο (stay of proceedings). Ο κατηγορούμενος δεν απάντησε σήμερα στις κατηγορίες που του προσάπτονται.
Μετά από τρίωρη διακοπή της διαδικασίας το πρωί και αφού ορίσθηκε η 6η Δεκεμβρίου στις 9.00 το πρωί για την προδικαστική ένσταση, η κατηγορούσα αρχή μέσω του Ανδρέα Αριστείδου ζήτησε όπως μέχρι τότε ο κατηγορούμενος παραμείνει υπό κράτηση με την υπεράσπιση να φέρει ένσταση.
Η δικηγόρος του κ. Αϊκούτ, Μαρία Νεοφύτου αναφέρθηκε στο πρόσφατο περιστατικό φυματίωσης που εντοπίστηκε στις Κεντρικές Φυλακές και την νοσηλεία ενός προσώπου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για να υποστηρίξει ότι ο κατηγορούμενος, άτομο τρίτης ηλικίας και με χρόνια προβλήματα υγείας, που χρησιμοποιεί ειδικό μηχάνημα για την άπνοια, διατρέχει κίνδυνο. Η κ. Νεοφύτου είπε ότι αμέσως μόλις έλαβαν γνώση του περιστατικού έστειλαν δύο επιστολές στις Κεντρικές Φυλακές, στις 18 και 20 Νοεμβρίου, ζητώντας να μάθουν τι μετρά λαμβάνονται, αλλά η απάντηση από τη διεύθυνση των φυλακών ήρθε σε γνώση της κατά την διάρκεια του διαλείμματος σήμερα στο Κακουργιοδικείο από τον κ. Αριστείδου. Θέση της υπεράσπισης, είπε, είναι πως όποια μέτρα λαμβάνονται δεν είναι αρκετά, σημειώνοντας πως ο ιός της φυματίωσης μεταδίδεται με τον αέρα.
Προσκόμισε δε στο δικαστήριο ιατρική έκθεση από τον γιατρό που παρακολουθεί τον κ. Αϊκούτ ο οποίος αναφέρεται στους κινδύνους που διατρέχει ο 75χρονος λόγω της κατάστασης της υγείας του και πως σε περίπτωση που κολλήσει τον ιό της φυματίωσης, αυτό μπορεί να έχει μη αναστρέψιμη πορεία για την ζωή του. Ο γιατρός εισηγείται επίσης ο κατηγορούμενος να μην παραμείνει υπό κράτηση στις Κεντρικές Φυλακές. Η κ. Νεοφύτου επικαλέστηκε ακόμη άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του κυπριακού Συντάγματος πως τα δικαστήρια και η πολιτεία οφείλουν να προστατεύσουν συνταγματικά, θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου όπως είναι το δικαίωμα στη ζωή.
Εισηγήθηκε επίσης όπως ο κ. Αϊκούτ μεταφερθεί σε θρησκευτικό εβραϊκό ναό στην Λευκωσία φρουρούμενος, με πολύ αυστηρούς όρους εγγύησης, όπως το να τοποθετηθεί στο στοπ λιστ, να κρατηθούν τα ταξιδιωτικά του έγγραφα και να τοποθετηθεί σε αυτόν βραχιολάκι παρακολούθησης παρ’ ότι δεν είναι κατάδικος, λέγοντας πως θα πρέπει ίσως να αλλάξει η νομοθεσία γι’ αυτό. Διερωτήθηκε αν θα πρέπει ο πελάτης της, για να σώσει την ζωή του, να παραδεχθεί κατηγορίες και να αποποιηθεί του δικαιώματος να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
Εκ μέρους της κατηγορούσας αρχής, ο Ανδρέας Αριστείδου είπε ότι τίποτε καινούργιο δεν προσκόμισε σήμερα η υπεράσπιση που να δικαιολογούν αλλαγή της προηγούμενης απόφασης του Κακουργιοδικείου για κράτηση του κατηγορουμένου και πως ο κίνδυνος φυγοδικίας εξακολουθεί να υπάρχει.
Δεν υπάρχει, πρόσθεσε, αλλαγή στην κατάσταση της υγείας του κ. Αϊκούτ κι αυτό που η υπεράσπιση υποστήριξε είναι τι θα μπορούσε να συμβεί εάν ο κατηγορούμενος διαπιστωθεί θετικός στον ιό. Σημείωσε ωστόσο ότι στις Κεντρικές Φυλακές εντοπίστηκε ένα και μόνο κρούσμα που ήταν σε άλλη πτέρυγα από αυτή που βρίσκεται ο Σιμόν Αϊκούτ, ο οποίος ποτέ δεν ήρθε σε επαφή μαζί του.
Ο κ. Αριστείδου αναφέρθηκε και στο περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής της διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών προς τους δικηγόρους του κ. Αϊκουτ η οποία κοινοποιήθηκε σήμερα και στον ίδιο. Σύμφωνα με την επιστολή, το περιστατικό φυματίωσης στις Κεντρικές φυλακές μόλις εντοπίστηκε το κρούσμα απομονώθηκε, μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, έγιναν εξετάσεις σε όσα άτομα ήρθαν σε επαφή μαζί του και δεν διαπιστώθηκε καμία θετική ένδειξη για κανέναν, ενώ λειτούργησαν άμεσα όλα τα ενδεδειγμένα ιατρικά πρωτόκολλα. Επίσης, είπε ότι η κατάσταση παρακολουθείται από ομάδα γιατρών σε συνεργασία με την διεύθυνση των φυλακών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ο κ. Αριστείδου σημείωσε ότι η νομοθεσία δεν επιτρέπει την τοποθέτηση του βραχιολιού σε υπόδικους και έτσι το δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία να αποφασίσει γι’ αυτό ενώ για την εισήγηση της υπεράσπισης όπως ο κατηγορούμενος μεταφερθεί σε εβραϊκό ναό φρουρούμενος, είπε ότι δεν γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί που θα φρουρούν και γιατί και σημείωσε πως είναι η διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών που έχει την ευθύνη για τους υπόδικους. Σημείωσε δε ότι ο κίνδυνος φυγοδικίας παραμένει για εκείνο το μέρος.
Για το αν παραβιάζονται συνταγματικά δικαιώματα του κατηγορουμένου, πρόσθεσε, λόγω της κατάστασης της υγείας του, αυτό απαντήθηκε από το Εφετείο που είχε απορρίψει στο πρόσφατο παρελθόν ένσταση της υπεράσπισης και είχε επικυρώσει την απόφαση να παραμείνει υπό κράτηση.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις