ΔΙΕΘΝΗ

Ανάλυση στο «Τ»: Τι σημαίνει η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στον Λίβανο - Οι κίνδυνοι και οι δυσκολίες

Ανάλυση στο «Τ»: Τι σημαίνει η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στον Λίβανο - Οι κίνδυνοι και οι δυσκολίες

Μετά από δώδεκα μήνες εχθροπραξιών στα σύνορα - και δυο πλέον μήνες ανοικτού πολέμου ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χεζμπολάχ - τέθηκε σε ισχύ στις 4 τα ξημερώματα της Τετάρτης 27 Νοεμβρίου, η συμφωνία για εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στον Λίβανο, με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ και της Γαλλίας. 

Σε δηλώσεις του στο ThemaOnline, ο διεθνολόγος Χαράλαμπος Χρυσοστόμου, ανέφερε ότι η συμφωνία προβλέπει σταδιακή απόσυρση του στρατού του Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο, παράλληλη απόσυρση των μαχητών της Χεζμπολάχ από την περιοχή του νοτίου Λιβάνου, σε ένα βάθος μέχρι και τον ποταμό Λιτάνι (που είναι 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου) και απόσυρση βαρέων όπλων από την συγκεκριμένη περιοχή. Την ίδια στιγμή προβλέπει ότι στην ίδια περιοχή, θα πρέπει τον έλεγχο να τον έχει ο στρατός του Λιβάνου.

Τι σημαίνει αυτή η συμφωνία

Η συμφωνία έχει ένα ορίζοντα δυο μηνών και όπως σημείωσε ο διεθνολόγος, η λήξη της θα συμπέσει με την ανάληψη της εξουσίας από Ντόναλντ Τραμπ. «Σε περίπτωση εφαρμογής της, θα σταματήσει το προσφυγικό κύμα από τον νότιο Λίβανο, αλλά και οι νεκροί», είπε συγκεκριμένα.  

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Χρυσοστόμου, υπάρχουν οι εξής ρήτρες: «Για να μπορέσει ο στρατός του Λιβάνου να έχει μια δύναμη πέντε χιλιάδων στρατιωτών στην περιοχή, χρειάζεται στήριξη και από τις ΗΠΑ και από την Γαλλία, τόσο με χρηματοδότηση όσο και για εξοπλισμό

Επισήμανε ακόμη ότι: «Για να μπορούν να εφαρμοστούν όλα αυτά, θα γίνει ένας τριήμερής μηχανισμός από τις ΗΠΑ, την Γαλλία και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, υπό τον συντονισμό των Ηνωμένων Πολιτειών», ενώ τόνισε πως: «Το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα να παρέμβει και να έχει δράση εντός του νοτίου Λιβάνου, εάν κρίνει ότι δεν εφαρμόζονται όλα αυτά.»

Οι κίνδυνοι και οι δυσκολίες της εκεχειρίας

Μια δυσκολία, είναι το να μπορέσει ο στρατός του Λιβάνου να υλοποιήσει τον ρόλο που του ανέθεσαν. «Δηλαδή να μπορέσει ελέγξει την περιοχή και να διασφαλίσει ότι υπάρχει αποχώρηση και της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ», εξήγησε ο κ. Χρυσοστόμου.

Ένας κίνδυνος είναι οι ακραίοι και από τις δυο πλευρές. Όπως ανέφερε: «Παρόλο που συμφώνησαν Ισραήλ και Χεζμπολάχ, ενδεχομένως κάποιοι ακραίοι και από τις δυο πλευρές να προσπαθήσουν να δυναμιτίσουν την κατάσταση, σε περίπτωση που κάποιοι μαχητές δεν εφαρμόσουν την συμφωνία, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να καταρρεύσει.

Καταληκτικά ο κ. Χρυσοστόμου, υπογράμμισε ότι: «Ο πρώτος λόγος που κλείδωσε η συγκεκριμένη συμφωνία είναι γιατί υπάρχει κούραση στον Ισραηλινό στρατό, ο οποίος μάχεται εδώ και ένα χρόνο και πλέον σε δυο μέτωπα, συνεπώς χρειάζεται ένα διάλειμμα. Ένας δεύτερος λόγος είναι γιατί αποσυνδέεται το ζήτημα Γάζας και Χαμάς από το θέμα του Λιβάνου και ο τρίτος λόγος είναι ότι φαίνεται πως υπάρχει μια αναδίπλωση στο Ιραν, άρα οι Ισραηλινοί μπορούν να εστιάσουν προς το Ιραν και όχι προς στην Χεζμπολάχ».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Πλησιάζει η Black Friday: Τι να προσέξουμε για να μην χάσουμε χρήματα - 5+2 χρήσιμες συμβουλές για να μην μας…«μαυρίσει» η μέρα

• Σε κινητοποίηση οι Αρχές: Έκρηξη έξω από οικία στη Λευκωσία - Προκλήθηκαν ζημίες σε όχημα

• Καταζητείται 25χρονη: Είχε διαφορές με το γιο 77χρονου και του έκαψε την γεννήτρια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 28 Νοεμβρίου



Κυπριακό: Σε συντονισμό Αθήνα και Λευκωσία- Τα «ήρεμα νερά» ευνοούν την επανεκκίνηση των συνομιλιών

Κυπριακό: Σε συντονισμό Αθήνα και Λευκωσία- Τα «ήρεμα νερά» ευνοούν την επανεκκίνηση των συνομιλιών

«Υπάρχει μια ευνοϊκή δυναμική για την επανέναρξη των συνομιλιών ύστερα από μια μακρά περίοδο ακινησίας, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες Λευκωσίας και Αθήνας».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top